Pâinea s-ar putea scumpi cu până la 10% în această perioadă, din cauza creșterii prețurilor la grâu și făină, dar și a costurilor cu forța de muncă odată cu majorarea salariului minim la 1.450 de lei, a declarat președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase, ROMPAN, Aurel Popescu.

Potrivit sursei citate, în prezent, prețul grâului este situat între 780 și 800 de lei pe tonă adus la moară, în creștere cu circa 10% față de aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce tona de făină s-a scumpit de la 850 de lei anul trecut, la 1.000 de lei/tonă în prezent, scrie Agepres.ro.

„Am observat că unii operatori au făcut deja aceste modificări de preț. Nu sunt mari și nu cred că este îngrijorător pentru populație, dar 10 bani la o pâine contează foarte mult pentru noi, dacă ai cantități mari. Eu cred că o pâine care costă acum 70 de bani și ulterior o să coste 80 de bani nu este ceva rău, pentru că este mai bine să mănânc o pâine sigură din punct de vedere alimentar, chiar dacă este puțin mai scumpă, decât o pâine nesigură. Fiecare agent economic își face calculele și atunci când constată că prețul la care vinde este mai mic decât costul de producție trebuie să procedeze în consecință. Piața reglează prețul, nu ROMPAN. Noi nu ne putem băga, pentru că prețurile se formează pe piața liberă, între cerere și ofertă. Este posibil, însă, ca nu toți agenții economici să opereze o majorare a prețului”, a subliniat președintele patronatului din industria de morărit și panificație.

În România, consumul de pâine a scăzut în ultimii ani, de la 98 de kilograme pe locuitor într-un an la mai puțin de 96 de kilograme în prezent, dar încă se menține peste media europeană de 82 kg/locuitor/an. Societățile autohtone de morărit și panificație pun pe piață lunar în jur de 180.000 de tone de pâine.

În context, Popescu a afirmat că intenționează să facă „o verificare” a consumului de pâine și de produse de panificație pe piața românească, pentru că „trebuie să știm ce vrea să mănânce românul”, dar și ce ar trebui să ofere industria din acest punct de vedere.