Orașul Pantelimon are de mai multă vreme  probleme cu canalizarea. Când dă o ploaie mai zdravănă, anumite zone ale localității sunt înghițite de ape. Locuitorii su-feră deseori pagube importante. Totul se trage de la fostul sistem de canalizare, care, în urma dezvoltării orașului, acum e subdimensionat. Noroc că vara aceasta a fost secetă…

Rezolvarea problemei legate de canalizare este prioritatea numărul unu a edililor din Pantelimon. Rețeaua veche, care subtraversează orașul, “beneficiază” de o conductă de doar 1 metru diametru, care colectează atât apele din zona industrială a localității, cât și apele menajere și pluviale. O rețea total insuficientă, mai ales dacă vine o „ploicică” mai serioasă, undeva peste 30-50litri/mp, care produce inundații în zonele joase ale orașului provocate de refulările conductei care nu mai face față. Dumitru David, viceprimarul orașului, ne-a lămurit cum stau lucrurile. Este nevoie de o nouă conductă, cu un diametru de cel puțin 1,5m, care să preia surplusul de ape reziduale și pluviale. Pentru aceasta, primăria are prevăzut un proiect pentru care speră să obțină fonduri europene, prin care se va separa colectarea apelor menajere și industriale de cele provenite din intemperii, odată cu construirea a două stații de separare și epurare a hidrocarburilor și a deșeurilor grosiere. Până atunci, primăria dis-pune de două motopompe de mare capacitate, de patru de capacitate mai mică și de două vidanje cu care încearcă să rezolve situațiile în zonele localității care au de suferit de pe urma inundațiilor. Toto­dată, edilii continuă extinderea rețelei de canalizare a orașului, în zonele Viilor 1 și 2, Vișinilor, Caișilor etc.

Cu cele 30 de milioane de lei de care dispune bugetul primăriei, Consiliul Local a demarat o serie de proiecte, unele aflate în curs de finalizare. Astfel, din cele 16 străzi propuse pentru asfaltare, s-au terminate opt dintre ele. Sunt în curs de renovare și igienizare școlile din localitate. Dar proiectul cel mai important, care va fi pre-dat la cheie pe 20 august, este noua grădiniță cu orar prelungit. Clădirea poate fi considerată una dintre cele mai ­mari și mai moderne  unități de profil din județ, cu un număr de 270 de locuri, pentru care există deja peste 350 de solicitări, în vechea grădiniță urmând să-și desfășoare activitatea clasele zero.

Un alt proiect de anvergură îl constituie construirea unei săli de sport pe cele 19,6 hectare obținute de la MApN, din terenul unei foste unități militare dezafectate. Tot pe această suprafață urmează să se ridice, în colaborare cu primăria sectorului 2, un cartier ANL care va avea 5000 de apartamente. De ele vor beneficia în proporție de 30% angajați ai Ministerului Apărării, MAI va avea o cotă parte de 20%, iar 50% vor fi repartizate de către cele două primării tinerilor sub 35 de ani. Astfel, primăria Pantelimon speră să rezolve problema locativă a orașului, care este una destul de spinoasă. Spațiul nu ne permite să enumerăm toate proiectele aflate pe agenda de lucru a edililor din Pantelimon, proiecte printre care se află și construirea a două săli de sport în incinta școlilor din oraș, dezvoltarea și modernizarea rețelei de iluminat public, plantarea de arbori stradali pentru a crește suprafața de spațiu verde etc. Vom reveni cu alte amănunte în numerele viitoare. Până una- alta, se pare că orașul Pantelimon se află pe mâini bune.