Legea a fost trimisă la promulgare, iar președintele Klaus Iohannis are la dispoziție 20 de zile pentru a o promulga sau retransmite Parlamentului

”Am intrat în politică pentru a construi România copiilor noștri!”, ne-a declarat Cătălin Zamfira, deputat PSD de Ilfov, ”născut, crescut în Ilfov, pentru Ilfov!”. Și, cum promisiunile trebuie respectate, politicianul ne-a povestit despre cele mai recente discuții extrem de aprinse din Plenul Parlamentului României, în ceea ce privește dublarea alocațiilor pentru copii. ”OUG a Guvernului Orban-PNL prin care au amânat dublarea alocațiilor de stat pentru copii va fi respinsă! Noi, PSD, știm că PNL nu este interesat de copii pentru că aceștia nu votează, dar ei sunt viitorul țării și merită dublarea alocațiilor”, ne-a declarat deputatul, înaintea votului.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 502

Săptămâna trecută, la dezbaterea OUG prin care s-a amânat intrarea în vigoare a dublării alocațiilor, până la data de 1 august 2020, fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a susținut că sunt bani în buget pentru dublarea alocațiilor, în timp ce PNL, prin Florin Roman, a cerut eliminarea pensiilor speciale pentru a aduce bani la buget. Parlamentul a adoptat, apoi, legea de respingere a Ordonanței de Urgență care amâna dublarea alocațiilor până la data de 1 august 2020 și au fost 209 voturi pentru respingerea OUG, 3 voturi împotrivă și 98 de abțineri. Legea a plecat la promulgare, la președintele Klaus Iohannis, iar dacă acesta o promulgă, Guvernul ar trebui să crească alocația pentru copii până la suma de 300 de lei/lunar. Președintele are la dispoziție 20 de zile pentru promulgarea legii, însă o poate retrimite în Parlament.

Dublarea alocațiilor a fost amânată la începutul acestui an, după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat legea adoptată de Parlament. Guvernul a susținut că în buget nu erau prevăzuți bani, astfel încât este nevoie ca legea să fie amânată până după rectificarea bugetară din vară. În luna decembrie a anului trecut, Camera Deputaţilor a votat, decizional, propunerea legislativă care prevede dublarea alocaţiei pentru copiii între 2 şi 18 ani, sumă care ajunge la 300 de lei, respectiv la 600 de lei pentru copiii cu handicap.

”Anul trecut, când eram la guvernare, la Legea Bugetului a trecut un amendament al PNL pentru dublarea alocațiilor. Deși era prost făcut, am considerat că e oportun ca în Parlament să lăsăm alocațiile copiilor crescute și am căutat soluții. Nu ne-am plâns că n-avem bani, am găsit imediat bani. Anul acesta e aceeași situație. De data asta vine opoziția PSD cu o lege care prevede dublarea alocațiilor. Nu facem ca dumneavoastră să venim cu un amendament fără sursă de finanțare, ci o să vă dăm și o sursă de finanțare. Este nevoie de o sumă de 3,2 miliarde de lei, bani pe care îi puteți lua de la bunuri și servicii. Reamintesc că în 2019, când aveam 28 de ministere, erau 44 de miliarde, anul acesta având 14 ministere sunt cu 7 miliarde mai mult. Recomandarea noastră este să luați 3 miliarde pentru alocații, 4 miliarde să îi redirecționați către pensii. Noi venim și cu soluții, în ciuda faptului că domnul Cîțu ne-a catalogat ca teroriști economici. Nu mai aveți motive să nu creșteți alocațiile”, declara Olguța Vasilescu, în Parlament, opinie susținută și de către deputatul Cătălin Zamfira.

Majorarea pensiilor nu este un lux în pandemie!

Deputatul anunța, la finele lunii mai, că PSD va depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban dacă nu va respecta Legea Pensiilor! ”Creșterea punctului de pensie cu 40% reprezintă un drept câștigat deja de pensionari, încă din momentul adoptării legii! Pensionarii români au aproape cele mai mici pensii din Europa! De două ori mai mici decât polonezii, cehii sau ungurii și infime față de statele occidentale! Două treimi dintre pensionari au pensie sub 1.500 de lei, iar aproape două milioane trebuie să supraviețuiască cu mai puțin de 1.000 de lei pe lună! Noul coronavirus nu poate fi o scuză pentru Guvernul PNL! Banii pentru pensii erau puși deoparte, potrivit propriilor declarații. Nu pensionarii trebuie să deconteze incapacitatea Guvernului de a veni cu un plan de relansare economică și nici să acopere sumele uriașe ajunse în buzunarele clientelei liberale! Cele 10 miliarde de lei necesare pentru creșterea pensiilor sunt doar o fărâmă din sumele uriașe împrumutate de ”fenomenalul” ministru Cîțu! Majorarea pensiilor nu este un lux în pandemie! Dimpotrivă, este o necesitate! Puterea de cumpărare a pensionarilor s-a prăbușit în această perioadă. Toți banii lor se duc pe alimente, medicamente și la plata utilităților – adică doar pe strictul necesar!”, a afirmat Cătălin Zamfira.

Notă de plată mare

Deputatul PSD ne-a vorbit, în continuare, despre ”nota de plată a crizei pe care ”GuvernulVID” le-o provoacă românilor! Economia suferă, sute de mii de români au rămas fără locuri de muncă, iar zeci de mii de firme sunt în pragul falimentului. Iohannis și Guvernul PNL livrează doar promisiuni și, zi de zi, factura crizei crește. Dar ei ori nu văd asta, ori nu le pasă! Iată totalul! Până acum au pierdut peste 35 de miliarde de euro din banii românilor. Iar cu fiecare zi pierdută, nota de plată crește. Însă noi vom calcula săptămânal câți bani se pierd sub guvernarea PNL, fiindcă e important ca toți românii să știe care este prețul incompetenței liberale”, a concluzionat politicianul.