Patriarhia Română răspunde strigătelor de ajutor ale medicilor care au declanşat codul de urgenţă în spitale, din cauza scăderii cantităţii de sânge pentru transfuzii. Astfel, înaltele feţe bisericeşti fac apel către clerici şi credincioşi să meargă să doneze sânge pentru a pune punct crizei din spitale şi a salva cât mai multe vieţi.

 

„În acest moment nevoia de sânge este acută în multe unităţi medicale, deoarece există intervenții chirurgicale care sunt amânate în spitale din cauza acestei lipse. Astfel, cei care doresc să ajute la rezolvarea acestei crize sunt îndemnați să meargă şi să doneze sânge la centrele de transfuzie cele mai apropiate. Un model de acţiune deosebită în acest sens este reprezentat de voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului care, pe perioada verii, în fiecare zi de miercuri, merg să doneze sânge în centrele de transfuzie sanguină din București. Campania „Donează sânge, salvează o viață”, inițiată încă din anul 2013 de Patriarhia Română şi aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii noastre, a reușit până acum mobilizarea a peste 25.000 de donatori, fiind recoltați aproximativ 12.000 de litri de sânge. Desigur, această campanie continuă având speranţa că va încuraja pe mai mulţi români să fie solidari cu cei bolnavi”, informează Biroul de presă al Patriarhiei Române, citat de basilica.ro.

Vă reamintim că medicii au anunţat încă de la începutul săptămânii că valul de căldură care a pus stăpânire pe țara noastră a crescut numărul persoanelor care au nevoie de transfuzii. Şi, din păcate, stocurile de sânge mai pot asigura doar urgențele medicale. Pentru a evita o criză care ar putea curma multe vieți, în condițiile în care canicula se prelungește, specialiștii au îndemnat oamenii, încă de atunci să doneze sânge.

„Facem un apel la oameni să vină să doneze și ceea ce este important este faptul că trebuie să vină la donare oamenii care sunt perfect sănătoși, care nu iau medicamente. Dacă iau medicamente, sigur că nu sunt sănătoși. Dacă au boli cronice, iarăși nu pot să fie donatori, pentru că o boală este incompatibilă cu statutul de donator. Avem nemulțumiri din partea donatorilor că ei vin, stau la rând și, în final, sunt respinși de la donare. Dar selecția e foarte importantă pentru noi și de asta sunt respinși. Au diverse afecțiuni și e normal că medicul îi respinge. Criteriile de eligibilitate ale donatorilor de sânge sunt stipulate prin lege”, a spus Doina Goșa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină București.