Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel

Anual, la 1 Decembrie este marcată Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA. Cu acest prilej, în toată țara au loc evenimente dedicate creșterii gradului de conștientizare a răspândirii infecției cu HIV. Totodată, este și o oportunitate pentru populație de a fi solidară pentru stoparea răspândirii acestui virus și de a oferi suport persoanelor care suferă de această boală.

 

Reuniți la dezbaterile organizate cu această ocazie la București, specialiștii în domeniu au anunțat că doresc ca testarea pentru HIV să se facă pentru toți pacienții, în momentul internării în spital. “Noi, din punct de vedere al specialistului, solicităm ca în Programul național de luptă ­HIV/­SIDA să fie inclusă posibilitatea scoaterii consilierii pre și post-testare și testarea să se facă fără niciun fel de opreliști, la nivelul oricărui spital din România, iar pe de altă parte milităm pentru introducerea profilaxiei pre-expunere. La nivelul CNAS, în contractul care va urma să vină, să fie introduse în baremul minim de investigații. Deocamdată negociază Ministerul Sănătății. (…) Ideea noastră este pentru orice spital din România, indiferent cât de mare sau cât de mic, (…) indiferent dacă pacientul trădează sau nu o infecție”, a spus managerul Institutului Național de Boli Infecțioase, prof. dr. Adrian Streinu – Cercel.

Peste 22.500 de români au HIV/SIDA

Virusul  Imunodefi­cien­ței Umane (HIV) este  un  virus  care  afectează  celulele  albe  (limfocite  CD4) ale sângelui, care protejează împotriva infecțiilor. Celulele infectate devin astfel producătoare ale  virusului  și  după  o  perioadă mor.  Virusurile  nou  produse  circulă în  sânge,  căutând  noi  celule  pe  care  să  le  infecteze, numărul  de  celule  albe  din  organism  scăzând  treptat  și  împreună cu acestea și  imunitatea.  După o perioadă,  organismul  pierde  capacitatea de rezistență chiar și în fața celor mai comune boli, scrie ­site-ul Uniunii Naționale a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/­SIDA, unopa.ro. SIDA (Sindromul Imunodeficienței Dobândite) apare atunci când numărul de limfocite CD4 scade, imunitatea este grav afectată, organismul nu se mai poate apăra împotriva altor virusuri și bacterii, astfel încât infecția cu HIV se agravează. SIDA poate să apară chiar la mai mult de zece ani de la infectarea cu virusul HIV. De asemenea, supraviețuirea după instalarea sindromului poate fi de mai mulți ani, dacă tratamentul este adecvat. În prezent, nu există un antidot împotriva HIV și a ­SIDA, dar există tratamente care îmbunătățesc calitatea vieții și prelungesc speranța de viață a persoanelor seropozitive. Tratamentul destinat pacienților infectați cu HIV constă în antiretrovirale (ARV), denumirea venind de la tipologia virusului HIV-ul, care este un retrovirus. Experiența de peste 30 de ani în gestionarea bolii mai arată că singura modalitate eficientă de eradicare a HIV/SIDA o constituie prevenirea, pentru care este importantă cunoașterea riscurilor unor relații sexuale libertine și a utilizării injecțiilor cu ace nesterilizate. Potrivit statisticilor Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș“, în România se înregistrau, la 30 iunie 2017, 22.520 de cazuri de HIV/SIDA (cumulativ din 1985 până în 2017).