Comisia pentru control bugetar (CONT) și Comisia pentru libertăţi civile (JURI) din Parlamentul European au decis instituirea unor pedepse maxime cu închisoarea de cel puţin 10 ani pentru persoanele care comit fraude cu fonduri europene, potrivit unui comunicat al Parlamentului European (PE).

Membrii celor două comisii au modificat prevederile unui proiect de Directivă a CE, stabilind clar infracţiunile împotriva bugetului UE: fraudă, corupţie activă și pasivă, spălare de bani, delapidare și nereguli la contractele de achiziţii publice. Pedeapsa maximă pentru aceste infracţiuni va fi de cel puţin 5 sau 10 ani de închisoare, în funcţie de modul de comitere a infracţiunii, individual sau în grup organizat. Valoarea minimă a prejudiciului de la care se va aplica pedeapsa cu închisoarea este definită în termeni financiari: 100.000 de euro, pentru persoanele juridice. Pentru infracţiunile comise de persoane fizice, europarlamentarii au coborât pragul minim al prejudiciului la 5.000 de euro, faţă de 10.000 de euro cât era propunerea Comisiei.

Eurodeputaţii din CONT și JURI au fost de acord cu propunerea Comisiei de a introduce ca infracţiune în Directivă frauda de la TVA. Totodată, ei au extins definiţia „interesele financiare ale UE“ incluzând acţiunile și obligaţiunile, precum și activităţile de creditare și împrumut. Proiectul de Directivă va fi votat, în primă lectură, în Parlamentul European, în luna aprilie.