Preacuvioasa Maică Parascheva, blândă și iertătoare, veșnic rugătoare, veghează de ani buni și asupra localnicilor din Buftea. Luni, pe 14 octombrie, în ziua praznicului noii biserici din oraș, o mare de inimi s-a rugat și s-a închinat la brâul făcător de minuni al fecioarei cu inimă de mamă pentru ocrotire și mângâiere în nevoie.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 473, ediția print

Prin brațele primitoare ale părinților slujitori, toate sufletele smerite și-au găsit liniștea și bucuria după ce s-au împărtășit cu harul Duhului Sfânt care sălășluiește în lăcașul de cult din cartierul Studio. Pentru dragostea și milostenia pe care le-o arată în cele mai importante momente din viața lor, buftenii au cinstit-o luni, pe 14 octombrie, pe Preacuvioasa Maică Parascheva, în chip cu totul deosebit, în parohia care-i poartă numele. Încă de la primele ore ale zilei, lăcașul sfânt a răsunat de rugăciuni și frumoase cântări duhovnicești, strângând la sânul său pelerini din tot ținutul. Ca de fiecare dată, părintele paroh Daniel Marcu și părintele slujitor Nicolae Grozea și-au întâmpinat credincioșii cu dragoste deplină și povețe care le-au deschis larg porțile inimilor. La ceas de mare sărbătoare creștină, biserica a fost înmiresmată de florile credinței și înfrumusețată cu harul preoților care au săvârșit o slujbă de înaltă trăire duhovnicească. Racla cu veșmântul făcător de minuni al Cuvioasei Parascheva a fost scoasă din biserică și așezată la loc de cinste, spre închinarea rugătorilor, într-un foișor amenajat special în curtea lăcașului de cult.

“A fost o zi specială pentru noi pe care am avut bucuria să o petrecem în rugăciune, cu un număr neașteptat de mare de credincioși. De doi ani de când suntem binecuvântați cu veșmântul Cuvioasei Parascheva, la biserica noastră vin oameni din toate localitățile din preajma orașului Buftea și asta nu poate decât să ne înalțe sufletele. Hramul este precum o fântână săpată și zidită cu piatra din capul unghiului care este Iisus Hristos. Această fântână se umple cu apa cea vie, iar participanții la sfânta slujbă se încarcă cu har Divin. De aceea, slujba din ziua praznicului bisericii este izvor de liniște sufletească și bucurie mântuitoare. Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, am reușit ca, la finalul rânduielilor bisericești, să dăruim tuturor credincioșilor pachete cu alimente din partea parohiei noastre. Ne-am dorit să facem acest lucru pentru ca bucuria marelui praznic să fie deplină pentru toată lumea. Le mulțumim preoților frați care ne-au binecuvântat cu prezența lor și au adus și mai multă bogăție spirituală la sărbătoarea noastră! Aducem mulțumiri credincioșilor care ni s-au alăturat astăzi în rugăciune și tuturor celor care au fost și sunt alături de noi ori de câte ori avem nevoie de susținere! Îi mulțumim în mod special domnului primar ­Gheorghe Pistol, prin dragostea și grija căruia a luat naștere și bisericuța nouă pe care am sfințit-o anul trecut și care acum are deja cam 30% din pictură finalizată”, ne-a spus părintele paroh, Daniel Marcu.

La bucuria acestei sărbători a luat parte și Gheorghe Pistol, primarul orașului Buftea, care a și dăruit comunității lăcașul de cult ce strălucește ca o bijuterie nobilă și frumoasă în inima cartierului Studio, din localitate. “Ziua de astăzi a fost mult așteptată atât de mine, cât și de toți buftenii, pentru că Sfânta Parascheva este ocrotitoarea întregului nostru oraș. Sperăm ca sfânta zi de astăzi, aici la biserica din Studio, unde enoriașii au venit să i se închine Preacuvioasei, să se reverse tot harul sfințitor și lucrător asupra buftenilor. Fie ca Sfânta Parascheva să binecuvânteze orașul nostru, pentru ca fiecare dintre noi să treacă mai ușor peste greutățile de zi cu zi. Astăzi, 300 de pelerini prin Centrul Cultural Buftea vor ajunge la Iași, pentru că vrem și noi să alimentăm candela credinței de la Catedrala Mitropolitană de acolo, de unde, Cuvioasa Maica noastră Parascheva veghează asupra bunătății românilor. Sperăm ca drumul să fie ușor și să ne întoarcem cu bine la cei dragi, să le aducem cele necesare ungerii trupului. În această zi mare, le doresc tuturor buftenilor sănătate, tărie în credință și să fim mai buni unii cu ceilalți”, ­ne-a spus Gheorghe Pistol, primarul orașului Buftea. De altfel, nu doar preoții, ci și localnicii, îl apreciază foarte mult pe edilul de la Buftea pentru modul în care acesta a știut întotdeauna să-și arate iubirea și prețuirea pentru valorile creștine ce însuflețesc comunitatea.

Ținutul minunilor de la Buftea

Chiar dacă și-a deschis porțile pentru rugători abia în vara anului trecut, biserica închinată Sfântului Prooroc Daniel, Sfintei Teodora de la Sihla și Preacuvioasei Parascheva este deja unul dintre simbolurile de frunte ale orașului Buftea. Grandios, frumos și impunător, noul lăcaș sfânt a devenit un colț de Rai în care pelerini din depărtări vin ­să-și odihnească sufletele în rugăciune, pentru că aici minunile nu sunt simple povești, ci se întâmplă celor ce cred în ele cu inimă curată. Nu întâmplător, biserica adăpostește unul dintre cele mai valoroase odoare creștine din lume, brâul Sfintei Parascheva, despre care se știe că are puteri miraculoase. Într-un singur an, noua biserică de la Buftea a dat șansa câtorva sute, poate chiar mii de oameni, să purceadă în această călătorie sfântă, în care să fie cu inima cât mai aproape de Dumnezeu. “Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, nădăjduim că vom aduce aici și moaștele Sfintei Teodora de la Sihla, așa cum am adus și veșmântul Sfintei Parascheva, pentru închinarea credincioșilor. Ar fi o bucurie să avem moaștele Sfintei Ocrotitoare, pentru că acestea sunt grabnic ajutătoare. Era nevoie de o nouă biserică aici, pentru că cea veche era foarte mică, o suprafață de 40 mp nu este suficientă la un cartier cu peste 3.000 de locuitori, și de foarte multe ori oamenii stăteau în ploaie, vânt sau renunțau să mai vină la biserică din cauză că nu erau condiții. Primăria va susține această biserică până la final”, ne-a spus primarul Gheorghe Pistol, încă de la sfințirea noului lăcaș de cult, de la Buftea.