Un număr de 530 de focare de pestă porcină africană sunt în evoluţie în 243 de localităţi din 24 de judeţe din România, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Din cele 530 de focare, 5 focare sunt în exploataţii comerciale şi 2 focare în exploataţii de tip A. În 11 judeţe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreţi.

De la prima semnalare a prezenţei virusului pestei porcine africane în România, pe 31 iulie 2017, şi până în prezent, au fost eliminaţi 577.307 porci afectaţi de boală şi au fost diagnosticate 3.011 de cazuri la mistreţi, se menţionează în comunicatul ANSVSA.

Cele mai multe focare se găsesc în prezent în judeţul Teleorman – 201 de focare în gospodăriile populaţiei şi 539 de cazuri la mistreţi; în judeţul Giurgiu – 74 de focare (dintre care un focar într-o exploataţie comercială) şi 306 de cazuri la mistreţi; în judeţul Olt – 69 de focare şi 8 cazuri la mistreţi.

În judeţul Brăila există 2 focare (dintre care unul într-o exploataţie comercială) şi 25 de cazuri la mistreţi, în judeţul Dâmboviţa sunt 15 focare (dintre care un focar ­într-o exploataţie comercială şi un focar într-o exploataţie de tip A) şi 84 de cazuri la mistreţi; în judeţul Vaslui există 3 focare (dintre care un focar într-o exploataţie de tip A) şi 16 cazuri la mistreţi.

Până joia trecută, au fost despăgubiţi 14.803 proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 403.380.850 de lei.

Măsuri de biosecuritate recomandate de ANSVSA

Pentru pesta porcină africană nu există vaccin, iar singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor este respectarea condiţiilor de biosecuritate, astfel că ANSVSA solicită sprijinul cetăţenilor pentru respectarea următoarelor măsuri:

● nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă;

● este recomandat ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică;

● creşteţi porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini, cu porci mistreţi sau cu proprietari care deţin porci domestici;

● nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie;

● dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;

● nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalii) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.489