Pentru comuna Vidra există, o știm bine, o lungă serie de planuri de dezvoltare pe care primarul  Marian Tudor, împreună cu administratorul public Sorin Stroe, cu sprijinul Consiliului local, se străduiesc, de ceva vreme să le pună în practică. Important este că și reușesc. În ritm alert, chiar!

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 460, ediția print

Pentru cetățenii comunei Vidra, anul 2019 a însemnat demararea unui număr impresionant de investiții. De remarcat, acum, la mijlocul anului, este faptul că multe dintre aceste proiecte sunt aproape gata. Ceea ce se traduce prin confort și siguranță pentru locuitorii comunei ilfovene, pentru care infrastructura părea a însemna un vis greu de realizat.

Așa cum remarcam în urmă cu câteva luni, primarul Marian Tudor a dus la îndeplinire multe dintre promisiunile sale din campania electorală, iar anul acesta prind viață numeroase proiecte care permit modernizarea comunei.

Drumurille, apa și canalul, rămân prioritare

De evidențiat și faptul că edilul comunei Vidra își ține la curent contribuabilii, permanent, în privința activităților gospodărești. O scurtă vizită prin comună ne-a permis și nouă să descoperim stadiul proiectelor aflate în lucru.

Am văzut așadar că pe Drumul Județean 401A se lucrează intens, în cadrul unui proiect de modernizare derulat de Consiliul Județean, dar care, evident, contribuie și la confortul comunei. Mai precis, după asfaltare, muncitorii au continuat modernizarea drumului prin realizarea trotuarelor și a șanțurilor betonate.

O altă serie de lucrări are în vedere finalizarea stației de apă. În contextul acesului populației la apă curentă, primarul Marian Tudor ne-a anunțat că au fost finalizate branșamentele la apă și canal. Primarul a menționat și  faptul că va fi realizată expertiza video în vederea continuării lucrărilor la rețeaua de canalizare. ”Se expertizează canalizarea, se face o vizionare cu camera pe canalizarea deja existentă, pe conducta care a fost băgată anul trecut. Dacă totul va fi în regulă, ne racordăm. Vom avea astfel canalizare în localitate și două stații de epurare,  stații modulare. Cea mai mare realizare pentru noi este faptul că am reușit să montăm  acea stație de tratare a apei, din cauza faptului că în localitatea noastră apa depășește cu mult cota de amoniu, iar societatea care a construit această stație de tratare ne-a garantat că vom avea apă potabilă la robinet. Deja probele s-au făcut. Există și un rezervor pentru ce rezultă în urma tratării. Sperăm ca în două săptămâni să se facă toate probele, pentru ca apoi să se dea drumul la apă”, a precizat edilul.

În privința modernizării infrastructurii rutiere, în prezent se desfășoară  lucrări de asfaltare și realizare de trotuare și șanțuri betonate pe strada Prelungirea Gării, care are lungimea de 1,9 km. Este o stradă dată în administrarea Consiliului Județean Ilfov. ”Celelalte lucrări le avem în asociere cu Consiliul Județean, căruia îi mulțumim pentru sprijinul alocat, pentru lucrări de branșamente apă și canal, asfaltare în satul Crețești și Sintești. Mai precis, în scrut timp vor fi finalizate lucrările pe străzile Drumul Mare, Grădinilor, Gării din Crețești, iar în Sintești: Parmac și Ciorap (trotuare, acces proprietăți și șanțuri betonate).

”Totodată, am demarat lucrările la extinderea rețelei de gaze pe strada Prelungirea Gării, urmând străzile Primăverii, Chipac, Calea București, Gării, Pod, Drumul Mare”, a mai anunțat primarul.  Edilul a ținut să precizeze că pe toate străzile asfaltate există apă și canal.  Lucrul bine făcut înseamnă ca utilitățile să fie introduse. De aceea  se lucrează la racordurile de apă și canal, gaze, apoi se vine cu asfaltarea. Așadar nu se va mai umbla la aceste străzi. ”Va veni și Distrigazul cu o investiție de maximum 2%. Investiția este a noastră cu o cotă de 75 de euro pe metrul liniar. Sunt case care nu au avut gaze niciodată și dacă totuși asfaltăm aceste străzi, am convenit să ne strângem puțin din toate cheltuielile și să putem să plătim această investiție, să ducem gazele, apa. Să nu mai spargem apoi”, a subliniat Marian Tudor.

Pregătiri pentru noul an școlar

În privința pregătirilor pentru buna desfășurare a activităților educaționale din comună, ca orice gospodar, primarul profită de vacanța elevilor pentru a pregăti noul an școlar. Ceea ce înseamnă că școlile din comună vor fi igienizate. În plus, lucrările la terenul de sport de la Școala Bragadiru sunt aproape finalizate.

Tot pentru noul an școlar, administrația pre­gă­tește și un after-school nou, de care vor beneficia gratuit 30 de copii care provind din categorii defavorizate. După terminarea școlii, elevii claselor I-IV și V-VIII își vor putea face lecțiile sub supravegherea unor educatoare angajate special și vor primi o masă caldă.

Pe lângă acestea, administrația comunei a anunțat cetățenii că au avut loc acțiuni de strângere a câinilor fără stăpâni de pe raza localității, cu o firmă specializată.

În privința  cadastrării, am aflat că cele 120 de sectoare cadastrale au fost măsurate în totalitate. Este vorba despre 14.700 de imobile. ­Gheorghe Zaharia, din partea firmei Geo Topo, care a efectuat măsurătorile, ne-a spus că nu au întâmpinat probleme mari. Lucrarea va fi trimisă la Oficiul Județean de Cadastru Ilfov pentru verificare, după care urmează afișarea. ”Anul acesta sperăm ca proprietarii să înceapă să primească extrasele de carte funciară”, a mai spus ­Gheorghe Zaharia.