Fermierii aflați în zonele de protecție pentru pestă porcină sunt avertizați de către ANSVSA că vor fi aspru sanționați dacă vor fi depistați că cresc porci pe ascuns, după ce astfel de cazuri au fost descoperite în județul Ialomița.

Astfel, în Amara s-a descoperit că în localitate, după ce au fost eutanasiați toți porcii, sunt patru exploatații agricole unde se cresc pe ascuns astfel de animale. DSVSA a descins la cele patru ferme și a găsit 9 porci crescuți clandestin. Fermierii au fost amendați cu câte 2.400 de lei, iar animalele au fost eutanasiate. Acestea nu vor putea fi despăgubite, conform prevederilor H.G. 1214/2009, cu modificările ulterioare.

În cazul a trei exploa­tații, porcinele fuseseră cumpărate de proprietari ulterior efectuării uciderii preventive a porcinelor din orașul Amara, din localități aflate sub restricții de pe raza altor județe unde evolează pesta porcină africană, iar pentru o exploatație s-a constatat că proprietarul nu a notificat autoritățile competente, nici în momentul efectuării uciderii preventive și nici ulterior încheierii acestei acțiuni, cu privire la deținerea de porcine.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.428