Declaraţiile ministrului Agriculturii, Petre Daea, conform cărora România a avut anul acesta producţii record la grâu, porumb și floarea-soarelui, au determinat prăbușirea preţului cerealelor, a declarat Laurenţiu Baciu, președintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

„Producătorii sunt nemulţumiţi că aceste declaraţii au determinat prăbușirea pieţei și au prejudicii enorme. Producţiile nu sunt nici pe departe istorice, ci sunt mai mici decât anul trecut. La grâu sunt mai
mici cu 30% decât anul trecut, iar la floarea soarelui cu 30-35%”, a precizat Baciu. Mai mult, el susţine că fermierii au avut pagube în această vară, din cauza secetei în mai-iunie și din cauza ploilor abundente în iulie. „Cum putem cere despăgubiri Comisiei Europene pentru aceste pagube, din moment ce ministrul Agriculturii spune că avem producţie istorică? Aceste declaraţii de fapt ne-au băgat mâna în buzunar”, a arătat președintele LAPAR.

Ce a declarat Daea

La sfârșitul lunii august, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, declara că producţia de grâu din acest an este mai mare cu 200.000 de tone faţă de anul trecut, depășind 10 milioane de tone, deși a fost un an greu, în care „România a fost răvășită de o serie întreagă de fenomene naturale extreme”.

„Anul acesta, România a fost răvășită de o serie întreagă de fenomene naturale extreme, de la temperaturi ridicate în primăvară, care au înţepenit răsăritul seminţelor și care au generat secătuirea solului de apă, la lipsa acestor precipitaţii în intervalul de început al producţiei și apoi urmat de evoluţii atipice cu cantităţi de apă foarte mari (…) E o producţie pe care fermierii o merită, pe care ţara trebuie să o folosească și pe care noi toţi trebuie să o consemnăm ca atare. Practic, este prima dată, cu anul trecut, când România depășeste 10 milioane de tone de grâu“, a precizat Daea.

Cifrele ministerului

Șeful MADR a adăugat că și la orz și orzoaică România a avut o producţie bună, mult mai mare ca anul trecut. Datele MADR arată că recolta de grâu din acest an a depășit 10,2 milioane de tone, cu peste 2,3% mai mare faţă de anul trecut, când s-a cifrat la 10 milioane de tone. Zece judeţe au realizat peste 5 milioane de tone din recoltă, respectiv Timiș cu o medie de 6.200 kg /ha, Arad (6.100 kg/ha), Bihor (6.095 kg/ha), Giurgiu (5.800 kg/ha), Constanţa (5.652 kg/ha), Mehedinţi (5.400 kg/ha), Călărași (5.300 kg/ha), Ialomiţa (5.300 kg/ha), Satu Mare (5.100 kg/ha) și Brăila (5.086 kg/ha).

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.421