Aproximativ 1,5 milioane de români au diabet. Cel mai îngrijorător este faptul că, dintre aceștia, doar 900.000 urmează un tratament pentru această boală, atenționează specialiștii în domeniu.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 453, ediția print

O mie de specialişti români şi străini au participat săptămâna trecută la cel de al 45-lea Congres Naţional al Societăţii Române de Diabet Nutriţie şi Boli Metalobice. „La ora actuală, asistăm la o adevărată epidemie a bolilor cronice netransmisibile, printre care un loc important revine diabetului zaharat. (…) La nivel mondial, numărul persoanelor cu diabet zaharat depăşeşte cifra de 450 de milioane, iar în România una din zece persoane adulte are diabet zaharat, iar una chiar şi două persoane adulte au pre-diabet. (…) În România, cifra reală a persoanelor cu diabet zaharat este undeva la un milion şi jumătate. În evidenţa noastră, cei care sunt activi pacienţi şi au medicaţie sunt în jurul valorii de 900.000, ceea ce înseamnă că există multe persoane care au diabet zaharat şi nu ştiu că îl au sau îl au şi nu urmează tratament pentru el”, a explicat dr. Romulus Timar, preşedintele Societăţii Române de Diabet.

Avem peste două milioane de persoane cu ­pre‑diabet

Cu această ocazie, medicul a reamintit cât de important este să adoptăm un stil de viaţă sănătos şi, bineînțeles, să depistăm afecțiunea din timp. Medicii ne recomandă să ne măsurăm glicemia o dată pe an, pe nemâncate. În următorii ani, specialiștii estimează o creştere alarmantă a numărului de pacienţi bolnavi de diabet. „În Europa se estimează că în următorii 15 – 25 de ani, creşterea va fi undeva în jurul valorii de 30%, la nivel mondial se estimează în jurul valorii de 50%. Sigur şi la noi ar fi o creştere explozivă dacă s-ar face o depistare activă a diabetului. Sunt convins că la fiecare caz cu diabet cunoscut există un caz care are diabet zaharat, nu urmează tratament sau poate nu ştie că îl are. Prevalenţa este în jurul valorii de 11%”, a explicat dr. Romulus Timar. În România se apreciază că peste două milioane de persoane au pre-diabet.