Din toate timpurile, călătoria a exprimat savoarea libertăţii. Iar prezentul îi asigură sprijinul, prin forţa industriei moderne, ultra-dinamice, a turismului. Ea pune la dispoziţie publicului un număr uriaş de ţinte, laolaltă cu pachete doldora de informaţii. Dar integrarea în acest flux activ ţine de destoinicia unei comunităţi, care îşi pune în valoare patrimoniul istoric al existenţei sale. E vital ca el să fie conservat, reabilitat şi, mai ales, cunoscut. E ceea ce fac, în mod constant, autorităţile locale ilfovene ale comunei Afumaţi, în ultimii 10 ani.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 441, ediția print

Prima ediție a „Târgului de Turism al României” din acest an s-a desfășurat în Pavilioanele „Romexpo”, între 21 și 24 februarie. Printre sutele de expozanți, din întreaga țară, s-a aflat și standul comunei Afumați, care a adunat privirile și interesul documentar ale multor vizitatori ai acestui amplu eveniment.

Surprize, aprecieri și promisiuni de popas

Majoritatea dintre cei care s-au oprit la standul comunei ilfovene au rămas surprinși de valorile monumentelor vechi, vestigii seculare ale unor timpuri istorice, memorabile, despre care n-au știut că există până acum. Și că se află la numai doi pași de Capitală. Vestigiile dăinuie și azi, sunt catalogate, îngrijite, marcate ca atare și cuprinse în documente oficiale ale Ministerului Culturii, ca repere importante ale patrimoniului nostru național.

Voluntari ai prezentărilor

Sâmbătă, 23 febr., i-am aflat în febrilitatea promovării pe voluntarii din Afumați, care au asigurat asistența la stand pe toată durata evenimentului.

Între ei, primarul Gabriel Dumănică, care și-a folosit din plin energia și cordialitatea, în dialogurile cu vizitatorii târgului.

El a fost asistat de vicele Marius Pascu și de angajați ai primăriei – Beatrice Marin, Liviu Ion (referenți), plus cadre didactice: Alexandra Constantin – prof. de limba engleză și Andreea Hera – educatoare. Cu o zi înainte, fusese aici și dir. Șc. nr. 1, prof. Izabella Pena.

Echipele ad-hoc de agenți ai turismului afumățean  au oferit sute de mape documentare cu pliante, fluturași, hărți rutiere și mici atenții – brelocuri, fanioane cu emblema de azi a comunei, pe care se află desenată silueta călare a Domnului Țării Românești, Radu de la Afumați.

Din bogăția seculară a comunei

Proiectul „Afumați – istorie și contemporaneitate”, e cel sub auspiciile căruia se derulează inițiativa primarului Gabriel Dumănică, referitoare la turismul propus publicului. Ea a debutat în anul 2013.

Iată obiectivele patrimoniale ale istoriei acestor locuri: 1) Ruinele Curții Domnești ale voievodului amintit, care a domnit cu intermitențe între anii 1522-1529. A fost și ginerele lui Neagoe Basarab. 2) Ansamblul fostei curți a stolnicului Constantin Cantacuzino, care datează din sec. al XVII-lea.  Complexul arhitectural cuprinde conacul, Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, zidul de incintă, alte clădiri. 3) Pădurea peisagistică Afumați și 4) Lacurile aflate pe valea râului Pasărea – ultimele două făcând parte din patrimoniul natural al zonei.

Și actualitatea e parte din istorie

Gabriel Dumănică, edilul comunei a afirmat: „Participăm cu istoria comunei noastre pentru a IV-a oară la acest târg de turism. Ne mândrim cu vestigiile pe care le avem în grijă. Înainte de 2008, multe dintre ele erau necunoscute publicului. Am dialogat cu mulți vizitatori ai standului nostru. (…) De-a lungul anilor, proiectul nostru a avut un impact major. Și să nu uităm că, anul viitor, comuna  Afumaţi va împlini 510 ani de atestare documentară. Și vom participa pentru a V-a oară la «Romexpo». (…)  Încă de la începutul proiectului, m-am implicat cu energie în realizarea lui, ca inițiator. (…)

E o bucurie să particip aici, alături de colegii mei din primărie și cadre didactice ale comunei. A fost o idee a mea, pe care ne-am străduit să o facem cât mai atractivă. Efectele au fost vizibile. Numai anul trecut, ne-au vizitat sute de copii, împreună cu dascălii lor, veniți cu autocarele. Pentru noi, e foarte importantă memoria tinerelor generații. Acolo rămâne tot ce au văzut aici, ca etape esențiale de educație și simțire.  Aceste momente le creează legături trainice cu istoria națională, pe care, iată, ne străduim să le conservăm pentru viitor, să le permanentizăm semnificaţiile și suntem mândri de asta.

Aici sunt lecţii de istorie vie, sunt proiecții în timp şi spaţiu ale memoriei eroilor neamului, monumentelor și tuturor vestigiilor, ca dovezi concrete pe care le păstrăm cu sfințenie și le transmitem mai departe”, a conchis interlocutorul nostru.