Alegerile locale din 5 iunie 2016 vor consemna un moment de cotitură în istoria comunei Berceni. Pentru că, după o lungă perioadă de „stagnare edilitară” a comunei, noul primar ales de locuitorii așezării ilfovene își propune să reducă decalajele de dezvoltare  urbanistică față de localitățile din județ. Gheorghe Covrigea, căci despre el este vorba, este determinat să producă o transformare fără precedent în viața concetățenilor săi.

 

Despre planurile și proiectele sale de viitor, Gheorghe Covrigea ne-a vorbit într-o după-amiază fierbinte de vară, împreună cu cel cu care și-a propus să facă o echipă eficientă în dezvoltarea comunei, viceprimarul Daniel Alexandru. În urma discuției noastre, am rămas convins că cei doi edili au toate datele pentru a reuși ceea ce și-au propus. Ei au două atuuri de necontestat în sprijinul a ceea ce preconizează să înfăptuiască. Tinerețea și entuziasmul specific acestei vârste.

 

Rețeaua de apă se extinde

Când am ajuns în comuna Berceni, pe marginea drumului județean am întâlnit o scenă pe care n-o mai văzusem niciodată pe aceste „meleaguri”: un excavator săpa un șanț pentru introducerea unor conducte de apă, după cum am aflat ulterior, de la noul primar. El ne-a lămurit că este vorba de o lucrare care are în vedere alimentarea cu apă a două zone ale comunei, cartierul nou și cartierul Mamina. În prezent, cele câteva sute de gospodării din aceste cartiere își procură apa din surse proprii. „Cartierul Mamina se află în apropierea lacului cu același nume. Apa este sălcie acolo, din cauza acestei vecinătăți. Ea nu este potabilă. De aceea, am luat decizia de a extinde rețeaua de apă. Berceniul este alimentat din 2 puțuri cu adâncimea de 80 m, dar funcționăm, deocamdată, cu unul singur, care asigură necesarul comunei, deoarece avem doar 400 de abonați, din peste 2.000 de gospodării. În prezent, exploatarea rețelei, construită acum 6 ani, din fonduri SAPARD, este realizată de operatorul ECO APAVOL”, ne-a precizat Gheorghe Covrigea. Am mai aflat că numărul limitat de abonați mai are o cauză generată de proiectarea inițială: diametrul conductelor din rețea se reduce, în anumite zone, de la 200 mm la sub 100 mm, ceea ce face ca acolo să nu poată fi acoperit întreg necesarul de apă. De aceea, noii edili se gândesc la remedierea acestei situații, prin refacerea rețelei.

 

O școală primară nou-nouță

În Berceni există acum o școală aproape bicentenară, construită în anul 1820. Acolo, în doar două încăperi, învață peste 120 de copiii din clasele I-IV. În două schimburi! Dimineața, clasele I și a II-a, după-amiază, clasele III-IV. Un caz unic, cred eu, în Ilfov. De aceea, a fost luată hotărârea ca această clădire să fie demolată, iar în locul ei să se construiască o școală nouă, cu patru săli de clasă, două la parter și două la etaj, iar la mansardă se va amenaja o sală multifuncțională, care să poată fi folosită ca sală de sport și de festivități. „Este o investiție absolut necesară și trebuie să ne mișcăm repede! De aceea, o vom construi cu fonduri proprii, avem banii necesari. O eventuală reabilitare și extindere ar costa mai mult. Spre sfârșitul acestei luni, începem demolarea, iar până în toamnă ne-am propus să ajungem cu construcția «la roșu». Apoi, până în septembrie, anul viitor, avem timp suficient pentru finalizarea lucrărilor. Avem două clase disponibile pentru a muta copiii, la școala gimnazială. Iar anul viitor vom accesa și fonduri europene pentru dotarea noii școli”, ne‑a spus primarul.

 

Mansardare și sală de sport la școala gimnazială

Și, pentru a rămâne în același domeniu, cel al educației, primarul Gheorghe Covrigea ne-a vorbit despre un alt proiect pe care îl are în vedere. Este vorba de extinderea Școlii gimnaziale nr. 1. „Școala, acum, este P+1, dar proiectul său, din 1974, prevede posibilitatea adăugării a încă unui etaj, care, la acea vreme, nu era necesar. Acum, prin mansardare, vom mai crea încă 4 sau 5 săli de curs, iar la parter, în prelungirea holului, vom construi și o sală de sport”, ne-a explicat Gheorghe Covrigea.

 

O clădire nefolosită, transformaltă în after-school

În comună, ne-a mai spus primarul, există o clădire construită acum 9-10 ani, cu destinația ini­țială de policlinică. Numai că, așa cum spune o vorbă, nu e pentru cine se pregătește, ci pentru cine se nimerește. Cert este că, de ani buni, clădirea zace nefolosită, deși arată perfect. Singura instituție găzduită aici este oficiul poștal din comună și, de curând, biblioteca școlară.

În restul încăperilor, întinse pe suprafața a două etaje, este pustiu. De aceea, noul primar a hotărât ca în clădirea respectivă să fie amenajat un after-school, spațiul fiind mai mult decât suficient. „Este o cerință a multor părinți din comună, acest after-school. De aceea, am hotărât să utilizăm spații existente în acest scop. Cu o investiție minimă, vom putea avea un after-school cât se poate de funcțional”, ne-a precizat primarul.

 

Încă o grădiniță pentru prichindeii din comună

O altă veste bună primită de edilii din Berceni este și solicitarea Ministerului Educației către primărie, de a preciza dacă există un teren pe care să fie construită o grădiniță. Spune primarul Covrigea: „Nu ne-au întrebat decât dacă deținem terenul și ce model de grădiniță am dori să construim. Cu două, cu trei sau patru săli de clasă. Având în vedere că dispunem de acest teren, în vatra satului vechi, pe locul unde a funcționat fosta baie comunală, apoi o carmangerie, considerăm că ar fi ideal să construim aici această grădiniță, cu fondurile pe care le va aloca Ministerul Dezvoltării”.

Monitorizare video, pentru siguranța cetățenilor

Încă o veste bună pentru cetățeni, dar proastă pentru cei certați cu legea: primăria a început montarea de camere video în comună. „Un alt proiect foarte necesar”, spune primarul. „Sperăm să rezolvăm, astfel, mai multe probleme deodată. În primul rând, pe cea a câinilor fără stăpân, despre care avem informații că sunt aduși din afara comunei, pe timp de noapte, și abandonați aici. De asemenea, aruncatul gunoiului pe domeniul public, în zone nepermise, un fenomen frecvent aici, la noi. Și, nu în ultimul rând, siguranța cetățenilor, chiar dacă în Berceni nu avem o infracționalitate ridicată. Astfel, în prima etapă vor fi montate 20 de camere, pe străzile principale, intrările și ieșirile din comună, intersecții, la instituțiile importante, în locurile unde se aruncă gunoaie etc.”, ne-a precizat Gheorghe Covrigea.

 

Parcul de lângă stadion, extins și reabilitat

Primarul ne-a mai vorbit și despre parcul aflat lângă stadionul de fotbal, pe care primăria vrea să-l extindă și să-l reabiliteze. Și, vă spun sincer, acest parc trebuie refăcut „din temelii”, pentru că arată jalnic, ca să nu spun sinistru. Am constat aceasta, atunci când, împreună cu primarul, am fost la fața locului, unde am văzut un soi de maidan acoperit de bălării, printre care se ițesc scheletele ruginite ale unor leagăne, tobogane și bănci scâlciate și ruginite! Mai mult, m-a frapat faptul că așa-zisul parc nu are pe suprafața lui nici măcar un arbore. De ­aceea, nici nu m‑am mirat că în „locul de agrement” nu era țipenie de om. Cum ar fi fost ca, la vreo 34 de grade, câte erau afară, să fi venit cu copilul să se dea în leagăn, iar tu să stai pe bancă, sub săgețile fierbinți ale soarelui?…

Această situație, însă, va dispărea, în curând, ne-a spus primarul. Parcul va fi reamenajat în întregime, va fi extins, se vor planta arbori și gazon, vor fi montate camere de supraveghere, vor fi create locuri de joacă pentru copii și va fi iluminat corespunzător. Totodată, potrivit primarului, în localitate vor fi identificate spații unde vor fi amenajate locuri de joacă pentru copii, o cerință a multor părinții din comună.

 

Finanțarea echipei ACS Berceni va fi sistată

Gheorghe Covrigea ne-a mai informat că se va renunța și la finanțarea echipei de Liga a II-a, ACS Berceni, pentru că, în ultimii ani, echipa a „înghițit”, din buget, 1,7 milioane de euro! „Cincisprezece la sută din bugetul primăriei se ducea la această echipă. Banii aceștia pot fi folosiți pentru proiecte mult mai importante pentru comunitatea noastră. Copiii noștri nu au o sală de sport, în orele de educație fizică dau băncile din clasă la o parte și sar pe o saltea de 2 mp! Noi am luat acum banii de la sport, pentru refacerea și reabilitarea uneia dintre grădinițe, unde dăm jos acoperișul , mansardăm și amenajăm o sală de festivități și de joacă. Iată de unde vom avea banii pentru acest proiect”, ne‑a spus viceprimarul Daniel Alexandru.

Dar, primăria va continua întreținerea bazei sportive și va sprijini financiar doar grupele de copii care fac fotbal la asociația sportivă. O decizie înțeleaptă, am zice noi, având în vedere bugetul comunei Berceni. Cam 13 milioane de lei. Dar, dacă știi să chibzuiești acești bani, poți realiza multe investiții bune. Noul primar dă semne că va ști, din plin, să facă asta. Îi urăm succes!

Demersuri pentru introducerea transportului RATB

 

În ziua în care am discutat cu primarul Gheorghe Covrigea, acesta mi-a dezvăluit un mic „secret”. În acea după-amiază, urma să aibă o întâlnire cu reprezentanții RATB, pentru a discuta despre posibilitatea reintroducerii transportului în comun în Berceni, de către regia bucureșteană. Așa cum am aflat ulterior, în această întâlnire au fost luate în discuție probleme privind tariful, numărul de curse etc. Urmează, în curând, o nouă întrevedere, în care să se pună bazele unui contract concret.