Fermierul Adrian Țone este fericit că apa curge din nou pe canale

Marți, 2 octombrie, la hotarul dintre comuna Jilava și Vidra, a avut loc o premieră inedită pentru județul Ilfov: după mai bine de 12 ani în care nu au mai funcționat, stația de pompare și canalele de irigații ale amenajării Berceni-Vidra-Frumușani au fost repuse în funcțiune, în prezența ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 423

La (re)punerea în func­țiune a acestui sistem au mai participat directorul Agenției Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), Florin Barbu, directorul Unității de Administrare Ilfov – Sucursala Teritorială Prahova a ANIF, Paul Dobre, directorul Direcției pentru Agricultură Ilfov, Georgiana Ene, reprezentanți ai constructorului care a executat lucrarea și ai presei centrale și locale.

Sistemul va iriga peste 9.500 de hectare

Despre acest proiect de reabilitare a sistemului de irigații ne-a dat amănunte directorul ANIF, Florin Barbu.

„Am discutat cu fermierii, în luna decembrie a anului trecut, ca această stație să fie pusă în funcțiune. Ei au solicitat încheierea de contracte pentru 3.000 de hectare, deși erau neîncrezători că acest sistem va mai fi viabil și că va mai curge vreodată apă pe canale. Stația era într-o stare avansată de degradare, dar acum a ajuns la parametrii optimi de funcționare. Lucrările efectuate au constat în reabilitarea clădirii stației, a stăvilarelor de la râul Sabar, a bazinului de aspirație, reabilitarea celor 5 pompe, înlocuirea a două dintre acestea cu unele noi, precum și decolmatarea și reprofilarea a 26 de kilometri de canal, pentru a se asigura un nivel optim de funcționare. Banii investiți în reabilitarea acestui sistem provin din bugetul ANIF, în cadrul Programului de în­treținere și reparații pen­tru repunerea în func­ți­une a sistemelor care nu au funcționat în ultimii 12-20 de ani, iar valoarea investiției se ridică la 1,3 milioane de lei.

Acest proiect nu face parte din Programul naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii din România, ci din acela care are în vedere repunerea în funcțiune a unor stații care care ­n-au irigat în ultimii ­12-20 de ani. Este o stație care poate asigura irigarea unei suprafețe agricole de peste 9.500 de hectare atât de pe teritoriul județului Ilfov, cât și de pe cel al județelor Giurgiu și Călărași. Sperăm astfel ca beneficiarii să se bucure de apă gratuită în zona aceasta, după 12 ani. Vreau să subliniez, încă o dată, că apa din canal este gratuită, cheltuielile fermierului reducându-se la cele efectuate pentru a trage apa din canal și a o transporta în zona în care irigă”, a explicat directorul ANIF, Florin Barbu.

Am văzut un fermier fericit

Adrian Țone este un fermier care are o suprafață de circa 2.500 ha în zona sistemului de irigații, unde cultivă rapiță, grâu, porumb sau floarea-soarelui, și are mare nevoie de irigații în perioadele secetoase. El este, de altfel, cel care a făcut nenumărate demersuri la MADR și ANIF pentru ca amenajarea Berceni-Vidra-Frumușani să fie reabilitată și repusă în funcțiune. Prin urmare, Adrian Țone nu putea să lipsească de la evenimentul de marțea trecută, având în vedere faptul că el este principal beneficiar. Fermierul ne-a povestit despre neajunsurile prin care a trecut în ultimii ani, dar și despre intențiile sale de viitor.

„Am mai irigat cu stația asta acum 12 ani, cu chiu, cu vai. Aveau doar o pompă și un singur transformator și se chinuiau. Când ajungea apa la noi, irigam ce irigam, după 5-6 ore se oprea apa. Nu erau bani de curent, nu erau bani de reparații, n-aveau bani de nimic! Curățarea și întreținerea canalului tot noi o făceam. Eram disperați după apă, eu și fratele meu fiind producători de sămânță! Acum s-au schimbat regulile, s-a dat lege ca apa să se bage gratis pe canal și suntem foarte fericiți pentru asta. Iar anul acesta, prin februarie-martie, când am văzut utilajele pe canale  nu mi-a venit să cred!

Dar cea mai importantă, în acest moment, este continuitatea, pentru că noi ne vom băga pielea la saramură și vom face niște investiții foarte mari în instalații de irigat cu pivot central automatizate, care costă cam 1 milion de euro bucata. O astfel de instalație se învârte în cerc, are o lungime de circa 600 m și poate iriga o suprafață de aproximativ 115-120 de hectare. Poți s-o comanzi și de pe laptop sau telefon! Vom face împrumuturi la bănci pentru asta și tare ne e teamă să nu se-ntâmple ca în anii trecuți, să avem apă un an-doi și apoi să rămânem fără apă, că va fi foarte rău de noi. Iar băncile sunt foarte reticente când aud de instalații de irigații și sunt astfel foarte greu finanțate prin împrumuturi.

Deja de când se lucra la canal, doi-trei prieteni de-ai mei, fermieri și ei, m-au contactat ca să mă întrebe ce fel de pivoți de irigat să ia”, ne-a povestit Adrian Țone.

El ne-a mai mărturisit că se gândește și la înființarea unei or­ga­nizații de utilizatori de apă pentru irigații (OUAI), care le-ar permite fermierilor să ia în administrare sistemele de irigații și să acceseze fonduri nerambursabile pentru investiții în aceste sisteme.

Două milioane de hectare, irigate în 2020

Aflat, cum arătam, la SPA Jilava, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a vorbit despre investițiile care vor fi efectuate în vederea reabilitării întregului sistem de irigații care a existat în România, având aprecieri pozitive cu privire la repunerea în funcțiune a amenajării Berceni-Vidra-Fru­mu­șani.

„Este o activitate continuă pentru a repune sistemul de irigaţii în funcţiune. Am fost peste tot în ţară – am fost la Iaşi, la Botoşani, am fost la Galaţi, la Brăila, peste tot şi ne vom duce peste tot unde avem graficul de execuţie a lucrărilor, cum este cazul aici şi cum va fi cazul săptămâna viitoare în altă parte. (…) Aţi putut vedea aici ce dezastru a fost la această staţie. Am venit aici cu domnul director general (Florin Barbu, director general al ANIF – n. r.) în februarie şi am văzut această staţie. Am fost şi la punctul de alimentare. Era dezastru. Dacă nu a funcţionat de 12 ani de zile, zidurile erau dărâmate, pompele erau ruginite, înţepenite, canalul acesta era pur şi simplu colmatat, nu mai era canal. A trebuit să refacă secţiunea de scurgere, să o cureţe ca să poată să vină apa aici, plus că la punctul acela de la Sabar, de alimentare, a trebuit să facă lucrări hidrotehnice. (…) Vom pune în mișcare un întreg sistem de irigații, unde uitarea se cuibărise, iar dezordinea se instalase. Avem 47 de amenajări din cele 48 la care am pornit investiţiile, celelalte sunt în faze de pregătire, în aşa fel încât toate cele 86 de amenajări, pentru irigaţii să fie funcţionale în 2020, iar România să ajungă la 2 milioane de hectare irigate, prin reabilitarea acestor sisteme de irigații. La această dată am ajuns la 1,2 milioane de hectare și continuăm și vom continua și la iarnă”, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

Date despre amenajarea Berceni-Vidra-Frumușani

Potrivit datelor furnizate de MADR, amenajarea de irigaţii Berceni Vidra Frumușani a fost dată în folosinţă în 1978, având o suprafaţă deservită de 9.833 de hectare (ha), din care 7.300 ha în judeţul Ilfov, 1.822 ha în judeţul Giurgiu și 711 ha în Călărași, 26 de kilometri de canale de aducţiune și distribuţie și un număr de 8 staţii de pompare, din care o staţie de bază (SPA Jilava). Alimentarea cu apă a staţiei de bază SPA Jilava se face gravitaţional de pe pe canalul Sabar. Staţia are în componenţă 5 agregate de pompare, cu o putere instalată de 1.600 KW și un debit instalat de 6.530 mc/s.