România s-a alăturat statelor care celebrează astăzi Ziua Mondială a Sănătăţii. Cu acest prilej, specialiştii din întreaga ţară organizează evenimente de informare a publicului larg cu privire la problematica depresiei, tema aleasă pentru ediţia din acest an fiind depresia şi tulburările mintale.

 

Sub sloganul „Depresia: să stăm de vorbă!”, experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii încearcă să atragă atenţia oamenilor de pretutindeni asupra dramatismului acestei patologii. Depresia este o adevărată provocare la adresa tuturor sistemelor de sănătate din lume ceea ce face ca maladia să constituie în secolul XXI, o problemă de sănătate publică majoră. Refuzul acceptării diagnosticului persoanelor în cauză, costurile personale, sociale şi economice extrem de mari determină suferinzii să nu consulte medicul de specialitate, să nu urmeze un tratament adecvat şi să nu poată avea un control asupra bolii.

Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor România: „Omul bolnav este vulnerabil şi marginalizat. Medicul poate fi de mare ajutor”

Prin conferinţele şi dezbaterile organizate în această zi, îndeamnă populaţia să rupă barierele care blochează accesul bolnavilor la un diagnostic timpuriu şi la administrarea tratamentului de care are nevoie pentru a duce o viaţă normală. „Omul bolnav este vulnerabil şi marginalizat. Cu un echilibru instabil, are nevoie în primul rând de un profesionist, de servicii medicale de calitate. Medicul poate fi de mare ajutor. Medicul nu divulgă suferinţa pacientului pentru că s-a angajat să fie în slujba bolnavului, spre binele lui. Indicaţiile vecinilor sau ale apropiaţilor, reclamele strălucitoare ale diverselor leacuri neautorizate pot face un mare deserviciu bolnavului cu depresie. De aceea vă îndemnăm să mergeţi la medic şi să-i urmaţi sfaturile. Însă, dragii mei, evitaţi cauzele depresiei, e mult mai uşor şi mai plăcut să faceţi asta decât să trataţi depresia”, spune preşedintele Colegiului Medicilor România, Gheorghe Borcean.

De ce Ziua Mondială a Sănătăţii este celebrată anul, pe 7 aprilie

Ziua Mondială a Sănătăţii este celebrată în fiecare an la data de 7 aprilie, pentru a marca întemeierea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Organizaţia cu sediul central la Geneva, a fost înfiinţată pe 7 aprilie 1948. Rolul instituţiei, stabilit în constituţia ei, este menţinerea în cea mai bună stare a sănătăţii populaţiilor de pe glob. Hotărârile OMS au caracter de recomandare, organizaţia sprijinind statele membre în scopul promovării sănătăţii prin dobândirea de cunoştinţe şi practici medicale. OMS apără în mod obiectiv interesele celor trei „actori” principali dintr-un sistem sanitar: producătorii de servicii de sănătate, consumatorii acestor servicii şi terţul plătitor reprezentat de administraţia de sănătate.