România va avea o șansă foarte mare odată cu schimbarea noii Administrații de la Washington, în sensul că țara noastră va avea “un loc aparte” în plan regional și va fi “unul dintre pilonii” politicii externe a Statelor Unite ale Americii, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu (foto).

”Cred că vom avea o șansă foarte mare odată cu schimbarea noii Administrații. Ceea ce am văzut eu, prin diverse luări de poziție, este ideea ca America să nu mai fie cu prezență militară peste tot în lume, ci să aibă anumiți piloni pe care să se bazeze prezența într-o regiune sau alta. Dacă vă uitați la harta Europei, evident România are marele avantaj – și dezavantaj în același timp – de a fi într-o zonă strategică extrem de sensibilă. Din acest punct de vedere, eu aș putea paria pe faptul că România va avea un loc aparte în această zonă și va fi unul dintre pilonii folosiți de administrația americană în politica externă“, a afirmat Meleșcanu la TVR1. Potrivit acestuia, Parteneriatul strategic cu SUA se va dezvolta în perioada următoare, iar România trebuie să arate ce „valoare adăugată“ reprezintă din punct de vedere strategic, economic, militar.

„Va fi nevoie de un pic de răbdare, pentru că temele pe care președintele Trump le-a lansat în campania electorală – vorbesc de teme de politică externă mai ales – vor avea nevoie acum să fie transformate în politici oficiale. Dacă până acum președintele Trump era un om din afara sistemului, care venea cu idei care nu toate erau acceptate de sistem, de data aceasta va trebui să și promoveze ideile prin intermediul sistemului și să le transforme în politici publice“, a arătat șeful diplomației române.

Un program foarte concret de contacte, de întâlniri, de vizite…

În ceea ce privește echipa președintelui american, Teodor Meleșcanu a punctat că este vorba de oameni cu experiență solidă și cu un nivel de ma­turitate și mai ales cu o experiență practică în diverse domenii, fie administrație sau afaceri, ceea ce face ca aceștia să fie foarte bine pregătiți. „E vorba de o echipă de oameni cu spirit de inițiativă și mai ales care știu ce au de făcut“, a spus ministrul de Externe. Meleșcanu a subliniat că un alt element care trebuie avut în vedere este acela că, la fel ca și la precedenta Administrație americană, un rol foarte important în privința relațiilor externe îl va juca vicepreședintele Mike Pence. „Va trebui foarte bine să ne concentrăm pe un dialog care, așa cum l-am avut și cu Administrațiile precedente, să fie un dialog favorabil României și dezvoltării raporturilor noastre cu SUA“, a accentuat șeful diplomației.

Acesta a menționat că, după ce se instalează noua echipă la Departamentul de Stat, „va trebui să vedem în ce măsură vom găsi interlocutorii potriviți pentru a pune la punct un program foarte clar și concret de contacte, de întâlniri, de vizite și mai ales de proiecte concrete, care vor sta la baza relației dintre SUA și România“.

Ministrul Meleșcanu a amintit că ultimul pre­ședinte al SUA care a venit în România a fost un președinte republican, făcând referire la președintele George W. Bush, care s-a aflat ultima oară la București în 2008, la Summitul NATO. „Cred că după această perioadă vom putea să privim cu optimism și la posibilitatea unei vizite a noului președinte republican Donald Trump“, a afirmat ministrul Afacerilor Externe.