În fiecare an, de Ziua Europei (9 mai), sărbătorim pacea și unitatea în Europa. Data marchează ziua istorică în care a fost pronunțată declarația Schuman. În cadrul unui discurs ținut la Paris, în 1950, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 402, ediția print

Viziunea sa era de a crea o instituție europeană care să centralizeze și să gestioneze producția de cărbune și oțel. Un an mai târziu, a fost semnat tratatul care prevedea crearea unui astfel de organism. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

Pentru a marca Ziua Europei, în fiecare an, mii de cetățeni participă la vizite, dezbateri, concerte și alte evenimente, pentru a sărbători Ziua Europei și pentru a sensibiliza opinia publică în legătură cu UE. Elevii Școlii Gimnaziale nr. 1, din Jilava, au marcat, cu mult talent, ziua de 9 mai, reușind să organizeze un eveniment special, sub îndrumarea inimoșilor profesori  coordonatori și cu susținerea părinților,  foarte implicați de altfel, în activitățile copiilor lor.

Prof. Doina Țecu, directorul Școlii Gimnaziale nr.  1 din Jilava, ne-a declarat că, așa cum se obișnuiește în fiecare an, peste tot în instituțiile de învățământ se celebrează ziua de 9 mai, cu tripla ei semnificație: Ziua Europei, Ziua Independenței (1877) și Victoria Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial (1945).

Artiști talentați și implicați

Un bun prilej pentru a începe un spectacol artistic amintind câteva lucruri importante despre Uniunea Europeană. Copiii au avut ocazia de a afla sau de a-și reaminti care sunt țările membre ale Uniunii Europene și câteva curiozități despre fiecare stat.

Programul artistic a fost deschis de elevul Petru Năstase, din clasa a V-a B, membru al unei formații instrumentale la Palatul Copiilor, câștigătorul a multiple premii naționale. Micul artist a interpretat la fluier imnul Uniunii Europene. Melodia, care simbolizează Uniunea Europeană, este un extras din Simfonia a IX-a compusă în 1823 de Ludwig van Beethoven, compozitorul care a decis să transpună în muzică versurile poemului ”Odă bucuriei”, scris de Friedrich Schiller în 1785. Imnul simbolizează nu doar Uniunea Europeană, ci Europa în sens mai larg. Poemul ”Odă Bucuriei” exprimă viziunea idealistă a lui Schiller, care își dorea ca toți oamenii să se înfrățească, viziune exprimată și de Beethoven.

A urmat sceneta ”Castravetele”, pusă în scenă de elevii clasei a V-a B. Eleva de clasa a VI-a Alexandra Gabriela Tufănescu,  a interpretat un cântec tradițional irlandez de mare sensibilitate, dovedind că are o voce deosebită, recompensată cu aplauze furtunoase de spectatori. Am aflat, de altfel, despre artistă că a câștigat locul I la Olimpiada județeană de interpretare din Brănești și se pregătește pentru un alt concurs interjudețean ce va avea lor pe 19 mai la Casa Universitarilor, din București.

Reprezentații pentru toate gusturile

Spectacolul a continuat cu Isabella Avram, din clasa a VII-a B, care a interpretat la violă ”Joc de Petrecere”, iar elevii  Alexia Petre și Cristian Lupu, din clasa a V-a, au oferit altă scenetă intitulată ”Nu citești o carte”. Emanuel Androne, din clasa a IV-a B, a interpretat piesa ”Boccherini”, apoi Cătălina Vâciu, tot din clasa a IV-a B, a avut un număr de gimnastică aerobică, micuța fiind deținătoarea a numeroase premii naționale și internaționale.

Mihai Ghiurcă, tot din clasa a IV-a B, a interpretat piesa ”Faded”, de Allan Walker, iar elevul Ion Alexandru, din clasa a V-a B, a făcut o demonstrație de beatbox. Beatboxingul este o formă de percuție vocală  care în primul rând implică arta de a imita sunete ca bătăile tobelor, ritm și sunete muzicale, folosind gura-buzele, limba, vocea și altele. Mai implică și cântatul, imitația vocală  a instrumentelor muzicale. Beatboxingul este conectat cu cultura ­hip-hop.

Petru Năstase a cântat și ”Traviata, ”Sonatina” și ”Menuet”, interpretând la fluier și ”El condor pasa”, o piesă muzicală inspirată din muzica tradițională din Peru, compusă în anul 1913 de Daniel Alomia Robles, un compozitor peruvian. De atunci, se estimează că au existat în lume peste 4.000 de versiuni ale melodiei și 300 de variante de versuri, fiind considerată pentru Peru ca un al doilea imn național.

Spectacolul a continuat cu Denisa Rățoi, din clasa a IV-a B, care a interpretat la vioară ”Gavota” în do major, și o nouă apariție scenică a Alexandrei Gabriela Tufănescu, care a cântat ”Let it go!” ce face parte din coloana sonoră a filmului de animație ”Frozen” , produs de Disney. Tânăra interpretă a încântat publicul și cu ”The power of love”, piesă făcută celebră de Jennifer Rush.

În final, ­ansamblul Jilăveanca a făcut o de­monstrație de muzică și dans popular româ­nesc, micii dansatori fiind și ei câștigători ai pre­miului II, la festivalul interjudețean ”Magia dansului”, din Slobozia.

”Anul acesta, am organizat o a doua ediție ”Copiii au talent”, o se­lecție organizată în cadrul Școlii Altfel. A fost un prilej pentru a descoperi foarte mulți copii talentați și ne-am spus că ar fi păcat să nu participe la la spectacol. Copiii sunt foarte buni, iar părinții, la rândul lor, foarte implicați. Costumele le aparțin, iar Primăria Jilava ne susține din toate punctele de vedere. Evenimentul nu ar fi fost posibil fără instalația de sonorizare.  Mă bucur că am copii talentați, că pot să îi susțin cu logistica din dotare, și dispunem de o sală de festivități unde putem or­ganiza spectacole frumoase”, ne-a mai spus prof. Doina Țecu.