Preșcolarii și elevii din învățământul primar al comunei 1 Decembrie au început anul școlar 2019- 2020 în condiții comparabile cu cele oferite de orice instituție de profil, de nivel european. Așa cum a promis, primarul Gheorghe Petre a reușit să mai pună o cărămidă la edificiul educației din comuna pe care o gospodărește.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 469

După finalizarea gră­diniței din vecinătatea Primăriei 1 Decembrie, una dintre cele mai frumoase și moderne din județ, elevii din clasele 0-IV ai Școlii gimnaziale nr. 1 au început deja ­cursurile în condiții ultramoderne. Noul corp al școlii este funcțional odată cu începerea anului școlar 2019-2020. Vorbim despre un proiect vital pentru buna desfășurare a procesului de învățământ din localitate, extinderea școlii contribuind în mod cert la îmbunătățirea condițiilor de educație.

Proiectul „Extindere școala gimnazială nr. 1, corpul C1A” a fost finanțat de Ministerul Dezvoltării, prin Programul Național pentru Dezvoltare Locală (PNDL) II. Valoarea finanțării se ridică la suma de 6,159 milioane de lei, din care 4,5 milioane reprezintă suma alocată de Ministerul Dezvoltării. Lucrările au început pe 15 aprilie, anul acesta, și iată, sunt aproape gata pentru că, așa cum ne-a precizat primarul Gheorghe Petre, mai sunt mici retușuri de făcut, iar etajul școlii va fi funcțional pe 3 octombrie. Am avut plăcerea să vizităm școala și am rămas impresionați de construcție, soluțiile tehnologice și dotările ultramoderne. Suprafața construită a noului corp este de 408,26 mp, iar suprafața desfășurată – parter+etaj, măsoară 761,19 mp. La parter funcționează trei săli de curs și tot atâtea la etaj, cărora li se adaugă un cabinet psihologic și un cabinet de logopedie. Clasele au fost dotate cu  echipamente dedicate educației: table interactive (smart-board), videoproiectoare mobilier pentru depozitarea rechizitelor și a materialului didactic, flip-chart-uri, bănci pentru 2 elevi prevăzute cu spații de depozitare pentru ghiozdane și scaune confortabile. Cadrele didactice au la dispoziție câte un laptop dedicat fiecărei clase, pentru a putea realiza prezentări interactive și pentru a facilita accesul la documentare. Pentru asigurarea intervențiilor medicale de urgență, fiecare clasă este dotată cu o trusă sanitară avizată de Ministerul Sănătății și va fi achiziționat un kit de resuscitare și o targă pliabilă. Coridoarele sunt dotate cu dulapuri tip vestiar pentru toți elevii. De remarcat că clădirea este alimentată cu energie electrică „verde”, produsă de panourile fotovoltaice care au fost  montate pe întreaga suprafață a acoperișului.

Modernizarea va fi extinsă și la școala cu clasele V-VIII

”În total, cei aproximativ 350 de elevi ai claselor 0-IV vor putea fi repartizați în 14 săli de clasă. Parte dintre copii au început cursurile în corpul nou, iar din 3 octombrie vor fi rearanjați. De noua clădire vor beneficia în primul rând cei mai mici copii, cei din clasele zero și întâi. Și clădirea veche este  renovată, astfel că extinderea școlii ne permite înfăptuirea unui obiectiv foarte important, organizarea învățământului ­într-un singur schimb. Avem o școală ultramodernă, o școală verde, care din punctul de vedere al siguranței este sută la sută garantată pentru incendii, cutremure, fiind realizată conform ultimelor standarde de proiectare. Ne putem gândi acum ca acest proiect să fie extins și la școala cu clasele V-VIII”, a mai precizat edilul. Și noi suntem convinși că nu va dura mult până când vom participa și la inaugurarea acestui proiect.

În aceste condiții, Primăria 1 Decembrie are în vedere și organizarea unui ­afterschool. Prin proiectul intitulat ”Șanse pentru viitor”, ce va fi demarat oficial la sfârșitul acestei săptămâni,  finalizarea corpului nou al școlii cu clasele 0-IV va permite implementarea unei componente care constă în crearea unui afterschool pentru elevi. Aproximativ 150 de copii preșcolari și elevi vor beneficia gratuit program tip afterschool, timp de câteva ore  și vor primi o masă caldă pe parcursul anului școlar. Părinții vor putea sta liniștiți că cei mici își pot face în siguranță temele, iar în funcție de solicitări și de abilitățile copiilor vor fi organizate și diferite activități recreative: sport, dans, desen etc. Obiectivul este construirea unui corp de clădire special pentru organizarea activităților de tip afterschool. Proiectul ”Șanse pentru viitor” face parte dintr-un program mai amplu susținut de POCU (Programul Operațional Capital Uman) prin care se pot face o serie de activități ce permit integrarea diferitelor categorii sociale în muncă.

Proiectele Primăriei 1 Decembrie nu se opresc doar la cei mici

Un număr de 21 de apartamente noi-nouțe, cu două și trei camere, sunt în curs de finalizare în apropiere de zona Oituz, în spațiul gândit ca ”noul cartier Mărășești”. Apartamentele sunt construite de ANL și vor fi repartizate familiilor aparținând etniilor. Construcția a început în primăvara acestui an. Finanțarea aparține ANL, iar primăria a pus la dispoziție terenul cu o suprafață de aproximativ 4.000 metri pătrați și aduce utilitățile. ”Am schimbat proiectul care prevedea încălzirea cu combustibil solid, cu lemne și cărbuni. Ne-am asumat să aducem instalațiile cu gaze pentru ca fiecare apartament să se poată încălzi cu centrală. Curentul electric, alimentarea cu apă și canalizarea sunt asigurate tot de primărie. Avem înregistrate la primărie foarte multe solicitări pentru locuințe, peste 200. Momentan ne îndreptăm spre această categorie, iar repartiția se va face conform criteriilor prevăzute prin Legea 114. Avem o adresabilitate foarte ridicată a cetățenilor care au nevoie de case și, până la urmă, avem și obligația să îi ajutăm, să găsim soluții. Sunt foarte multe soluții de finanțare prin Ministerul Dezvoltării. Nu trebuie decât să te duci și să aplici”, a semnalat primarul Gheorghe Petre.