• ”Miercurea sirenelor” – evaluare neconcludentă * Ce se întâmplă cu evenimentele publice din județ, suspendate din cauza focarelor de PPA?

Ședința lunară a Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Ilfov, convocată pentru 11 octombrie 2018, a avut pe Ordinea de zi dezbateri privind asigurarea ordinii publice și siguranței în perimetrul unităților de învățământ din județ, dar și alte probleme generale care țin, evident, de ordinea publică la nivel județean.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 424, ediția print

Doru Marius Iacobuș, inspector șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov, a precizat, de la început, că anul școlar 2018-2019 a debutat fără probleme. Ca și anul trecut, înaintea începerii școlii, polițiștii ­s-au întâlnit cu șoferii de microbuze școlare, pentru discuții, și, dacă anul trecut problema ridicată de conducătorii auto era legată de faptul că microbuzele sunt prea mici (ca număr de locuri), iar elevii care au nevoie de transport sunt mulți, și anul acesta s-a ridicat aceeași problemă. Primăriile au primit, din nou, recomandarea achiziționării de microbuze școlare de capacitate mai mare sau creșterea numărului acestor mijloace de transport, pentru satisfacerea cererii fără incidente. Și, tot pentru siguranța elevilor, s-a conturat ideea montării de camere de supraveghere video și în curtea școlilor. S-a mai vorbit despre controalele la magazinele din imediata vecinătate a unităților de învățământ, și supravegherea școlilor și liceelor din județ, la începerea sau terminarea cursurilor.

Legat de un alt subiect atins în precedentele ședințe ATOP Ilfov – statistica accidentelor rutiere grave de pe teritoriul județului (cu identificarea zonelor periculoase), comandantul IPJ Ilfov a precizat că aceasta a fost întocmită, iar datele au fost lăsate pentru analiză președintelui Autorității, Rizia Tudorache, urmând ca, la întâlnirea viitoare, acestea să fie făcute publice.

Alarmare cu deficiențe

Maior Virgil Sorin Mă­tea, din partea ISU București – Ilfov (ISU B-If) a prezentat ”Evaluarea antrenamentului/exercițiului de transmitere a mesajelor de înștiințare/prealarmare și verificarea sistemului de alarmare publică, la nivelul județului Ilfov”, activitate care a avut loc pe 3 octombrie 2018, de la ora 10.00. Scenariul exercițiului a vizat manifestarea tipurilor de risc generatoare de situații de urgență/protecție civilă (inclusiv pericolul atacului din aer) care impun alarmarea populației; iar scopul exercițiului a fost acela de antrenare a autorităților administrației publice locale, pregătirea populației prin cunoașterea semnificației semnalelor de alarmare și verificarea funcționării sirenelor de alarmare. Așadar, 40 de localități ilfovene, cu un total de 70 de sirene – 48 electrice, 22 – electronice – aparținând administrației publice, plus 11 sirene (5 electrice și 6 electronice) – aparținând operatorilor economici și/sau instituțiilor. Un total de 81 de sirene, la nivel județean. Pe timpul exercițiului din 3 octombrie, 7 localități au fost verificate de personalul ISU B-If și din 17 sirene – 11 au fost funcționale. Ca raportare de către deținători, la nivel județean, s-au menționat 38 de sirene funcționale (dintre cele 70 ale administrației publice).

Pe 3 octombrie, 56 de persoane au acționat dispozitivele în comandă locală, timpul mediu de răspuns în acest caz fiind de 4-5 minute. Pentru alarmarea publică acționată centralizat (doar localitatea Brănești și-a centralizat comanda sistemului de alarmare) – din dispeceratul ISU B-If – timpul de răspuns a fost de 1 minut. ”Zona de acoperire acustică la nivelul județului Ilfov nu poate fi determinată. Deficiențele constatate în timpul antrenamentului/exercițiului au fost: neasigurarea mentenanței sistemului, neasigurarea centralizării – în comandă, nerespectarea Legii 481/2004 de către administrațiile publice locale privind asumarea responsabilităților, neraportarea datelor de către autoritățile publice locale – ceea ce implică o evaluare neconcludentă a antrenamentului/exercițiului”, se arată în nota de informare privind alarmarea publică ce a avut loc în prima zi de miercuri a lunii octombrie. Pentru remedierea situației se recomandă investiții pentru demararea procesului de modernizare a sistemului de alarmare publică, achiziționarea unor interfețe pentru upgradarea sirenelor electrice, astfel încât să fie integrate în sistemul centralizat, achiziționarea unor centrale de comandă pentru acționarea centralizată, realizarea palierelor – local, județean și național și conștientizarea de către administrațiile publice locale a atribuțiilor lor privind alarmarea publică, rezultând, astfel, funcționarea sistemului.

Cum rămâne cu evenimentele publice?

Conducerea Jandarmeriei ilfovene, reprezentată de inspector șef colonel Bogdan Enescu, s-a referit la discutarea la nivelul Prefecturii Ilfov a ordinului prin care, pentru prevenirea extinderii focarelor de Pestă Porcină Africană (PPA) pe teritoriul Ilfovului, s-a interzis organizarea de evenimente și manifestări publice cu aflux mare de public. S-a solicitat analizarea deciziei într-un mod echitabil și ținând cont de circumstanțele momentului, în condițiile în care au fost situații în care, spre exemplu, în aceeași localitate s-a permis și autorizat un meci de fotbal pe stadion, care s-a umplut de spectatori și, în fix același loc, la o săptămână de zile diferență, ca timp, un concert la care s-a estimat același număr de persoane prezente – nu a mai fost permis.