• Controlați-vă tensiunea! Mortalitatea prin complicațiile bolii a crescut cu 71% în ultimii 15 ani

Societatea Română de Cardiologie a marcat, pe 21 mai, Ziua Mondială de Luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale. Cu acest prilej, specialiștii în domeniu au atras atenția asupra problematicii complicațiilor hipertensiunii arteriale (HTA). Astfel, Societatea Română de Hipertensiune, Societatea Națională de Medicina Familiei, reprezentanți ai pacienților și ai autorităților din sistemul de sănătate s-au reunit la București, în cadrul unei conferințe în care s-a pus accent pe impactul actual al hipertensiunii în România, urgența adoptării unor politici publice naționale și importanța informării pentru cel mai simplu și eficient gest de prevenție: măsurarea tensiunii arteriale.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 453, ediția print

Deși în 2016, față de 2001, populația a scăzut cu circa 12%, numărul total de decese prin boli cardiovasculare în România a scăzut cu doar 7% (10% la bărbați si 4% la femei) conform datelor Institutului Național de Statistică a Populației. Principala cauză a mortalității cardiovasculare continuă să fie, atât în România cât și în Europa, hipertensiunea arterială. Numărul  de decese prin complicațiile hipertensiunii arteriale a crescut cu 71% în ultimii 15 ani (2016 față de 2001). Circa 7,4 milioane de pacienți, adică 45% dintre românii peste 50 de ani, suferă de această afecțiune dar peste 20% dintre cei afectați nu știu acest lucru și, în consecință, nu se tratează.

“Speranța de viață redusă din țara noastră, cu aproximativ 6 ani sub media Uniunii Europene, se corelează cu un PIB redus alocat sănătății. În condițiile unui control sub optim, de numai 33%, al valorilor tensionale și cum numai 37% dintre pacienții hipertensivi au valorile LDL-colesterol controlate, sunt necesare politici de sănătate mai eficiente pentru managementul pacientului și programe consolidate de informare a populației”, a spus prof. dr. Dragoș Vinereanu, președintele Societății Române de Cardiologie. “O scădere chiar ușoară a valorilor tensionale prin tratament corect și stil de viață adecvat poate scădea cu 7% riscul de a muri prin infarct și cu 10% pe cel de a muri prin accident vascular cerebral”, a adăugat acesta.

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces

“Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România, fiind responsabile de aproximativ 58% din totalul deceselor. Numai hipertensiunea arterială a generat, în anul 2017, circa 30.000 de decese. O bună parte din decesele prin boli cardiovasculare ar putea fi evitate sau amânate prin răspunsul prompt al sistemului de sănătate și prin politici de sănătate publică ce vizează orientarea către un stil de viață sănătos. Obiectivele de dezvoltare durabilă din Agenda 2030 prevăd, între altele, reducerea cu o treime a mortalității premature prin boli cardiovasculare și aceasta trebuie să fie și ținta României”, a semnalat conferențiar dr. Florentina Furtunescu, de la Institutul Național de Sănătate Publică.

“Lupta împotriva hipertensiunii este un efort concertat atât la nivelul sistemului de sănătate cât și la nivel civic și social. Este oportună astfel crearea unui program național de screening pentru hipertensiune arterială și a factorilor de risc ai bolii cardiovasculare, un modul de educație multiinstituțională pentru un stil de viață sănătos (prin medici, școală, comunitate), precum și reglementări legale pentru limitarea conținutului de sodiu și glucide în produsele alimentare industriale”, a subliniat prof. dr. Doina Dimulescu, pre­­ședintele Societății Române de Hipertensiune. Medicul a subliniat și faptul că “dialogul și pregătirea pacientului este esențială pentru înțelegerea riscurilor bolii hipertensive, pentru diagnosticare precoce și beneficiile tratamentului”.

Tratamentul și monitorizarea atentă, salvează vieți

Și medicii de familie au pus accent pe importanța prevenirii și controlului HTA. “Abordarea sistematică, integrată, a factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare, programele susținute de depistare a pacienților cu hipertensiune arterială, monitorizarea atentă și, nu în ultimul rând, măsuri serioase pentru creșterea aderenței la tratament vor permite salvarea de vieți și evitarea multor dizabilități grave”, a explicat dr. Rodica Tănăsescu, vicepreședintele Societății Române de Medicina Familiei. “Prevenția și depistarea precoce a hipertensiunii arteriale este o misiune în sine pentru noi, medicii cardiologi, dar și pentru fiecare persoană care, odată informată, are datoria de a spune mai departe despre importanța măsurării tensiunii arteriale. De aceea, Societatea Română de Cardiologie, cu ocazia zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale, lansează un program de informare și conștientizare la nivel național privind hipertensiunea arterială, efectele și riscurile acesteia – “Mergi și ­măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!” prin care ne dorim ca, împreună cu fiecare dintre dumneavoastră, să creăm comunități implicate și sănătoase ”, a declarat conf. dr. Elisabeta Bădilă, președintele Grupului de Lucru de Hipertensiune Arterială din cadrul Societății Române de Cardiologie.

Măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!

“Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!” este un program diferit de comunicare, o abordare nouă în conștientizarea bolii, bazat în primul rând pe creșterea de comunități de oameni atenți la sănătatea lor și a celor dragi. Programul de informare se va desfășura în principal în mediul online – Facebook “Măsoară-ți tensiunea arterială” și www.PentruCăAșaSpunEu.ro, iar campania mizează pe legăturile profunde de familie prin care tinerii cu vârste între 25-40 sunt invitați să vorbească cu părinții lor despre riscurile acestei afecțiuni, să îi încurajeze să meargă la medic și să își măsoare tensiunea arterială. În copilărie, cei mari le spuneau mereu ce să facă, pentru binele lor. Acum este rândul lor să facă la fel pentru părinți. Vorbind într-o notă relaxată despre viața de zi cu zi și desfășurându-se în principal online, campania le amintește tuturor importanța măsurării tensiunii arteriale. Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!