Premierul Sorin Grindeanu a fost exclus din PSD, social-democratii urmand sa depuna motiune de cenzura impotriva Cabinetului Grindeanu.

Conducerea PSD a votat joi pentru excluderea din partid a premierului Sorin Grindeanu și pentru depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului, a anunțat președintele social-democraților, Liviu Dragnea, într-o conferință de presă, la finalul ședinței Comitetului Executiv Național. Deciziile au fost luate în unanimitate.

„Am avut o ședință CExN unde am discutat despre refuzul dlui Sorin Grindeanu de a respecta decizia celor două partide — PSD și ALDE. În acest context, mai mulți colegi, foarte mulți, au propus excluderea dlui Sorin Grindeanu din calitatea de membru al PSD, o decizie care a fost aprobată în unanimitate, pe baza statutului, care dă această competență CExN. În același timp, am luat act de conferința de presă a purtătorului de cuvânt de la Cotroceni cu privire la răspunsul dat la adresa pe care și eu și dl Tăriceanu i-am trimis-o dlui președinte Iohannis, în care l-am informat despre deciziile de ieri. Ca atare, PSD a luat decizia, după ce ne-am consultat cu colegii de la ALDE, ca luni să se depună moțiune de cenzură împotriva Guvernului, iar miercuri să fie dezbătută și votată. Nu ne-am dorit această situație, recunosc că și eu și majoritatea colegilor am sperat că, după decizia de ieri a CExN la care din păcate dl Sorin Grindeanu nu a vrut să participe, va înțelege că astea sunt regulile democratice și că trebuie să își prezinte demisia”, a susținut Liviu Dragnea.

În acest sens, a arătat el, „PSD a luat această decizie, pe care o regretă”. „Dar aici am ajuns. Dacă ar fi dorit să nu intervină această criză politică, să nu se lungească această criză politică generată prin refuzul de a părăsi Palatul Victoria, poate am fi ajuns la o soluție amiabilă și astăzi poate eram la Cotroceni la consultări, în seara asta am fi avut un candidat pentru funcția de prim-ministru și declanșam procedurile constituționale pentru instalarea unui nou guvern”, a spus președintele PSD.

Potrivit acestuia, din ceea ce s-a prezentat în raportul de evaluare a activității guvernamentale, una dintre problemele care a generat această întârziere o reprezintă și lipsa unei coordonări efective a activității miniștrilor, atribut al prim-ministrului.

„Este principala atribuție — să coordoneze activitatea miniștrilor și să blocheze toate situațiile care pot genera aceste întârzieri. Am discutat astăzi cu colegii mei și despre demisiile miniștrilor prezentate ieri, au fost prezenți și miniștri PSD la acest CExN și le-am spus colegilor mei ce n-am spus ieri. (…) Din păcate, în ultimele două luni, majoritatea miniștrilor, două treimi, veneau și la mine și la partid plângându-se de faptul că nu reușesc să aibă o comunicare corectă, normală cu primul ministru, plângându-se de faptul că sunt blocaje administrative pe care trebuie să le rezolve primul ministru. (…) Am avut mai multe discuții cu dl Sorin Grindeanu în această perioadă și ne-a asigurat că se vor regla aceste lucruri. (…) Au fost mai mulți miniștri care de mai mult timp intenționau să plece din guvern din această cauză. Le-am cerut să nu facă lucrul ăsta pentru că am sperat că vom găsi o rezolvare, astfel încât guvernul să funcționeze. Cea mai importantă grijă este și va rămâne aplicarea programului de guvernare, dincolo de orice discuție”, a subliniat Liviu Dragnea.

De 24 de ore, Romania a intrat intr-o criza politica fara precedent in istoria sa recenta. A fost noaptea cutitelor lungi in PSD iar premierul Sorin Grindeanu a ajuns pe esafod si lasat fara guvern, scrie Stirileprotv.ro.

Practic, rand pe rand, ministrii sai si-au scris demisiile, la cererea celor doi lideri ai coalitiei de la putere: Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu. Spre surprinderea generala insa, desi pare sa fi ramas singur, seful guvernului isi propune sa reziste, ca o aluzie amara, la miscarile de strada, care au marcat inceputul sau de mandat.

Mai mult decat atat, in timp ce PSD si ALDE, anunta ca depun motiune de cenzura, Grindeanu este tentat sa isi faca o noua echipa. Iar presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca nu vrea sa intervina in conflict.

Ministrul Comunicatiilor: „Demisionez daca imi cere premierul. Sunt surprins de balanta etica a domnului Dragnea”
Uluit de curajul lui Sorin Grindeanu de a-l infrunta si de a refuza categoric sa demisioneze, Liviu Dragnea si-a chemat colegii la o noua sedinta extraordinara, de data aceasta la sediul central al partidului.

Liviu Dragnea: „Nu mai e el. El nu mai e el. Multi colegi… foarte multi colegi au propus excluderea lui Sorin Grindeanu. A fost aprobata in unanimintate. Am sperat ca va intelege regulile democratice. ”

Sorin Grindeanu ramane deocamdata premier independent, cel putin pana saptamana viitoare. Pentru ca Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu au decis sa fac mai faca un pas, fara precedent: demiterea pe cale parlamentara a propriului Guvern.

Liviu Dragnea, presedintele PSD: „PSD a decis sa depuna luni o motiune de cenzura, miercuri va fi dezbatuta si votata. Principalul vinovat sunt eu, Eu le-am cerut colegilor sa aiba incredere in Grindeanu”.