A fost lansată Campania de conștientizare și prevenire a cancerului de sân și de col uterin

Dotat cu echipamente și aparatură medicală de ultimă generație,  Spitalul de Obstetrică și Ginecologie Buftea a devenit unul dintre cele mai moderne și mai performante spitale publice de profil din țară. Cu o experiență excepțională, medicii de aici sunt dedicați științei și îngrijirii pacienților, punându-le la dispoziție servicii de înaltă calitate. Dornici să le ofere femeilor din zonă posibilitatea de a trăi cât mai sănătos, marți, pe 4 februarie, de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, specialiștii acestui spital, în parteneriat cu Consiliul Județean Ilfov, au lansat o campanie de prevenție și conștientizare asupra problematicii cancerului de sân și de col uterin.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 488, ediția print

„Astăzi este Ziua Mondială a Luptei Împotriva Cancerului, așa că vorbim despre prevenție. Sunt alături de noi președintele Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache, dr. Ala Danilceac, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul Spitalului Buftea, și dr. Maria Săvulea, medic primar radiolog și imagistică medicală cu competență în senologie. Fiind o boală necruțătoare și foarte des întâlnită și la noi, Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Buftea împreună cu Consiliul Județean Ilfov, a demarat o campanie de conștientizare și prevenire a cancerului de col uterin și a cancerului de sân. Pentru că, așa cum ne spun statisticile, 140 de români mor zilnic din cauza cancerului, deoarece în anul 2018 cel puțin 50.000 de oameni au murit răpuși de această boală în România, ne-am gândit că este bine ca toată lumea să înțeleagă cât de importantă este prevenția acestei maladii. Noi suntem spital de obstetrică-ginecologie, suntem pregătiți și avem dotările necesare pentru această specialitate. Avem un laborator dotat cu aparatură modernă, în cadrul căruia putem face toate analizele medicale, inclusiv analize de depistare a virusului HPV (Papilloma virus) care este responsabil de apariția cancerului de col uterin. Totodată, în laboratorul de radiologie și imagistică avem posibilitatea de a efectua ecografii pacientelor care ni se adresează. Ecografele sunt achiziționate recent. Toate aceste servicii medicale sunt puse la dispoziția pacientelor gratuit. Trebuie doar să vină la spital, cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la un alt medic specialist. Important este ca populația să conștinetizeze că trebuie să se adreseze din timp medicilor specialiști. Trebuie spus că pentru a preveni apariția cancerului de sân, anul acesta, Consiliul Județean Ilfov, va dota spitalul cu un mamograf cu tomosinteză (n.r. – aparat care permite efectuarea mamografiei digitale 3D, cea mai înaltă tehnologie în ceea ce privește depistarea leziunilor de la nivelul sânului în stadii incipiente, făcând posibilă scanarea tuturor unghiurilor). Fără acest mamograf, în cazul pacientelor trecute de 40 de ani, nu s-ar putea face un screening complet al cancerului de sân”, a spus Florentina Rudeanu, managerul Spitalului Buftea, ­într-o conferință de presă care a avut loc marți, 4 februarie, în cadrul unității sanitare, cu prilejul lansării campaniei.

“Cele mai multe paciente vin la medic doar atunci când prezintă anumite simptome, când își dau seama că este ceva în neregulă cu corpul lor. Până la vârsta de 45 de ani, femeile trebuie să-și facă o mamografie la fiecare doi ani și după această vârstă, anual. Oamenii trebuie să știe că aici avem și medici cu o bogată experiență  profesională și aparatură performantă care permite depistarea timpurie a leziunilor potențial canceroase și stabilirea unui diagnostic precis. Din păcate, vizita la ginecolog încă mai este privită cu reticență de unele femei. De jenă, ele vin la consult foarte rar. Sunt paciente care nu au ani de zile un consult ginecologic sau senologic. Ca medic, tot timpul am spus că cel mai bun tratament pentru cancer este prevenția. De aceea, recomand ca pacienta să se prezinte la un consult ginecologic care să includă obligatoriu și consultul sânilor, măcar o dată pe an. Neprezentarea ani de zile la un consult ginecologic duce la depistarea cancerelor în faze foarte avansate. Când este într-un stadiu incipient, tratamentul se poate limita chiar la microchirurgie, la mici intervenții. Dacă vorbim de un cancer de col uterin limitat la nivelul câtorva celule, putem face doar o simplă conizație (n.r. – intervenția chirurgicală prin care se îndepărtează doar acea porțiune din cervix care conține celulele anormale, fără să mai fie nevoie de tratament cu citostatice)  și pacienta să-și urmeze cursul vieții fără nicio problemă, cu condiția să vină la reevaluarea anuală. În stadii avansate, facem echipă cu oncologii pentru a-i crește speranța de viață, lucru care de multe ori nu este posibil. Atât testul Babeș-Papanicolau, cât și testarea HPV-ului și ecografia de sân sunt proceduri foarte simple, care se pot face în cabinetul de consultație. Doar neprezentarea la consult face ca pacientele să ajungă la cancere în stadii avansate. La noi în spital, pacientele care se prezintă cu bilet de trimitere de la medicul de familie fac un consult ginecologic gratuit. Astfel se stabilește dacă din punct de vedere clinic are semne sau nu de infecție cu HPV, vreo leziune cervicală. Apoi medicul stabilește schema de investigații. Putem să recoltăm minim un Babeș-Papanicolau. În cazul în care acesta este modificat, extindem investigațiile și  căutăm cauza modificărilor. Ne bucură faptul că adresabilitatea spitalului a crescut, pacientele au căpătat încredere și au început să vină. Însă, din nefericire, nu doar la noi, ci în toată România, doar una din patru tinere se prezintă la medicul ginecolog pentru investigații. În general, pacientele care solicită un consult au peste 40 de ani, când boala poate fi în stadiu mult mai avansat. Încurajăm pacientele tinere să se prezinte la un consult. De fapt, un consult și un test Babeș-Papanicolau sau o determinare de HPV ar fi trebuit făcute în primii trei ani din momentul începerii vieții sexuale”, a spus dr. Ala Danilceac.

“Rostul meu aici este de factor-suport pentru acești oameni minunați. Nu pot să nu mă gândesc de unde am plecat, de la momentul anului 2012 când acest spital și-a redeschis porțile pentru pacienți după o perioadă de un an de zile în care a fost închis și ce evoluție a avut în tot acest timp. Îi spuneam doamnei manager mai devreme că mi-a fost greu la început, când nu știam dacă investițiile pe care le face aici Consiliul Județean Ilfov vor avea rezultatele scontate. După ce am văzut ce beneficii aduce oamenilor prin activitățile pe care le desfășoară acest spital, poate că am intrat în panică atunci când nu erau investițiile pe măsura la ce mă obișnuisem eu. Numai în aparatură am investit peste un million de euro în acest spital, iar el s-a dezvoltat pe măsură ce au apărut noi nevoi în urma tratamentelor și a procedurilor pe care le-a aplicat pacienților. Urmează să facem alte investiții. O clădire nouă cu trei etaje, pe care o vom face împreună cu Compania Națională de Investiții, dotarea acesteia și, bineînțeles, cel mai important lucru, aducerea unor medici care să mențină standardul foarte ridicat la care a ajuns spitalul la momentul actual. Am toată deschiderea. Sper ca acțiunea noastră de conștientizare și prevenire a cancerului să aibă succes, pentru că există o dezbatere mare în societatea românească pe ceea ce înseamnă prevenție, dar nu avem cultura prevenției tocmai pentru că nu o discutăm. În funcție de ceea ce ne spun medicii și managerul acestui spital, vom încerca să facem și o campanie la nivel județean. Ne dorim foarte mult să cultivăm acest exemplu de bună practică, prevenția. În acest mod am putea reduce foarte mult și costurile, dând posibilitate Casei Județene de Asigurări de Sănătate Ilfov și spitalelor să ajute mai mulți pacienți cu alt­fel de probleme de sănătate. E păcat ca atunci când autoritățile locale dotează spitalele cu aparatură care să poată să facă prevenție, noi să nu ne folosim de acest lucru spre binele nostru și al comunității. Dăm voie cât mai multor oameni să aibă acces la servicii de sănătate”, a spus Marian Petrache, președintele Cosiliului Județean Ilfov, cu prilejul lansării campaniei de la Spitalul Buftea.