În ziua Înălțării Domnului la Ceruri, în comuna Ștefăneștii de Jos localnicii și-au înălțat gândurile către toți înaintașii lor care s-au ridicat la Ceruri luptând pentru pământul, libertatea și credința acestei așezări. Cu dragoste în suflete, numeroși localnici, în frunte cu primarul Ionel Robert Ștefan și viceprimarul Mircea Virgiliu Gheorghiță, i-au omagiat și le-au adus neprețuită recunoștință.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.455

 

Deoarece aproape că nu există localnic prin venele căruia să nu ­curgă sângele unui ostaș care și-a dat viața pe câmpurile de luptă apărând libertatea poporului și a patriei, de Înălțare, clopotele bisericilor din Ștefăneștii de Jos au răsunat, la unison, pentru eroii neamului. După slujbele speciale din biserici, cu mic cu mare, oamenii din vatra satului ­s-au reunit în fața monumentului istoric și i-au purtat pe eroi în rugăciunile lor, alături de preoți, de edilul și viceprimarul comunității, de cadrele didactice, consilierii locali și mulți alți reprezentanți ai autorităților locale. În cinstea ostașilor căzuți pe front, preoții au oficiat un ceremonial religios la monument, iar primarul a depus o coroană de flori din partea Primăriei Ștefăneștii de Jos. Apoi, ceremonia de omagiere a continuat cu un moment cu o profundă încărcătură emoțională. Îmbrăcați în frumoasele costume populare care amintesc de trecutul istoric al fiecărei regiuni a țării, elevii din clasele primare au spus “România, te iubesc!”, prin versurile poeziilor patriotice pe care ­le-au rostit cu ardoare.

“Comemorarea celor trecuți la cele veșnice pentru binele țării este o tradiție pentru comunitatea noastră. Nu există an în care, de Înălțarea Domnului, să nu le aducem un pios omagiu tuturor celor care au apărat, cu prețul vieții lor, tot ceea ce avem noi astăzi mai important: pământul, limba, credința și libertatea. Astăzi, după slujbele de pomenire care s-au ținut în toate cele trei biserici pe care le avem, a urmat ceremonialul de la monumentul eroilor, am dat și pachete cu alimente din partea Primăriei și Consiliului Local. Mi-am dorit foarte mult ca oamenii din comuna noastră să se unească și de data aceasta și să arătăm că avem un dezvoltat spirit civic. Copilașii care ­ne-au impresionat cu poeziile închinate eroilor sunt elevi din clasele ­I-IV, de la ambele școli, cărora noi, Primăria, le-am cumpărat tradiționalele costume populare pentru a fi în ton cu marea sărbătoare a creștinătății și a comunității noastre. În amintirea eroilor, și elevii mai mari au susținut programe artistice, în școli. Și ei au fost costumați în portul popular, pentru că le-am achiziționat și lor straiele populare. Până acum avem 60 de costume naționale populare cumpărate. Monumentul în fața căruia ne aflăm acum a fost ridicat în 2007-2008. Până atunci, în comuna noastră nu a existat un monument dedicat eroilor. Eram singura comună din Ilfov care nu aveam o construcție cu o valoare deosebită, prin care să ne dăm întâlnire cu istoria. Pentru că trecerea timpului și-a pus amprenta serios asupra lui, anul trecut l-am restaurat complet. Spre bucuria și onoarea noastră, încă mai avem veterani de război în localitate, peste 20 la număr. Îi cinstim și-i sprijinim cu ce putem. În semn de recunoștință, anul trecut am aprobat acordarea unei sume din bugetul local pentru sprijinul lor financiar. Faptul că suntem liberi și ne putem exprima liber, se datorează lor. E cinstea lor și le mulțumim pentru acest sacrificiu suprem! Ne înclinăm în fața lor”, a spus Ionel Robert Ștefan, primarul comunei Ștefăneștii de Jos.