rpt

După cum se știe, Consiliul Județean Ilfov (CJI) realizează, în această perioadă, Strategia de dezvoltare a județului, cu sprijinul Băncii Mondiale (președintele CJI, Marian Petrache și Tatiana Proskuryakova, manager de țară pentru România și Ungaria, în cadrul BM, au semnat în noiembrie 2018 Acordul de asistență tehnică și consultanță pentru Programul de Dezvoltare Regională a Județului Ilfov 2020 – 2030), pentru realizarea documentului fiind prevăzute trei runde de consultări publice.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 487

Prima rundă a avut deja loc și a vizat mediul social, iar pe 5 februarie este rândul mediului de afaceri. La jumătatea lunii martie 2020, documentul va fi pus în dezbatere publică pentru ca toți cei interesați să știe ce conține și să vină cu observații și/sau propuneri de îmbunătățire.
Așadar, pe 29 ianuarie a.c., experții Băncii Mondiale și conducerea CJI s-au aflat față în față cu primarii din Ilfov, cu profesori, medici, reprezentanți ai direcțiilor de asistență socială sau ai companiilor de utilitate publică din județ. Prima variantă de lucru pe Strategie a fost prezentată mediului social și s-a făcut o analiză a situației și a nevoilor din județ.
Marcel Heroiu, expert al Băncii Mondiale, a apreciat că ”Ilfovul este în momentul de față zona din România unde vor avea loc cele mai multe și cele mai mari investiții în infrastructură publică din România: autostrăzi, centuri, extinderi de rețelei de metrou, aeroport, cea mai mare infrastructură de cercetare și de dezvoltare, la Măgurele. Este în momentul de față cea mai interesantă zonă. Deciziile care se iau acum vor avea impact pe termen lung. Regiunea București- Ilfov este una din regiunile cu cea mai rapidă creștere din Europa și din lume”. Iar Marian Petrache este de părere că ”Nu poți să mergi înainte dacă nu ai o viziune. Nimeni nu te finanțează dacă nu ai proiecte care să provină dintr-o strategie de dezvoltare. După realizarea unei fotografii la zi a județului Ilfov, Strategia de dezvoltare se va încheia cu o listă de proiecte care să conducă la creșterea calității vieții și la creșterea activităților economice în Ilfov. În ce privește creșterea calității vieții, mă refer la realizarea rețelelor de canalizare și de apă în toate zonele în care nu avem acest serviciu realizat, gestionarea deșeurilor cu tot ceea ce înseamnă colectare selectivă, Nodul Intermodal de Transport de la Moara Vlăsiei și Parcul Științific de la Măgurele, alături de o dezvoltare a transportului public”.