Deși nu a „rupt gura târgului”, Germania, campioana mondială en-titre a evoluat în stilu-i caracteristic, cu un pragmatism specific nemțesc. În cele patru meciuri ea a înregistrat 3 victorii și un egal, cu Polonia. Mai mult, cu fantasticul Neuer în poartă, Germania nu a primit niciun gol, până acum și dă semne că merge „ceas”, în ciuda unui joc mai puțin spectaculos.

O altă revelație, dintre echipele mari, este și Italia. Cunoscută pentru stilul său de joc, aglomerat în apărare, cu contraatacuri distrugătoare, Italia a dovedit (a câta oară?) că această tactică este cât se poate de lucrativă. A demonstrat asta, cu prisosință, prin victoria cu 2-0, din optimi, în fața campioanei europene en titre, Spania, o echipă adormită parcă, letargică și sterilă. O „cizmă” în dosul ibericilor, care îi trimite, cam devreme acasă.

 

Anglia, o dezamăgire cât un Brexit!

 

Echipa condusă de Roy Hodgson a avut o evoluție penibilă la EURO 2016. În patru meciuri, ea a adunat, cu chiu, cu vai, o singură victorie, 2-1 cu Țara Galilor, și aceea, obținută in extremis, în ultimele secunde ale întâlnirii. În rest, Anglia bifează două egaluri, 1-1 cu Rusia și 0-0 cu Slovacia, dar și o înfrângere rușinoasă în optimi, 1-2 cu Islanda! În aceste meciuri, englezii au reușit performanța negativă de a înscrie doar 4 (patru) goluri! Astfel, Anglia părăsește EURO, după ce, cu 5 zile înainte, se hotărâse să părăsească și UE. Vinovat, fără îndoială, de această „catastrofă” este, în primul rând, Hodgson, care, de altfel, și-a dat demisia, după înfrângerea usturătoare cu Islanda. Islanda care uimește pe mulți cu performanțele sale, la prima participare la un Campionat European. Deși nu joacă un fotbal spectaculos, islandezii impresionează printr-o organizare și disciplină tactică fără reproș și un angajament fizic pe măsură. Ei au demonstrat cum se poate câștiga un meci în doi timpi și trei mișcări, fără „înflorituri” sau mai știu eu ce execuții tehnice sofisticate. Mulți critică lipsa de spectaculozitate a jocului islandezilor, dar, ce să-i faci, fotbalul nu este patinaj, să se dea note la impresia artistică, ci încă se joacă pe goluri…

În aceste condiții, eu nu văd prea bine echipa Franței, în sferturi, echipă care a evoluat cam „târâș-grăpiș”, până acum, la EURO 2016. Ca de altfel și Belgia, care a avut evoluții oscilante, mai puțin în optimi, când Eden Hazard a făcut spectacol, demonstrând că este un fotbalist de mare clasă.

 

O a doua „finală” potențială, în sferturi

 

Meciul dintre Italia și Spania a fost considerat, de unii, o potențială finală la EURO 2016. Iată că, în sferturi, Italia întâlnește o altă pretendentă la titlu – Germania. Un meci, de asemenea, cât o finală. Vor reuși, oare, „panzerele” germane să străpungă „cazemata” italiană?

În celelalte meciuri, Polonia va întâlni Portugalia (o altă echipă care n-a convins, cu un Ronaldo de nerecunoscut), pe 30 iunie, Țara Galilor va înfrunta Belgia (1 iulie), Germania va juca cu Italia (2 iulie), iar Franța va întâlni Islanda (3 iulie). După evoluțiile de până acum, eu aș pronostica prezența în semifinale a Poloniei, Belgiei, Germaniei și Franței. Dar, acest campionat nebun poate produce noi surprize…