@ Stâna unde deja au fost eutanasiați toţi porcii a fost izolată @ Pentru trei localități din zona de protecţie și pentru mai multe ”zone de supraveghere” s-au decis măsuri speciale

Întreaga zi de duminică, 19 august, a fost plină de agitație la nivelul autorităților locale ilfovene, Prefecturii, Consiliului Județean, instituțiilor deconcentrate, după ce sâmbătă seara a fost confirmată de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (IDSA) – Laboratorul Național de Referință prezența virusului Pestei Porcine Africane (PPA) la porcii dintr-o anexă gospodărească a unei stâne situată în câmp, la o distanță de aproximativ 3-4 km de localitatea Tunari, în direcția localității Ștefănești.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 416

Potrivit Autorității Na­țio­nale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), ”serviciile veterinare au intervenit imediat, anexa respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială și au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport și a fost dispusă uciderea porcinelor din anexa gospodărească și ecarisarea carcaselor”. Au fost recoltate noi probe pentru examene de laborator, de la animalele moarte și de la cele sacrificate (în total 15 capete), iar ancheta epidemiologică este încă în desfășurare. De asemenea, a fost demarată și o anchetă a Poliției, investigațiile preliminare indicând posibilitatea ca porcii bolnavi să fi fost aduși dintr-o zonă cu focare de PPA.

La ora 17.00, Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Ilfov s-a reunit la sediul Prefecturii Ilfov, unde au fost prezenți viceprimari și primari din toate localitățile ilfovene, subprefectul judeţului, Laurenţia Georgeta Tortora, și președintele CJ Ilfov, Marian Petrache, reprezentanţi ai Jandarmeriei și Poliţiei ilfovene, șefi de deconcentrate. S-au adoptat planurile cadru de măsuri privind combaterea PPA pe teritoriul judeţului, la porcii domestici și la porcii mistreţi, precum și programul de măsuri privind combaterea focarului de PPA din Tunari.

PPA la stâna lui Dorel Apostol

Pe 17.08.2018, DSVSA Ilfov a fost notificată telefonic de medicul veterinar cu privire la existenţa unui porc mort în exploataţia lui Dorel Apostol, din comuna Tunari, sat Tunari, motiv pentru care o echipă DSVSA Ilfov s-a deplasat în teren, a fost efectuată necropsia cadavrului și au fost recoltate probe ce au fost expediate la IDSA. Cadavrul a fost trimis la incinerare, la SC Cartogate Group SRL, iar în stână a fost efectuată dezinfecţia. Pe 18 august a fost emis de IDSA buletinul de analiză cu rezultat pozitiv pentru PPA, iar pe 19.08.2018 s-a întrunit Unitatea Operaţională Locală la nivelul DSVSA Ilfov și au fost stabilite măsurile aplicabile în focarul de boală. Astfel, în exploatația Dorel Apostol s-au ucis toţi porcii (12 capete, alţi doi porci fiind găsiţi morţi), pentru a se evita propagarea virusului, și s-au prelevat probe, astfel încât să se poată determina modul în care a fost introdus virusul în exploatație și perioada în cursul căreia el a putut fi prezent înainte de notificarea bolii. Carnea porcilor sacrificați în cursul perioadei situate între introducerea probabilă a bolii în exploatație și aplicarea măsurilor oficiale va fi neutralizată sub supraveghere oficială, iar orice substanță sau deșeu susceptibile de a fi contaminate, precum furajele, precum și toate materialele de unică folosință potenţial contaminate și, în special, cele utilizate pentru operațiunile de ucidere vor fi distruse. ­S-au instituit dezinfectoare de picior, circulația persoanelor înspre sau dinspre exploatație se face doar cu avizul DSVSA Ilfov și la fel intrarea sau ieșirea vehiculelor înspre sau dinspre exploatație. Clădirile destinate adăpostirii porcilor și vehiculele care au fost utilizate pentru transportul lor sau transportul carcaselor lor, precum și echipamentul, așternutul pentru animale, gunoiul de grajd și purinul susceptibile de a fi contaminate sunt curățate și, dacă este necesar, dezinsectizate și dezinfectate.

Zone de restricție

A fost delimitată în jurul focarului de PPA o zonă de restricţie care este formată din zona de protecţie (ZP) și zona de supraveghere (ZS).

ZP se compune dintr-o parte din teritoriul comunitar pe o rază de cel puțin 3 km în jurul exploatației infectate, iar ZS – 10 km, în care este inclusă și zona de protecție.

Localitățile care se încadrează în ZP sunt: Ștefăneștii de Jos, Tunari și Voluntari – iar aici, în aceste zile se efectuează recensământul tuturor exploatațiilor, după care aceste exploatații vor fi vizitate de un medic veterinar oficial, pentru efectuarea unui examen clinic al porcilor și controlul registrului și al mărcilor de identificare ale porcilor. Porcii nu pot părăsi exploatația în care sunt ținuți până la stingerea focarelor de PPA și ridicarea măsurilor de restricții din ZP și este interzisă circulația și transportul porcilor pe drumurile publice sau private. Această interdicție nu se aplică la tranzitul de porci pe cale rutieră sau feroviară, fără descărcare sau oprire. Orice persoană care intră sau iese din exploatațiile de porcine trebuie să respecte măsurile de igienă adecvate, camioanele și celelalte vehicule și echipamente utilizate pentru transportul porcilor sau al altor animale sau al unor materiale susceptibile de a fi contaminate (precum carcasele, furajele, gunoiul de grajd, tulbureala etc.) trebuie curățate, dezinfectate, dacă este necesar, dezinsectizate și tratate cât se poate de repede după contaminare. Nici un camion sau vehicul care a fost utilizat la transportul porcilor nu poate părăsi zona fără a fi curățat și dezinfectat, apoi inspectat și reautorizat pentru transport de către autoritatea competentă. Nicio altă specie de animal domestic nu poate pătrunde în exploatație, nici nu poate ieși din aceasta fără autorizarea DSVSA Ilfov! Toți porcii morți sau bolnavi dintr-o exploatație trebuie de îndată declarați medicului veterinar și DSVSA Ilfov, care procedează la investigațiile corespunzătoare, în conformitate cu procedurile stabilite în manualul de diagnostic.

ATENŢIE! Se interzice cu desăvârșire sacrificarea pocinelor fără avizul DSVSA Ilfov (sacrificarea se poate face doar în prezența medicului veterinar pentru efectuarea examenului ante și post mortem)! Scoaterea din zonă de carne de porc, preparate din carne de porc, produse din carne de porc și orice alte produse care conțin astfel de carne este interzisă, fără avizul DSVSA Ilfov!

Localitățile care se încadrează în ZS sunt: Otopeni, Odăi, Moara Domnească, Afumați, Petrești, Dimieni, Runcu, Corbeanca, Căciulați, Dascălu, Dobroești, Balotești, Sectorul 1 și Sectorul 2 din municipiul București.

Oamenii trebuie să înţeleagă gravitatea bolii și consecinţele economice

ANSVSA solicită sprijinul și înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor decise, având în vedere gravitatea bolii și consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie!

PPA nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.