Clerici ai Catedralei Patriarhale lucrează la un volum care va prezenta o parte din minunile Sfântului Dimitrie cel Nou, ale cărui moaște sunt așezate la loc de cinste în lăcașul de cult de pe Colina Bucuriei. În acest context, slujitorii bisericii îi îndeamnă pe credincioși să trimită propriile mărturii privind minunile săvârșite de-a lungul timpului de Sfântul Dimitrie, în viața lor. 

 

Aricol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 506, ediția print

„Din mesajele primite până acum reiese că ajutorul acestuia vizează mai ales sănătatea și viața de familie. La adresa de e-mail cancelaria@catedralapatriarhala.ro au început să sosească mărturiile credincioșilor cărora sfântul le-a dăruit răspuns bun la rugăciuni – fie că a fost vorba de o schimbare în bine a vieții lor, fie de o vindecare minunată”, scrie Basilica.ro. „Cele mai multe dintre mărturiile primite arată că binefacerile sfântului vin sub formă de vindecări și de sprijin pentru familii”, explică paracliserul Mihai Grigoriu, membru al echipei care lucrează la volum, citat de Basilica.ro. 

Dovada că Sf. Dimitrie săvârșește minuni și în zilele noastre 

„Când tatăl vârstnic al unei credincioase a căzut în foc, medicii de la Spitalul de Arși din București i-au spus că acesta, care avea și alte probleme medicale cronice, nu va supraviețui. „Să vă pregătiți să îl luați mâine, că nu va rezista mai mult!”, au avertizat doctorii. Dar toată familia a citit acatistul sfântului, iar tatăl credincioasei trăiește și în ziua de azi, povestește paracliserul. Într-o altă mărturie transmisă pentru carte, o româncă din America a scris despre împăcarea pe care i-a adus-o sfântul în familie. Ajunsese la neînțelegeri atât de mari cu soțul, încât se gândea să divorțeze. Venită singură, cu copiii, în țară, a ajuns întâmplător la racla Sfântului Dimitrie cel Nou și s-a rugat: „Sfinte Dimitrie, ajută-mă! Să se schimbe ceva sau să divorțez, că nu se mai poate!”. Întoarsă acasă, a găsit situația radical schimbată și astfel a înțeles că sfântul răspunde imediat la rugăciuni și are puterea de a schimba inimile și viața oamenilor. În semn de recunoștință față de sfânt și de Dumnezeu, care ne vorbește și ne ajută prin el, suntem chemați să mărturisim despre minunile pe care le-am primit în dar”, scrie Basilica.ro.

Cine a fost el și de ce a ajuns sfânt? 

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou Basarabov este unul dintre cei mai iubiți sfinți ai Ortodoxiei Române. El s-a născut în satul Basarabi, la sud de Dunăre (în Bulgaria). A trăit în secolul al XIII-lea, în timpul „imperiului“ vlaho-bulgar de la Târnovo, unde s-a retras într-o peșteră. Nu se știe cât timp a petrecut acolo și nici când a trecut la cele veșnice. Din scrierile bisericești aflăm însă că, înainte de a muri, s-a așezat singur între două lespezi de piatră, ca într-un sicriu, fiind acoperit în timp de apele râului. Moaștele sale au rămas multă vreme sub ape, până când i s-a arătat în vis unei copile care pătimea de duh necurat și i-a spus: „Dacă părinții tăi mă vor scoate din apă, eu te voi tămădui“. Mergând la locul indicat în vis, lângă râul Lom, părinții fetei au găsit trupul neputrezit și luminat al Sfântului Basarabov, între două pietre.