Weekendul acesta a fost unul special pentru Mogoșoaia: cea mai îndrăgită sărbătoare, Zilele Comunei Mogoșoaia. Dans, muzică bună, delicii culinare și invitați pe măsură! Toate s-au întâmplat în Parcul Mogoșoaia, cunoscut și ca Târgușorul Brâncovenesc.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 455

A fost mare sărbătoare, weekendul trecut la Mogoșoaia, iar de această dată norii nu au mai stricat planurile de distracție, astfel că, timp de două zile, locuitorii din Mogoșoaia, din comunele învecinate, dar și sute de bucureșteni  au avut parte de o petrecere de neuitat. Târgușorul Brâncovenilor a găzduit, pe 8 și 9 iunie, o nouă ediție a Zilelor Comunei Mogoșoaia, eveniment ce s-a suprapus de această dată și cu petrecerea organizată în cinstea copiilor, în Poiana Mare, eveniment ce fusese amânat cu o săptămână de organizatori, din cauza capriciilor vremii.

Muzică, dans și delicii culinare

Primăria comunei Mogoșoaia, prin primarul Paul Precup, împreună cu organizatorii evenimentului, cunoscuții și îndrăgiții interpreți de muzică populară Mariana și Mihai Călin au oferit și de această dată ingredientele unei petreceri reușite, un adevărat festival al cântecului și dansului popular românesc și al produselor tradiționale românești, ce se întindea de la un capăt, la celălalt al parcului.

Nu puteai să reziști avalanșei de bunătăți, specialități de casă românești, precum fripturi la grătar, frigărui, mititei, pastramă, costiță de porc, hamsii, cârnați, de tot felul și chiar prepelițe. Toate aceste minuni gastronomice au fost udate din belșug cu bere, vin, sucuri sau apă, iar pofticioșii de desert au avut cu greu de ales dintre sute de produse, apetisante: clătite, baclava, sarailie, prăjituri de casă cu ciocolată, cu mere sau cu brânză dulce, kürtos kolacs, înghețată, floricele de porumb cu tot felul de arome, scovergi, șuberek sau gogoși. Vata de zahăr nu era prezentată așa, oricum, luând cu multă măiestrie, de dragul celor mici, forma unor persoane îndrăgite de desene animate.

Iubitorii artei tradiționale românești au avut de ales din multitudinea de produse de artizanat, ceramică de casă, blănițe, haine, bijuterii, icoane, iar pentru cei ­mici,  comercianții au pregătit sute de jucării.

Distracția muzicală a fost de această dată atât pe scenă, cât și lângă aceasta, în mijlocul oamenilor, datorită lui Nea Marin și fiicei sale, Larisa Barbu, care au făcut ca toată lumea să iasă la horă, la joc românesc de calitate. Dacă sâmbătă, la lecțiile de dans organizate de Larisa Barbu, cursanții s-au strâns ­într-un număr mai restrâns, poate și din timiditate, duminică după amiază, însă, peste 500 de dansatori de toate vârstele și preferințele muzicale s-au prins în Hora Mare, în care l-am putut vedea inclusiv  pe primarul Paul Precup, alături de angajați ai primăriei. Larisa Barbu ne-a spus că sâmbătă dansatorii au învățat noțiuni elementare despre horă și despre sârbă, după  care ”Hora Mințită”, ca în Conțești, Teleorman, apoi au învățat ”Floricica din Moldova” și ”Alunelu”. ”Dansatorii s-au priceput foarte bine și au fost foarte rezistenți. Au dansat o oră și  20 de minute, și am rămas surprinsă că și copii, foarte mici au rezistat”. Sâmbătă a fost testul pentru duminică, când s-a format Hora Satului, în care s-au prins peste 500 de dansatori, iar fiecare a dansat cum a putut, dar important este că a ieșit foarte bine și toată lumea părea că este profesionistă. Printre cei prezenți la Mogoșoaia, am putut-o remarca, duminică, chiar și pe Daniela Mândroc, coregrafa Ansamblului folcloric Doina Ilfovului, din Buftea, care, alături de fiul ei, s-a prins în hora încinsă în recitalul susținut de Mărioara Man Gheorghe.

Invitați pe scenă au fost așadar artiști de muzică populară îndrăgiți, precum Norica Enache, Ioan Alungulesei, Veronica Geamănu, Mariana și Mihai Călin, Maria Stroia, Ilie Roșu, Nicușor Micșoniu, Tina Militaru și, nu în ultimul rând, Mărioara Man Gheorghe. Sâmbătă seara, ultimul recital a fost susținut începând cu ora 20.00 de trupa Mahala Rai Banda, iar duminică, atmosfera  a devenit incendiară după ce pe scenă a urcat, seara, cunoscuta și iubita artistă Elena Gheorghe.

Petrecere dedicată exclusiv copiilor, în Poiana Mare

Să nu uităm că weekend-ul trecut a însemnat și petrecerea de Ziua Copilului, mult așteptată de cei mici. Începând cu ora 10.00, sâmbătă, în Poiana Mare, la evenimentul dedicat în exclusivitate celor mici, în cinstea zilei de 1 Iunie, s-au dat peste 500 de diplome de participare la atelierele de pictură ce au fost organizate special, cu șevalete, blocuri de desen, acuarele și pensule, în aer liber, pentru pictori, unii dintre ei încă bebeluși, dar cu simț artistic incontestabil. După manifestarea talentului artistic, micii artiști au primit titlul de ”maestru desăvârșit în artele copilăriei”, acordat pentru participarea la atelierul de creație, toate diplomele fiind semnate de primarul comunei Mogoșoaia, Paul Precup.

Un parc de distracții plin de gonflabile, tatuaje, baloane, vată de zahăr și floricele de porumb, la discreție, au întregit surpriza organizată de comuna Mogoșoaia pentru prichindeii săi. Zeci de copii asteptau răbădători pentru pictura pe față, fetițele preferând pisicuțele și fluturașii, iar băieții dorindu-și să devină spidermani sau lei fioroși.

Harry Potter, Tynckerbell, Peter Pan, Albă ca Zăpada și Cenușăreasa se jucau cu copiii  ”Țară, țară, vrem ostași!”, ”Cât e ora lupule?”,  ”Statuile muzicale”, ”Peștii și pescarii” sau inventau diferite coregrafii de dansuri.  Orice, de dragul copiilor, pentru buna lor dispoziție!