Elevii din Domnești se bucură de cărți și pot intra în lumea minunată a literaturii datorită dăruirii unor cadre didactice care își dedică timpul liber unui proiect greu de susținut într-o lume guvernată de telefoane, jocuri și filme: biblioteca școlii.

 

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.460 

Pentru Școala Gimnazială nr. 1 ”Gheorghe Corneliu”, din Domnești, anul școlar 2018-2019 a fost special, fiind primul în care a beneficiat de o bibliotecă în adevăratul sens al cuvântului, cu activități specifice și program normal, datorită voluntariatului și dragostei pentru cărți. ”Deși nu avem post de bibliotecar în cadrul școlii, am reușit să desfășurăm la un nivel amplu toate activitățile bibliotecii. S-au desfășurat așa cum ar fi normal. Și poate chiar cu mai mult avânt sau mai multă dăruire. Totul a fost posibil datorită doamnelor profesoare de română, Cati Neagoe, și engleză, Raluca Gasparian, care și-au organizat programul astfel încât să fie la dispoziția elevilor cât mai mult, cu cărți și activități specifice”, ne-a declarat prof. Ionela Liliana Ștefan, directorul Școlii Gimnaziale nr. 1 ”Gheorghe Corneliu”, din Domnești.

Îmbunătățirea fondu­lui de carte,  care a ajuns la 10.500 volume, se face prin grija Primăriei Domnești și a Consiliului Local. Elevii au acum calculator și videoproiector, și se pot desfășura la parametri optimi inclusiv activitățile metodice. Sunt aproximativ 650 elevi din învățământul primar și gimnazial care beneficiază astfel de cărți școlare. ”Avem în jur de 500 de fișe completate pentru elevi, 50-60 de fișe pentru cadre didactice și chiar părinți, care au acces pe fișa elevului. Pot împrumuta 1-2 cărți, pentru două săptămâni. Pentru vacanță, unii elevi au împrumutat și câte 3-4 titluri, din bibliografia cerută de profesoarele de română. Mă bucur că sunt copii care mai citesc, de regulă cei ce provin din familiile care nu au uitat ce înseamnă cartea, care știu să răsfoiască o carte”, ne-a spus prof. Ionela Liliana Ștefan.

Activități școlare variate

În fiecare an se dotează biblioteca școlară cu 1-2 bucăți din fiecare titlu, care se oferă elevilor premianți la concursuri, olimpiade și rezultate foarte bune la învățătură. Anul acesta, finanțarea a atins cea mai mare valoare, 8.000 de lei pentru cărți, dublu față de anul trecut.  Elevii au participat la diverse activitați școlare ce le-au permis să realizeze desene inspirate din cărțile cu povești, măști, felicitări, costume de Halloween, semne de carte. S-au realizat expoziții de pictură și desene, dar și concursuri pe diverse teme în cadrul activităților: „Ziua Europeană a limbilor”, „Ziua Educației”, „Bun venit, toamnă…”, „A fost odată…”, „Personaje preferate”, „Deschide ușa, creștine…”, „Eminescu – lu­ceafărul constelației poeziei românești”. Alte activități au fost menite să stimuleze interesul elevilor pentru poezia românească sau să le cultive cultivarea interesului față de trecutul de luptă și glorie al poporului român.