Viorica Hera, directorul Liceului ”Ioan Petruș” și deputatul Daniel Gheorghe

Otopeniul a sărbătorit în avans Ziua Europei, grație Ambasadorilor săi Juniori la Parlamentul European, elevi ai liceului ”Ioan Petruș”, din localitate. Ziua de 9 Mai a fost onorată, luni, 8 mai, în fața Primăriei orașului Otopeni, începând cu ora 11.00, prin momente speciale.

Articol apărut în nr. 350 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

ziua europeiFanfara ”Mezzoforte” a liceului ”Ioan Petruș”, condusă de profesorul Marian Alexandru, a deschis luni, seria evenimentelor menite să celebreze Ziua Europei, prin interpretarea Odei Bucuriei, imnul Uniunii Europene, urmată de interpretarea imnului național.

Ca să putem înțelege mai bine însemnătatea acordată de Otopeni Zilei Europei, trebuie să precizăm că Liceul Teoretic ”Ioan Petruș” participă, începând cu luna februarie 2017,  la Programul Educativ ”Școli – ambasador ale Parlamentului European” (EPAS), inițiat de Biroul de Informare al Parlamentului European în România, având ca partener Ministerul Educației Naționale. Coordonator al programului este APDD – Agenda 21, iar beneficiari sunt elevii din 25 de școli din Ilfov, București, Argeș, Buzău, Călărași, Constanța, Galați, Giurgiu, Prahova.

Programul EPAS urmărește creșterea gradului de informare a tinerilor cu privire la Uniunea Europeană, oferindu-le mijloace active de învățare. Programul se desfășoară în toate statele menbre ale UE începând din acest an și îi informează pe elevi cu privire la UE și, în special, cu privire la puterea democratică de decizie a Parlamentului European.

Programul este destinat să ofere o imagine clară a influenței pe care o are Europa asupra noastră, a tuturor și, în special, asupra tinerilor. Scopul este de a oferi baze mai solide în școli pentru înțelegerea Uniunii Europene, care să faciliteze cunoașterea Europei într-un mod practic.

La nivelul Liceului Teoretic ”Ioan Petruș”, programul EPAS este coordonat de profesoara Cătălina Neagu. Sunt implicați cinci profesori, ca ambasadori seniori, și 17 elevi entuziaști, în calitate de Ambasadori Juniori ai Parlamentului European.

La evenimentul de luni, deputatul Gheorghe Daniel le-a vorbit elevilor despre semnificația zilei de 9 mai și valorile europene, ce înseamnă integrarea noastră în Uniune, cum ne afectează, ce beneficii avem în urma integrării.

Câteva fete talentate, eleve în clasele a ­IX-a R și a XI-a U au interpretat vocal piese în engleză, franceză, română, limbi oficiale ale UE.

Tot în cinstea zilei de 9 Mai, elevii au organizat un Flash Mob, au făcut face-painting cu steagurile statelor membre UE, au distribuit pliante participanților, au luat interviuri trecătorilor și au organizat un concurs de cultură generală cu tema ”Eu și Europa”.

”Este foarte important să fim informați. Nu suntem doar cetățeni ai orașului Otopeni, ai României, dar și ai Europei și tinerii trebuie să cunoască foarte bine problematica europeană, pentru că în curând așteptăm și noi să trecem la moneda euro, iar tinerii au oportunități pentru a se angaja și a studia în UE, astfel că este bine să cunoască toate aceste prevederi, reglementări, să fie informați”, ne-a declarat Viorica Hera, directorul Liceului Teoretic ”Ioan Petruș”, din Otopeni.

Deputatul Gheorghe Daniel le-a explicat, în calitate de istoric, tinerilor prezenți luni la eveniment, că data 9 mai are o însemnătate mult mai largă pentru români. Înseamnă în primul rând 9 mai 1877, adică declarația de independență a României față de Imperiul Otoman, apoi mai departe în istorie, 9 mai 1945 semnifică și sfârșitul Războiului al II-lea mondial, în Europa. Mai târziu, la 9 mai 1950, are loc momentul profund legat de ideea de Uniune Europeană, Parlament European, Comisia Europeană și tot ce avem astăzi în acest instituționalism european. Momentul decla­rației rostite de Robert Schuman, ministrul francez al afacerilor externe, a rămas înscris în istoria construcţiei europene drept „declaraţia Schuman”, ce prevedea crearea unei Comunităţi a cărbunelui şi oţelului, ai cărei membri urmau să‑şi gestioneze împreună aceste două resurse.  Este punctul care duce la reconcilierea franco-germană și elaborarea unui sistem politic bazat pe pace, pe colaborare, pe democrație, pe drepturi și pe libertăți la nivel european. Întâmplător sau nu, tot la 9 mai 1955, Germania federală va intra în NATO.

Uniunea Europeană de după 1993, momen­tul Tratatului de la ­Maastricht, ajunge în momentul său de vârf la 28 de state membre. După retragerea Marii Britanii, rămân 27.

”Cred într-o Europă în care să ne păstrăm identitatea națională, să avem un cuvânt de spus și îmi doresc o Românie cu capul sus în Europa, nu o Românie  care să se predea sau să facă pe plac anumitor birocrați care de multe ori sunt contrari adevăratelor valori europene. Europa înseamnă libertate, demnitate, respectul condiției umane și valori creștine. Să fiți buni români, să învățați să vă iubiți țara și să vă apărați identitatea voastră națională! ”, le-a transmis deputatul Daniel Gheorghe tinerilor.