Cei care au avut curajul să înfrunte capriciile vremii și au ieșit sâmbătă dimineața la plimbare, în Parcul Mogoșoaia, nu au regretat. De ziua lor, pe 25 martie, oamenii legii au venit în parc cu mai multe mașini, tehnica din dotare, câini special antrenați și au demonstrat cât de complexă și importantă este meseria de polițist.

Articol apărut în nr. 344 al Jurnalului de Ilfov, varianta print

Inspectoratul de Po­liție al Județului (IPJ) Ilfov a organizat manifestări adresate ilfovenilor și în special copiilor, care au fost entuziasmați, deoarece au avut posibilitatea să descopere aspecte din activitățile pe care le desfășoară, zi de zi, polițiștii, dar și dotările de care aceștia dispun pentru executarea misiunilor specifice. Oamenii legii au venit cu pavilioane expoziționale unde am putut descoperi tehnica poliției rutiere, motocicletele și mașini, pentru supravegherea traficului, precum și vestita Julia, noul automobil de viteză Alfa Romeo. În laboratorul criminalistic, copiii au avut ocazia să se amprenteze și să descopere secrete ale criminaliștilor care le-au prezentat trusele de investigații și elemente folosite la cercetarea locului faptei. Agenţii au adus în parc şi câinii din brigada de patrulare. Cuminţi cu copiii, pe care i-au lăsat să îi mângâie, patrupezii, care sunt instruiți special la Sibiu și evaluați la fiecare doi ani, şi-au demonstrat abilităţile specifice când vine vorba de infractori.

Ne-am întâlnit și cu specialiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a criminalității, adică acei polițiști care, efectiv, merg din casă în casă și în școli și încearcă să prevină, să vorbească cu oamenii și să le spună cum să se ferească de infractori. Un alt punct ”fierbinte” era standul Serviciului de arme și muniții, unde am admirat câteva arme de colecție precum și materiale explozibile.

Atracția evenimentului au constituit-o exer­cițiile de autoapărare și simularea unui așa – zis atac terorist care a presupus interceptarea în trafic a sus­­­pectului, urmărirea cu focuri de armă, blocarea și prinderea lui, acțiune finalizată cu încătușarea și ducerea la sediul poliției, în aplauzele publicului. ”E un moment festiv aniversar. La nivelul IPJ Ilfov am decis să organizăm și noi o mică expoziție cu obiecte din activitatea profesională a criminaliștilor, a celor de la serviciul poliției rutiere, de la prevenire, de la arme, de la SAS. Am invitat copiii de la Centrul de Plasament din Periș și de la o școală din Brănești. Le-am făcut mici cadouri și am organizat concursuri pentru ca evenimentul să fie cât mai atractiv. Poate în viitor vor deveni și ei polițiști. Noi ne dăm toată silința și 24 de ore din 24 încercăm să rezolvăm problemele care apar pe partea de ordine, siguranță publică, în special. Oamenii vor să se simtă în siguranță și încercăm să ne facem meseria cât mai profesionist și în sprijinul lor”, ne-a declarat Comisarul șef de poliție, Doru Marius Iacobuș, noul șef al Inspectoratului Județean Ilfov.

Comisarul șef de Po­liție Cristian Gheorghe, adjunctul șefului inspectoratului de Investigații criminale, ne-a dezvăluit, cu mândrie, că  structura de Investigații Criminale din cadrul IPJ Ilfov a primit o distincție de onoare pentru merite deosebite. ”Am primit o plachetă ce a fost acordată la trei structuri din cadrul poliției române: la IPJ Ilfov pentru destructurarea grupărilor infracționale și identificarea autorilor ca și grupări infracționale, a mai fost acordată colegilor de la Crimă Organizată și Colegilor de la serviciul de Grupări infracționale de la Capitală”, ne-a declarat comisarul șef. Acesta ne-a spus că Ilfov este un județ cu specific pentru spargeri de locuințe, având în vedere expansiunea demografică dinspre capitală înspre zonele mai liniștite, motiv pentru care îi sfătuiește pe locuitori să evite să țină valori în casă și să fie permanent conectați la sisteme de pază și protecție.