Foto: click.roÎndrăgitul actor Alexandru Arşinel se numără printre românii care au suferit un transplant din cauza insuficienţei renale cronice. O echipă medicală condusă de prof. dr. Mihai Lucan, şeful Institutului de Urologie şi Transplant Renal din Cluj, i-a înlocuit rinichiul bolnav cu unul sănătos, primit de la un donator de 23 de ani care s-a sinucis

 

10% din populaţia lumii suferă de o boală renală, avertizează specialiştii Societăţii Internaţionale de Nefrologie! Pe fondul unui stil de viaţă dezechilibrat, se estimează că, până-n anul 2030, aproape 30% din populaţia adultă va fi afectată. Potrivit medicilor, dacă rinichii nu funcţionează la capacitatea lor maximă, este afectat tot organismul.

 

În România, în evidenţele medicilor sunt 1,4 milioane de pacienţi cu o afecţiune renală cronică. Însă, numărul real al bolnavilor nu se cunoaşte pentru că majoritatea românilor ajung la medic doar atunci când au dureri insuportabile şi, prin urmare, numeroase cazuri încă nu sunt diagnosticate. Pentru a atrage atenţia asupra importanţei prevenirii îmbolnăvirii prin schimbarea stilului de viaţă şi a diagnosticării timpurii pentru ca orice afecţiune a rinichiului să poată fi tratată corect, an de an, în luna martie se organizează o serie de evenimente şi manifestări speciale, dedicate Zilei Mondiale a Rinichiului.

Grăsimea în exces, creşte riscul de deces prin boli de inimă

România se numără printre statele care marchează această zi, în fiecare an, în cea de-a doua zi de joi a lunii martie. Celebrată pentru al 12-lea an consecutiv, anul acesta, pe 9 martie, specialiştii au adus în atenţia noastră ca şi factor de risc al bolii renale cornice, acumularea excesivă de grăsime. Evenimentele dedicate Zilei Mondiale a Rinichiului au pus accent pe nevoia de mişcare şi scăderea în greutate pentru a evita suferinţele cumplite cauzate de bolile rinichiului. Conform statististicilor, obezitatea afectează 600 de milioane de oameni în întreaga lume. Iar pentru următorii 10 ani se preconizează o creştere cu 40% a acestei cifre. Excesul ponderal reprezintă al cincilea cel mai mare risc de deces la nivel global. Acest lucru se explică prin faptul că obezitatea, este un factor de risc pentru boli ca: diabetul, hipertensiunea şi bolile inimii.

“Cu mic cu mare, la plimbare”… în Parcul IOR

De Ziua Mondială a Rinichiului, Asociaţia Transplantaţilor din România (ATR) a scos românii la o plimbare în aer liber, în Parcul IOR din Bucureşti, începţnd cu ora 18.00. “Pierderea în greutate are rezultate importante în controlul diabetului şi al hipertensiunii, iar rezultatul se materializează şi în scăderea riscului de Boală Cronică Renală. Pornind de la acest considerent  şi de la faptul că cea mai la îndemână modalitate de tratare a obezităţii este MIŞCAREA, membrii Asociaţiei Transplantaţilor din România (ATR) şi-a invitat prietenii la o plimbare pentru a sărbători împreună, în acest mod, “Ziua Mondială a Rinichiului”. Plimbarea a avut loc sub sloganul “Cu mic cu mare, la plimbare!”. Nu au existat restricţii.  Oricine a dorit să se alăture acestei iniţiative, a fost rugat să iasă la plimbare, să facă poze şi să le posteze pe evenimentul de pe Facebook, construit de ATR, numit “Ziua mondială a rinichiului”:https://www.facebook.com/events/1645765095718698/” – ne-a  spus Gheorghe Tache, preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România.

ATR continuă promovarea mişcării ca mod de viaţă sănătos

“Preocuparea ATR pentru promovarea mişcării ca parte a unui mod de viaţă sănătos este permanentă, motiv pentru care şi în acest an vor continua acţiuni asemănătoare celor de la “Şcoala de vară a pacienţilor cronici”, crosuri. Avem în intenţie şi noi provocări: marş, drumeţii.