Consiliul local Pantelimon a hotărât bugetul de investiţii
Continuitate. Acesta este cuvântul care ar putea să caracterizeze activitatea edililor din primăria oraşului Pantelimon. Continuitate în ducerea la bun sfârşit a proiectelor demarate în anul 2015, continuitate în demersurile gospodarilor urbei, menită să ducă la dezvoltarea urbanistică a localităţii.
Despre ceea ce şi-au propus să realizeze responsabilii administraţiei locale din Pantelimon, în anul 2016, am aflat, pe de o parte, de la primarul Marian Ivan şi, pe de altă parte de la Ileana Tudor, directorul departamentului de Investiţii din cadrul primăriei oraşului. Printre altele, ideile din introducerea acestui articol mi-au fost sugerate, chiar de către primul edil al localităţii. „Anul acesta vorbim, în primul rând, despre continuitate. Concret, ne-am propus să finalizăm proiectele începute anul trecut şi vorbesc, în primul rând, despre finalizarea modernizării celor 100 de străzi, acţiune demarată acum câteva luni. Dar, lucrurile nu se vor opri aici. Am analizat nevoile comunităţii şi ne-am propus să venim în întâmpinarea lor, pe măsura posibilităţilor financiare ale bugetului local. În prezent, se desfăşoară lucrări pe străzile Walter Mărăcineanu şi Drumul Gării, unde s-au terminat lucrările de canalizare şi se montează bordurile, se amenajează trotuarele şi, în curând, vom trece la asfaltarea acestora. Bugetul de investiţii pentru 2016 a fost aprobat săptămâna trecută şi el prevede demararea unor noi proiecte importante pentru comunitatea noastre”, ne-a spus primarul Marian Ivan.
Pantelimonul va mai avea încă o grădiniţă
Despre cum va fi cheltuit bugetul de aproximativ 18 milioane de lei destinat investiţiilor în anul 2016 ne-a detaliat Ileana Tudor, şeful departamentului de Investiţii al primăriei Pantelimon. Una dintre investiţiile importante, ne-a spus Ileana Tudor, va consta în amenajarea unei noi grădiniţe cu orar normal, pentru că sediul celei vechi a devenit impropriu pentru desfăşurarea activităţii. Actuala grădiniţă cu program normal funcţionează într-o clădire cu o vechime de aproape 100 de ani şi investiţiile în întreţinerea şi repararea acesteia au devenit nerentabile. De aceea, Consiliul local a hotărât achiziţionarea unei construcţii particulare aflată la vânzare, de pe strada Livezilor nr. 24, alcătuită din două corpuri de clădire, care va fi reamenajată ca grădiniţă. Aici vor putea fi organizate 6 grupe de copii. Valoarea totală a acestei investiţii se va ridica la 1.080.000 de lei, sumă în care sunt cuprinse şi lucrările de reamenajare, iar în câteva luni, copiii se vor muta acolo. Totodată, Consiliul local a aprobat fondurile necesare şi pentru amenajarea unui spaţiu de joacă pentru copii, cu mobilierul de rigoare, la grădiniţa din strada Biruinţei nr. 36. Dar, lucrurile nu se opresc aici. Bugetul mai prevede şi alocarea unei sume de bani pentru actualizarea studiului de fezabilitate pentru încă o gădiniţă cu orar prelungit, care urmează a fi construită pe terenul fostei unităţi militare, dar şi pentru o şcoală, în aceeaşi locaţie, având în vedere că demersurile pentru obţinerea acestui teren sunt în faza finală, urmând să fie emisă o hotărâre de guvern în acest sens.
Investiţie pentru siguranţa cetăţenilor
„O altă investiţie are în vedere extinderea reţelei de supraveghere cu camere video. Anul trecut, pe lângă cele 20 de camere montate, în primă fază, în cadrul unui proiect finanţat cu fonduri europene, noi am mai montat încă 22 camere de supraveghere. Anul acesta, urmează să suplimentăm numărul acestora cu încă şase, astfel că ajungem la un total de 48. Să ştiţi că a fost dovedită din plin eficienţa acestora: oraşul nostru a înregistrat cea mai mare scădere a ratei infracţionalităţii din întreg judeţul Ilfov”, ne-a spus Ileana Tudor.
Alte 44 de străzi, asfaltate în 2016
Proiectul de modernizare a celor 100 de străzi, început anul trecut, continuă. Au fost finalizate deja 63 de străzi. Alte douăzeci dintre ele sunt în stadiu de finalizare, iar pe restul de şaptesprezece, lucrările vor începe cât de curând. Anul acesta, primăria intenţionează să acceseze un împrumut bancar, de circa 20-30 de milioane de lei, pentru a demara un alt proiect de modernizare, care cuprinde încă 44 de străzi, aflate în domeniul public, pe care se vor introduce reţele de apă şi canalizare şi vor fi asfaltate.
Aici trebuie să adăugăm şi faptul că, la intersecţia străzilor Mioriţei cu Tudor Vladimirescu, Duzilor şi Sf. Gheorghe va fi amenajat un sens giratoriu nou.
Continuă reabilitarea termică a blocurilor
Pe lângă lucrările de reabilitare termică începute anul trecut, la un număr de 10 blocuri, pentru 2016, Consiliul local a mai aprobat suma de 1 milion de lei pentru anveloparea a încă 11 blocuri de locuinţe. Pentru alte 12 blocuri se fac demersuri pentru obţinerea de fonduri de la Ministerul Dezvoltării. Totodată, vor continua şi lucrările de amenajare a unor spaţii de parcare şi spaţii verzi, la blocurile P6, P13 şi P14. De asemenea, vor fi extinse reţelele de iluminat pe străzile Brânduşei (Viilor-Lămâiţei) şi Cocostârcului, intrate de curând în domeniul public.
O altă investiţie priveşte montarea reţelei de hidranţi stradali, pe reţeaua de apă de 110 mm, lucrare pentru care au fost alocate 170 de mii de lei. Vor fi montaţi, astfel, circa 45 de hidranţi. „Dar una dintre lucrările esenţiale pe care le vom efectua anul acesta este realizarea reţelei de canalizare pentru apele pluviale din zona Călăraşi, zonă în care se produc mereu inundaţii în urma precipitaţiilor abundente. Acesta este un proiect în care vom investi aproximativ 2 milioane de lei. După care, vom realiza şi asfaltarea acestei străzi, cuprinsă, de altfel, în proiectul celor 44 de străzi finanţate din împrumutul bancar pe care îl preconizăm anul acesta”, ne-a spus Ileana Tudor.