De aproape doi ani, suntem obligați să ne reinventăm din cauza pandemiei de coronavirus și să găsim soluții pentru a avea o existență sigură, dar cât mai aproape de normalitate. Instituțiile publice, administrațiile, în general, au trebuit să se mobilizeze peste noapte și să facă față noilor condiții impuse atât de COVID-19, cât și de nevoile și de spaimele oamenilor. S-au impus noi soluții de muncă, cât mai performante și facile. Școala a fost poate cel mai afectat domeniu, din cauza pandemiei. Învățământul s-a mutat online și digitalizarea a devenit o necesitate vitală.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 588, ediția print
Primăria Clinceni s-a mobilizat foarte bine în ultimii doi ani pentru a face față schimbărilor produse de pandemia de coronavirus și a reușit să doteze cu echipamente IT toți elevii și profesorii din comună. Pe lângă acestea, multe alte proiecte au continuat, fără a se lăsa îngenunchiate de pandemie, pentru că scopul principal al administrației din comuna Clinceni a fost și este acela de a reuși că continue dezvoltarea și modernizarea edilitară. Administrația locală din Clinceni, prin primarul Adrian Budeanu și Consiliul Local, a reușit să implementeze proiecte importante pentru comunitate, iar pentru anul 2022, bilanțul promite că va fi la fel de valoros.
“Echipamente IT în școlile din comuna Clinceni”
Comuna Clinceni a semnat la sfârșitul lunii iulie 2021, contractul de finanțare pentru proiectul “Echipamente IT în școlile din comuna Clinceni”, în cadrul Programului Operațional Competitivitate, Axa prioritară 2,- Tehnologia Informației și Comunicațiilor (TIC) pentru o economie digitală competitivă, acțiunea 2.3.3: Îmbunătățirea conținutului digital și a infrastructurii TIC sistemice în domeniul e-educație, e-incluziune, e-sănătate și e-cultură. Secțiunea pentru care a depus cerere de finanțare comuna Clinceni a fost e-educație, cu numărul de contract 288/233t/30.07.2021, obiectivul general al proiectului fiind asigurarea accesului elevilor la procesul de învățare în mediul on-line prin dotarea tuturor unităților de învățământ preuniversitar din comună cu echipamente hardware TIC, respectiv dispozitive electronice pentru uz școlar. În urma implementării proiectului s-a asigurat dotarea a 34 de săli de clasă cu echipamente/dispozitive IT (34 de sisteme all in one, 34 de table interactive, 34 de tablete grafice, 34 de camere web, 34 de proiectoare, 34 ecrane de proiecție, 6 routere wireless). De asemenea, a fost prevăzută achiziționarea a 64 laptopuri pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar de stat din comuna Clinceni. Prin acest proiect au fost sprijiniți 861 de utilizatori de servicii, aplicații și dispozitive digitale din comuna Clinceni, proiectul fiind cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020. Valoarea proiectului este de 944.640,11 lei, finanțarea nerambursabilă fiind de 860.581,19 lei, fonduri nerambursabile FEADR.
”Ca obiectiv general, proiectul vizează asigurarea accesului tuturor elevilor la procesul de învățare în mediul online, pentru că ei, în anul 2020 și 2021, au învățat foarte mult în acest mod. Mulți copii nu aveau tablete sau telefoane. Erau numeroase situații când într-o familie cu mai mulți copii, nu era disponibil decât un singur telefon, care ar fi trebuit folosit în același timp. Noi le-am pus la dispoziție o parte din tablete, fiind finanțate din bugetul local, însă pentru diferența de tablete și ce mai era necesar pentru funcționarea școlii online, am accesat bani prin această linie de finanțare”, ne-a explicat primarul Adrian Budeanu. Edilul a adăugat că proiectul a fost depus pe 2 decembrie 2020, a fost aprobat abia în luna iulie 2021, când s-au terminat toate procedurile de evaluare și s-a semnat contractul de finanțare. Procedura de achiziție s-a finalizat spre începutul lunii decembrie 2021, adică a fost de lungă durată, fiind vorba de o valoare destul de mare, dar confruntându-se și cu lipsa conectoarelor produselor electronice, o problemă de actualitate la nivel mondial, ceea ce a îngreunat destul de mult achiziția. ”Însă am finalizat procesul, iar livrarea s-a făcut foarte repede, adică s-a semnat contractul la începutul lunii decembrie, iar produsele au fost livrate până pe 10 decembrie, cu termen de 45 de zile pentru instalare și punere în funcțiune”, a precizat edilul.
Acum, copiii deja beneficiază de utilitatea acestor echipamente IT. ”Tabletele au fost asigurate din bugetul local, înainte de lansarea proiectului, pentru că a durat foarte mult evaluarea. Le-am achiziționat înainte pentru a facilita accesul copiilor”, ne-a explicat primarul.
Răzvan Băduc, profesor de Educație socială, logică și argumentare la clasa a IX-a, dar și Istorie și Filosofie, la clasa a XII-a, ne-a spus că a interacționat de la început cu noile dispozitive, cu tabla interactivă și este convins că acestea vor folosi cu siguranță, atât cadrelor didactice, cât și elevilor. ”Sperăm că o să funcționeze cât mai mulți ani. Copiii au fost foarte curioși, să vadă cum funcționează, să vadă cum reușim noi să intrăm de la un document la altul, să punem un fișier audio și au vrut și ei să învețe de la noi pentru ca tabla să fie folosită la capacitate maximă”, a spus profesorul.
La rândul său, prof de Chimie Liliana Dragomirescu, de la Liceul sportiv ”Helmut Duckadam” din Clinceni, ne-a spus că ”speră că această tehnologie va fi punctul de plecare al unei alte atitudini a copiilor de a învăța”. ”Mă refer strict la științe, pentru că, chimia, fizica și matematica reprezintă pentru elevii generațiilor de acum niște ziduri foarte greu de escaladat. Eu am prins și anii în care chimia era chiar o știință experimentală. Avem laboratorul de chimie care nu a mai putut fi folosit chiar dinainte de pandemie, din 2016. Nu am mai avut acces pentru că devenise sală de clasă, dar făcând comparație între generațiile cu care lucram în laborator, și generațiile de acum, este o prăpastie foarte mare. Elevii nu erau nici atunci pasionați de chimie, dar într-o clasă existau cel puțin cinci-șase cu care știam că mă pot descurca oricând, oriunde și am ajuns cu ei la concursuri și olimpiade. Aceasta s-a datorat și faptului că făceam experimente. Acum, în perioada pandemiei, au apărut într-adevăr acele manuale digitale cu care am lucrat și unde sunt prezentate și filmate experimente. Noi, ca profesori, va trebui să știm să ne selectăm materialul astfel încât să îi capteze pe elevi. Personal sunt foarte încântată”, a mai spus prof. Liliana Dragomirescu, subliniind că profesorii școlilor din comuna Clinceni spun că elevii pot fi motivați cu ajutorul acestor dispozitive IT și antrenați mai bine în diferite domenii educaționale.
Potrivit proiectului de finanțare, acesta se adresează tuturor elevilor învațământului preuniversitar din comuna Clinceni, prezenți și viitori, în mod nediscriminatoriu. În cadrul cererii de finanțare au fost incluse toate școlile preuniversitare de stat de pe raza UAT-ului. Conform informațiilor centralizate la nivelul unităților de învățământ primar, gimnazial și liceal din Clinceni, în anul școlar 2020- 2021 erau înscriși un număr total de 797 elevi, iar actul educațional era realizat de 64 de cadre didactice. Beneficiarii direcți ai proiectului sunt toți cei 797 elevi din învățământul primar, gimnazial și liceal, înscriși în anul 2020-2021, care beneficiază acum de o infrastructură educatională de calitate și adaptată la condițiile actuale cauzate de pandemia COVID-19. De acest proiect beneficiază și personalul didactic, prin adaptarea la noile metode de predare bazate pe tehnologia informațiilor și comunicării, prin intermediul echipamentelor IT destinate predării cursurilor on-line. Beneficiarii indirecți ai proiectului sunt părinții elevilor din unitățile de învățământ vizate. Echipamentele IT distribuite elevilor vor contribui la diminuarea presiunii financiare asupra părinților acestora și a sentimentului de nesiguranță.
Primarul Adrian Budeanu ne-a mai spus că în cadrul Compartimentului Proiecte Europene se lucrează în această perioadă la alte două proiecte educaționale foarte importante, precum realizarea sălii de sport și a bazinului de înot. ”Pentru bazinul de înot mai avem de luat avizul de la Culte, după care îl depunem la CNI”, a spus edilul.
Continuă modernizarea infrastructurii rutiere
Lista proiectelor nu se oprește aici. Primarul Adrian Budeanu ne-a anunțat că sunt două proiecte în derulare care au drept scop amenajarea trotuarelor din comună. ”Un proiect este derulat prin asociere cu CJI, unde realizăm în jur de 15 km de trotuare, iar un al doilea proiect, împreună cu Ministerul Dezvoltării, unde realizăm trotuarele pentru străzile: Ciocârliei, Puțul Olteni și Ciorogârlei. Avem în asociere cu CJI, un număr de 6 străzi, respectiv Sabarului, Principală, Ortansei, Răsăritului, Orhideei și Mirelei. Pe 5 străzi se va turna covor asfaltic, iar pe cea de a șasea – Mierlei, se va face pietruire plus două straturi de asfalt. Înainte de asfaltare punem bordură”, ne-a explicat primarul Adrian Budeanu.
Suprafața totală a trotuarelor va fi de 10.788,9 mp. Amenajarea străzilor Morii, Monumentul Eroilor – Tr II, Solariilor, Intrarea Solariilor, Toamnei, Ciocârliei și Puțul Olteni, din comuna Clinceni, presupune, pe lângă realizarea trotuarelor și a acceselor auto, care au lățimea de 4 m și lungimi variabile racordându-se la partea carosabilă a străzii. Astfel că suprafața totală amenajată pentru accese auto va fi de 7.404 mp.
Continuă modernizarea infrastructurii rutiere
Edilul ne-a mai spus că au început lucrările la extinderea rețelei de gaze naturale pe Str. Rozelor. ”Cu privire la extinderea rețelei de gaze, sunt două proiecte în derulare, unul derulat de autoritatea publică locală, de Primăria Clinceni prin care facem o serie de extinderi pentru rețele de gaze naturale pe diferite străzi și cel de-al doilea este un proiect care se derulează de către compania Premier Energie împreună cu Primăria, pentru cetățenii care au făcut solicitare în acest sens. Se execută rețeaua de gaze naturale plus racordul la gospodăria individuală. Extinderea de gaze naturale se va face pe o lungime de 6 km”, ne-a spus primarul Adrian Budeanu. Mai exact, cetățenii trebuie să știe că în privința rețelei de alimentare cu gaze, se fac extinderi de gaze pentru persoanele care au depus solicitări pentru extinderi/branșări gratuite cf. Ordinului nr. 18/10.03.2021 pentru aprobarea Regulamentului privind racordarea la sistemul de distribuție a gazelor naturale. Ordinul 18/2021 al ANRE stabilește pentru clienții casnici, indiferent de amplasarea locului de consum, ca racordarea la ambele tipuri de rețele (gaze si electricitate) să fie gratuită și obligatorie, să fie făcută de către distribuitorii de energie, la cererea solicitantului. La fel, gratuită a devenit și racordarea locurilor de consum ale consumatorilor non-casnici, dacă locul de consum este la mai puțin de 2,5 km de capătul rețelei, în anumite condiții.
În acest moment, legea s-a schimbat și nu mai sunt gratuite, nici extinderile, nici branșările. Străzile unde vor începe lucrările la extinderile rețelei de gaze sunt Rozelor, Fortului, Orhideei, Ortansei, Speranței, Deltei, Crinului, Stadionului, Viilor, Intrarea Privighetorii, Trandafirilor.
Investiție de peste 14 milioane de euro pentru canalizare și apă
În privința extinderii rețelei de canalizare și alimentare cu apă, primarul comunei Clinceni ne-a declarat că în urmă cu câteva zile au început lucrările la extinderea rețelei de canalizare și alimentare cu apă pe Strada Stadionului. Proiectul mai trebuie refăcut în anumite locuri deoarece planurile nu mai au legătură cu realitatea din teren. Valoarea totală a investiției în extinderea rețelei de canalizare și apă pentru comuna Clinceni este de 14.219.770 euro, din care sistemul de alimentare cu apă beneficiază de 4.282.024 euro pentru 36,233 km rețea distribuție, 1 stație de tratare a apei și 1 stație de pompare apă, iar sistem de canalizare beneficiază de o investiție de 9.937.746 euro pentru 39,693 km rețea de canalizare, cât și 20,250 km conductă de refulare și 28 stații de pompare ape uzate.
Și nu în ultimul rând, pentru anul acesta, administrația și-a propus și un proiect care vizează extinderea rețelelor de curent electric și repararea celor existente pe o distanță de 10 km, în comuna Clinceni, proiect derulat împreună cu Enel.