„Mândru să fiu fermier”, un proiect menit să ajute agricultura românească
Fermier. Mulți asociază această îndeletnicire cu praful, sudoarea, arșița zilelor de vară, într-un cuvânt, o ocupație inconfortabilă, neplăcută, plină de sacrificii. Nimic mai greșit. Astăzi, o agricultură modernă, intensivă, nu presupune niciuna dintre aceste neplăceri. Utilajele de ultimă oră le elimină din start. A fi agricultor, în ziua de azi, înseamnă cu totul altceva decât imaginea desuetă descrisă mai sus. Este o întreprindere profitabilă, care poate aduce multe satisfacții celor care o practică.
Andrei Dumitru
Din păcate, societatea românească este, în continuare, apăsată de aceste prejudecăți, iar domeniul a început să sufere din cauza lipsei personalului calificat. De aceea, Fundația World Vision a lansat, în anul 2016, campania „Mândru să fiu fermier”, în cadrul programului naţional „Liceele agricole – Hub-uri locale pentru dezvoltarea fermelor mici și mijlocii”, care își propune să implice cât mai mulți tineri în practicarea activităților agricole.
Liceul „Cezar Nicolau”, implicat în proiect
Programul este implementat de un consorţiu de organizaţii format din Fundaţia World Vision România, Junior Achievement România (JAR), Fundaţia Civitas pentru Societatea Civilă – Filiala Cluj, Centrul pentru Educaţie Economică și Dezvoltare din România (CEED) și Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE), finanțat de Romanian-American Foundation. Campania cuprinde 8 licee agricole din localitățile Miroslava, Huși, Brănești, Slatina, Salonta, Turda, Ciumbrud, Prejmer. În cadrul acestui proiect, Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau”, din Brănești, a fost gazda unei mese rotunde, care a adunat laolaltă reprezentanții Liceului Tehnologic „Cezar Nicolau”, fermieri și agenți economici locali, ai Inspectoratului scolar județean Ilfov, precum și ai Centrului Național de Dezvoltare a Învațământului Profesional și Tehnic (CNDIPT). Au fost prezenți Georgiana Mincu, senior Program Officer, Romanian-American Foundation, Bianca Toma, director programe la Centrul Român pentru Politici Europene, Mihai Petcu, director, Ferma SCAI Pantelimon, Constantin Constantin, apicultor, Costel Mihalașcu, directorul Stațiunii Didactice Belciugatele, Dumitru Ani, administrator, Societatea ANI AGRO M&D, Popești-Leordeni, Iulian-Mihai Terteliu, reprezentant al SA SOHATU, Călărași, Florin Popa, consilier tehnic SC Prutul SA, Adrian Dobre, președinte al Sindicatului Apicultorilor Români, Cristina Ghiță, inspector școlar general adjunct al ISJ Ilfov, Marinela Culea, directorul Liceului Tehnologic ”Cezar Nicolau”, Cristiana Boranda, Inspector specialitate CNDIPT, precum și elevi ai unității de învățământ care a găzduit evenimentul.
17 miliarde de euro pentru agricultură și dezvoltare rurală
Crenguța Bărbosu, managerul de proiect, a făcut o prezentare generală a acestui program. Ea a pus accent pe faptul că agricultura este o activitate profitabilă, care va beneficia de o finanțare substanțială din partea Uniunii Europene. „Ne-am propus să creăm o legătură între mediul de afaceri și liceele de specialitate, să creștem, totodată, interesul tinerilor pentru meseriile agricole, având în vedere oportunitățile de finanțare, la nivel european, din acest domeniu. În acest sens, România va beneficia de circa 17 miliarde de euro pentru programele din agricultură și cele de dezvoltare rurală. Dacă nu vor exista generații care să preia aceste oportunități, va fi încă o șansă irosită de România. De aceea, ne-am propus să înființăm parteneriate între fermieri și unitățile de învățământ de profil, care să le creeze elevilor posibilitatea de a efectua practica agricolă în fermele respective. Avem nevoie de ferme puternice care să poată primi elevii în practică și să le ofere posibilitatea să învețe cum se face agricultură. Sunt aici reprezentanți ai multor domenii agricole, zootehnie, cultura mare, apicultură și sper să se creeze legături mai strânse cu acest liceu, pentru că ei pot reprezenta modele pentru acești tineri. Astfel ei vor înțelege că o agricultură modernă nu înseamnă doar praf, arșiță și sudoare. Trebuie să demontăm această mentalitate greșită, prezentă și la copii, dar mai ales la părinții acestora. Cu condiția să primiți acești elevi în practică. Puteți deveni, astfel, mentorii acestori tineri, așa cum sunt deja dl. Petcu, la Pantelimon, dar și cei de la Moara Domnească, de câțiva ani”, s-a adresat managerul de proiect, Crenguța Bărbosu, fermierilor prezenți.
Fermierii, dispuși să colaboreze
În luările lor de cuvânt, fermierii invitați la această masă rotundă s-au arătat dispuși să primească pentru practică, în exploatațiile lor, grupuri de 4-5 elevi, arătându-și disponibilitatea ca, în perioada vacanței de vară, să-i și remunereze pe cei care vor dori să muncească acolo. Mihai Petcu a ținut să sublinieze faptul că agricultura reprezintă un domeniu de activitate care îți poate oferi satisfacții deosebite, inclusiv materiale și i-a încurajat pe elevii prezenți la discuții să îmbrățișeze această carieră. El l-a dat ca exemplu pe Nicușor Ilie, elev al liceului din Brănești, care, la numai 16 ani, s-a hotărât să facă practică la ferma din Pantelimon și care a mărturisit că este pasionat de această activitate și dorește să devină medic veterinar. „Am umblat mult în această lume, în 51 de ani de practică a medicinii veterinare. Nicăieri nu am văzut un lucrător în agricultură subnutrit. O duc bine, au ce să mănânce, și nu duc grija zilei de mâine. Mai mult, mănâncă sănătos și respiră aer curat”, a spus Mihai Petcu.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 340