Te numeri printre cei care ajung la stomatolog în ultimul moment, mânat de durere sau abces dentar? Dr. Mihaela Dan, specialist ortodont, te ajută în cele ce urmează, să înţelegi mai bine ce se întâmplă cu tine şi îţi spune tot ce trebuie să faci pentru a-ţi depăşi teama pricinuită de experienţele anterioare neplăcute sau de inducerea fricii de către cei din jur.

„Când eşti expus unui stimul dureros, cum ar fi înţepătura unui ac, se declanşează un reflex vago-vagal: impulsul nervos declanşat de înţepătură ajunge la creier, iar acesta trimite semnale spre inimă şi vasele de sânge pentru scăderea tensiunii arteriale şi a ritmului cardiac. Scăderea nivelului de sânge oxigenat care ajunge la creier face ca tu să-ţi pierzi cunoştinţa. Nu în ultimul rând, pentru că puterea psihicului este extrem de mare, este posibil ca numai anticiparea unei situaţii potenţial dureroase să fie suficientă pentru a declanşa acest reflex vago-vagal”, explică dr. Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert. Aşadar, dacă suferi un atac de panică sau leşini în momentul în care auzi zgomotul creat de freză, când vezi acul de seringă sau un strop de sânge, nu te îngrijora! Cu multă răbdare şi exerciţiu psihologic vei izbuti să depăşeşti această teamă exagerată.

Ce să faci înainte să mergi la stomatolog

– să mănânci bine, deoarece scăderea glicemiei îţi agravează simptomele reflexului vago-vagal,

– să te hidratezi suficient, pentru că deshidratarea face ca presiunea arterială să-ţi scadă mult mai rapid,

– să-i faci o vizită stomatologului iniţial, doar pentru un control de rutină.

„Pentru depăşirea emoţiilor şi familiarizarea cu specialistul este recomandată în prealabil o vizită pentru un control de rutină, pentru a te obişnui cu atmosfera şi a face proceduri simple, nedureroase. Vizita la cabinetul stomatologic în puseele acute, dureroase, te va determina să asociezi inconştient dentistul cu durerea”, explică dr. Mihaela Dan.

Cum să te comporţi la cabinet

Mai întâi, trebuie să-i aduci medicului la cunoştinţă dacă ai o anumită sensibilitate, pentru ca acesta să-ţi acorde o atenţie specială. În acest caz, specialistul trebuie să aşeze scaunul în poziţie cât mai apropiată de orizontală pentru a facilita transportul sângelui către creier. „Nu ar trebui să te ruşinezi să ai o relaţie deschisă cu medicul şi să-i comunici temerile pe care le ai. Atunci când dispune de toate informaţiile necesare, specialistului îi este mai uşor să ştie cum să abordeze problema pentru ca procedura să se desfăşoare în condiţii optime”, adaugă specialistul. În timpul vizitei la stomatolog, distragerea atenţiei prin concentrarea asupra muzicii din cabinet, asupra respiraţiei sau gândul la ceva plăcut te va ajuta să te relaxezi pe perioada desfăşurării procedurii. Dacă strângi picioarele, acest lucru va împiedica sângele să ajungă la ele, favorizând deplasarea acestuia la creier.

După intervenţia stomatologică…

  • Dacă ai o uşoară ameţeală sau chiar o stare de leşin, este recomandat să mai stai vreo cinci minute pe scaun,
  • Evită să faci mişcări bruşte, rapide,
  • Te ridici încet de pe scaun şi, dacă e nevoie, rămâi în sala de aşteptare până când te refaci complet,
  • Pentru a evita deshidratarea şi scăderea presiunii arteriale, consumă multe lichide.

Încet-încet, cu fiecare şedinţă, oricât de temător ai fi, te vei convinge că stomatologia de astăzi se face fără durere şi că suferinţa este mult mai mare atunci când laşi problemele dentare netratate. Cu timpul, controalele repetate, relaxate vor deveni o rutină şi pentru tine.