Terapia cu delfini ar ajuta copiii cu nevoi speciale să înveţe să-şi comunice dorinţele şi necesităţile, să dezvolte comportamente corecte şi să se recupereze mai uşor. Delfinariul din Constanţa are deja personal calificat în domeniu şi, dacă se vor obţine toate avizele necesare, din toamnă, specialiştii vor începe să lucreze cu micuţii.

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Jurnalului de Ilfov nr. 343

Vezi aici şi pagina PDF a ziarului!

http://jurnaluldeilfov.ro/wp-content/uploads/2017/03/23-nr-343.pdf

Beneficiarii primelor tratamente ar urma să fie copiii cu tulburări psihice. Potrivit specialiştilor, delfinii pot să simtă o deficienţă la copilul cu care lucrează, deoarece îşi pot folosi sonarul biologic extrem de precis pentru a analiza corpurile umane şi a sesiza deficienţele. La rândul lor, micuţii cu astfel de probleme având o afinitate puternică faţă de animale, vor deveni mai comunicativi, vor învăţa să-şi exprime emoţiile, să respecte reguli şi chiar să-şi asume diverse sarcini.

Delfinii au o capacitate mai mare de creier disponibilă decât oamenii

„Creierul de delfin, este mai mare decât cel uman (ajunge la o greutate de 1700 g). În plus, oamenii folosesc o mare parte din capacitatea creierului la prelucrarea de informaţii disponibile privind menţinerea balansului şi echilibrului. Delfinii datorită faptului că trăiesc într-un mediu plutitor unde gravitaţia joacă un rol mai puţin important, dau posibilitatea creierului să fie disponibil pentru prelucrarea altor sarcini. În concluzie, delfinii au o capacitate mai mare de creier disponibilă decât oamenii. Prin urmare, atunci când ne referim la abilităţile delfinilor, observăm că avem de-a face cu creaturi inteligente ce au capacităţi mai mari sau egale cu ale fiinţei umane.Terapia asistată de delfini (DAT), a fost inventată cu mai bine de 30 ani în urmă şi, de atunci, a fost aplicată ca un tratament alternativ pentru o mare varietate de tulburări mintale şi fizice”, explică specialiştii site-ului psihologieconstanţa.ro.

Staţi liniştiţi! Copiii vor fi permanent în siguranţă

Antrenorii specializaţi le vor crea micuţilor un cadru terapeutic fascinant. Aceştia îi vor însoţi pe tot parcursul şedinţei, îi vor îndruma şi le vor explica tot ceea ce li se întâmplă. În plus, delfinii sunt printer cele mai inteligente animale dintre toate vietăţile pământului. “Dr. Ken Marten de la Sea Life Park Hawai, a demonstrat recent, că delfinii se recunosc în oglinzi. Este un element definitoriu deoarece, arată că sunt conștienţi de sine, o trăsătură pe care o întâlnim doar la oameni şi maimuţe. Dr. Wayne Batteau a reuşit să-i înveţe să recunoască aproximativ 40 de cuvinte vorbite, iar dr. John C. Lilly a reuşit să-i înveţe să imite câteva cuvinte în limba engleză. Delfinii se descurcă cel mai bine în ceea ce priveşte înţelegerea limbajului uman decât orice altă creatură”, mai spun psihologii. Sesiunile de lucru cu delfinii vor dura 30 de minute.

Rezultatele şedinţelor

Cum poate schimba un delfin viaţa unui micuţ cu dizabilităţi

  • Îi creşte capacitatea de autoliniştire;
  • Îi dezvoltă orientarea în spaţiu;
  • Îl ajută să aibă un control motor mai bun;
  • Îi formează capacitatea de imitare a unor gesturi;
  • Îi îmbunătăţeşte contactul vizual;
  • Îi formează abilitatea de a se opri la un semnal auditiv sau chiar vizual;
  • Îl ajută să facă vocalize, onomatopee pe care să le asocieze cu anumite mişcări;
  • Îi formează abilităţi de a răspunde la comenzi simple;
  • Îi dezvoltă memoria.

Părinţi, Jurnalul de Ilfov vă va spune când vă puteţi programa copilul la terapie!

Conform surselor Jurnalului de Ilfov, toţi copiii cu dizabilităţi vor fi acceptaţi la terapia cu delfini. După ce se obţin toate avizele necesare desfăşurării acestui program în cadrul Delfinariului de la Constanţa, micuţii vor fi acceptaţi pe baza diagnosticului medical şi, evident, a înscrierii, în prealabil. Jurnalul de Ilfov vă va anunţa la data respectivă, când şi cum vă puteţi programa copilul la tratament şi ce costuri va implica terapia. Vom reveni cu amănunte. Până atunci însă, ar fi bine să ştiţi că, în Europa, terapia asistată cu delfini se realizează în Germania, Spania, Turcia şi Ucraina.