Așa cum le stă bine oamenilor gospodari, primăria comunei Jilava a organizat o amplă curățenie de primăvară, în perioada 10 – 31 martie. S-au strâns gunoaiele, s-a măturat, s-a periat și s-au spălat străzile și trotuarele, într-o acțiune de igienizare în care au fost mobilizați și cetățenii comunei.

Articol apărut în nr. 344 al Jurnalului de Ilfov, varianta print 

Aproape 20 de străzi din comuna Jilava au fost incluse în operațiunea ”Curățenie generală de primăvară”, pe care edilii comunei Jilava au programat-o în perioada 10 – 31 martie.

Administrația locală a făcut curățenie ridicând toate tipurile de gunoaie de pe domeniul public, tone de moloz și deșeuri menajere.

Primăria și-a propus să implice întreaga comunitate într-un demers comun de igienizare a lo­calității, dar în același timp să informeze și să responsabilizeze cetățenii în privința obligațiilor pe care le au pentru men­ținerea curățeniei.

Proprietarii gospo­dăriilor individuale și aso­ciațiile de proprietari, pre­cum și societățile co­merciale au fost mobilizați să își curățe imo­bilele, terenurile și spațiile verzi aferente. Li s-a cerut să depună deșeurile rezultate la marginea trotuarelor sub formă de grămezi,  în locuri accesibile pentru utilajele de transport, cu excepția deșeurilor rezultate din lucrări de construcții sau demolări.

”Cetățenii trebuie să mențină curățenia în primul rând, să nu-și mai arunce gunoaiele în locurile nepermise, ci doar în locurile special amenajate. Ne-am propus  inclusiv o verificare a localnicilor care nu au contract cu REBU și aruncă gunoiul unde li se pare mai la îndemână”, ne-a spus Mariana Dumitrescu, primarul interimar al comunei Jilava.

Aceasta este de fapt marea problemă în Jilava. Oamenii aruncă gunoaiele peste tot. Primăria și-a propus însă să ia taurul de coarne și să îi determina pe locuitori să renunțe la aceste obiceiuri. Cei care sunt certați cu curățenia vor trebui să țină cont că, de la 1 aprilie, campania ”Curățenie generală de primăvară” se va transforma în acțiunea de păstrare a curățeniei și de monitorizare a modului în care cetățenii înțeleg să se comporte în această privință. Autoritățile și-au propus să promoveze și să dezvolte o atitudine sănătoasă și corectă față de mediul înconjurător, incluzând și o campanie de informare privind păstrarea curățeniei, dar și amenzile aferente în cazul nerespectării ei.

”Nimeni nu are voie să depoziteze gunoiul pe spațiile publice. REBU a pus la dispoziție 2-3 tomberoane de gospodărie și saci menajeri, inclusiv pentru trierea gunoaielor. Vom da avertismente într-o primă fază pentru a împiedica depozitarea gunoaielor. Cei care aruncă gunoaie vor trebui să țină cont și de faptul că avem circa 80 de camere de supraveghere în comună”, a mai spus Mariana Dumitrescu.

  • Dezvoltarea comunei, o prioritate pentru primărie
  • Primăria comunei Jilava a depus la Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene o listă de proiecte privind cereri de finanțare în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală, ce ar permite dezvoltarea localității. Pe lista de priorități se află o nouă grădiniță cu program normal, cu o capacitate de 65 de locuri, în incinta Școlii nr 2, un after-school pentru toți copiii Școlii nr 1, o nouă construcție pentru un dispensar uman în centrul localității, lângă biserica Sfinții Constantin și Elena cu cabinete noi și moderne pentru medicii de familie, dar și asfaltarea a 12 km de drumuri comunale. În prezent, Jilava numără 10.000 de locuitori, din care copiii reprezintă aproximativ o treime, potrivit statisticilor primăriei.