Marți, 9 mai, a avut loc ceremonia oficială a depunerii jurământului de către noii prefecți ai județului Ilfov și municipiului București. Evenimentul a avut loc la Ministerul Afacerilor Interne, din ințiativa ministrului Carmen Dan, care a dorit ca această ceremonie să constituie un moment solemn, legat de aniversarea a 140 de ani de la proclamarea independenței de stat a României.

Acest articol a apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.351. 

La eveniment, pe lân­gă ministrul de Interne Carmen Dan și cei doi pre­fecți numiți, Adrian Petcu și Marius Cristian Ghincea, a participat și primarul general al Capitalei, Gabriela Firea. Au fost prezenți, în Sala de Marmură a sediului Ministerului de Interne, primari ai localităților din județul Ilfov și ai sectoarelor Bucureștilor, precum și reprezentanți ai conducerilor instituțiilor deconcentrate.

„Jur să îndeplinesc conștiincios îndatoririle ce îmi revin…”

Ceremonia a debutat cu intonarea Imnului Na­țional, apoi s-a dat citire, pe rând, hotărârilor privind „exercitarea cu caracter temporar, prin de­tașare în condițiile legii a funcțiilor publice de prefect” al ju­dețului Ilfov și, res­pectiv, al municipiului București, ale lui Marius Cristian Ghinea și Adrian Petcu, iar cei doi au fost invitați să depună jurământul de înalt funcționar public.

„Este o onoare pentru mine că astăzi, într-o zi atât de importantă pentru istoria națională, și cu semnificații în familia europeană din care și noi facem parte, am depus jurământul și am marcat instalarea mea ca cel de-al 13 prefect de Ilfov. (…) Doresc să mulțumesc Guvernului României că m-a numit în această funcție, precum și celor care mi-au oferit posibilitatea să intru în administrația pu­blică, să lucrez în ad­ministrația publică și să învăț ad­mi­nistrație publică. Am început această activitate în orașul Voluntari, cu dl. primar Florentin Pandele și vreau să vă asigur că doresc foarte mult să avem o relație stânsă, bazată pe lege și administrație și, totodată, bazată pe încredere reciprocă, în interesul cetățeanului. Voi colabora, cu siguranță, foarte bine cu instituțiile descentralizate, cât și cu unitățile administrativ teritoriale, re­­prezentate de către primari”, a spus noul prefect de Ilfov, Marius Cristian Ghincea.

Adrian Petcu, fostul prefect al județului, a mulțumit, la rândul său, Guvernului pentru încrederea acordată. „Este o poziție onorantă, o provo­care și, în același timp, o mare responsabilitate. Prin experiența acumulată în cei trei ani petrecuți la Prefectura Ilfov, cu ajutorul colegilor de la prefectura București, cu si­gu­ranță ne vom achita de sarcini corespunzător”, a arătat Adrian Petcu.

Interesul cetățenilor este cel care primează

„Vreau să-i felicit pe cei doi prefecți pentru că au preluat o funcție de mare responsabilitate în ceea ce privește, în primul rând, serviciile pe care administrația publică locală trebuie să le ofere cetățenilor. De aceea cred că în atenția noastră trebuie să fie modul în care ne raportăm la oameni și la cerințele acestora. (…) Domnilor prefecți, aveți obligația de a respecta și aplica legea, pentru că aceasta este o obligație și mă refer la modul în care trebuie să înțelegem colaborarea dintre primării și instituția prefectului, iar eu doresc ca această co­­laborare să fie, întotdeauna, direcționată către interesul cetățenilor”, a spus ministrul de Interne. Carmen Dan a mai subli­niat că dorește de la ­noii prefecți  să-și stabilească, cu prioritate, modul în care se va desfășura colaborarea dintre structurile ministerului și aparatul pe care dânșii îl vor coordona în ceea ce privește activitățile de înmatriculări auto, de eliberare permise de conducere și de eliberare a pașapoartelor. „Este important să facă acest lucru, pentru că s-a constatat că în acest domeniu de activitate au existat și încă există probleme” a precizat Carmen Dan. În acest sens, ministrul a anunțat că au fost aprobate încă 100 de posturi suplimentare, care vor fi repartizate celor două unități administrative, tocmai pentru a rezolva aceste probleme apărute din cauza creșterii nu­mărului de solicitări adre­­sate acestor servicii. „În ceea ce privește Di­rec­ția Pașapoarte, ne dorim ca, în această vară, să ope­raționalizăm noul centru de la București din incinta Plaza România”, a adăugat ministrul de internet.

Colaborare strânsă, între București și Ilfov

La finalul ceremoniei a luat cuvântul și primarul general al Capitalei, Gabriela Firea. „În câteva luni de mandat am reușit o colaborare instituțională foarte bună între municipiul București, Consiliul Județean Ilfov și UAT-urile din județul vecin și prieten. Împreună am realizat câteva asociații de dezvoltare intercomunitară, un fapt fără precedent. Una dintre acestea este asociația intercomunitară pentru transport, care îi va ajuta pe cetățenii din Ilfov să fie mai mobili și să se deplaseze cu mai mare ușurință la serviciu, la școală sau unde vor să ajungă în Capitală”, a arătat Gabriela Firea. Primarul general a mai vorbit și de o altă asociație intercomunitară prin care, împreună, Bucureștiul și județul Ilfov vor putea să obțină fonduri europene. În acest sens, Firea a subliniat faptul că, în ciuda faptului că regiunea București-Ilfov este considerată o zonă dezvoltată, cu un PIB ridicat, în realitate nevoile cetățenilor sunt foarte mari. „Deci, împreună vom încerca, de-aici înainte, și desigur vom obține aceste fonduri europene. Avem și un deziderat comun: finalizarea Centurii Capitalei, obiectiv care trebuie să fie tratat cu prioritate, pentru că până acum a fost tratat doar la nivel declarativ. De aceea Primăria Capitalei dorește să preia în administrare Centura Capitalei, s-o finanțeze și s-o finalizeze”, a mai subliniat Gabriela Firea. Primarul general a mai vorbit și despre necesitatea construirii unui spital metropolitan modern, cu circa 2.000 de paturi, o investiție de 300 de milioane de euro, care să rezolve nevoile cetățenilor din București și Ilfov în domeniul asistenței medicale. „Pentru pacienții din Ilfov există un singur spital care are un număr mic de paturi și este foarte solicitat și supraglomerat, iar la Primăria Capitalei sunt în administrare 19 spitale care, de asemenea, au secții suprasolicitate și foarte încărcate. (…) De aceea, este mare nevoie de un spital metropolitan”, a explicat primarul general, la finalul ceremoniei.