Ai ales să petreci câteva zile pe litoral? Distracţia şi relaxarea la mare nu înseamnă doar o bălăceală răcoritoare şi o piele arămie, ci şi un bun tratament pentru anumite probleme de sănătate. Iată câte beneficii aduc aerul, nisipul şi apa mării, organismului tău!  

 

Articol publicat în ediţia printată a Jurnalului de Ilfov Nr. 357. 
22-page-001

Alergarea pe malul mării prin apă, îngropatul în nisip sau simpla plimbare de dimineață pe țărm îți pot îmbu­nătăți circulația periferică și te pot ajuta să scapi de retenția de apă și de durerile articulare. Dar seria beneficiilor de care te poţi bucura în doar câteva zile este, însă, mult mai vastă. Prin gesturi simple, relaxante, îţi poţi ameliora sau combate multe simptome chinuitoare. Prezentăm şi noi, în cele ce urmează, câteva tratamente miraculoase la malul mării şi leacurile lor!

  • Alte boli pe care le poţi trata cu apa şi aerul de mare!

Leziuni ale pielii şi infecţii ale urechilor – cel mai recent studiu realizat de cercetătorii australieni relevă faptul că expunerea regulată la  apă sărată, grăbeşte vindecarea rănilor de la nivelul pielii şi combaterea infecţiilor urechilor.

Bronşita – clorura de sodiu din apa mării reduce secreţia de mucus şi pe cea bronşică.

Dermatita atopică sau dermatita alergică – datele celor mai recente cercetări ale specialiştilor japonezi care au fost date publicităţii de către National Oceanographic Data Center, arată că tratamentul pentru dermatită este mai eficient dacă intri în ape sărate mai adânci, deoarece la suprafaţa apei pot exista diferite bacterii care mai mult perturbă procesul de vindecare.

Psoriazisul – studiile realizate la Marea Moartă (apa cu cea mai mare concentraţie salină din lume) publicate de PubMed.gov de­monstrează că băile regulate în apă sărată scad intensitatea durerilor articulare şi reduc iritaţiile pielii afectate de psoriazis.

  • Terapii gratuite la malul mării

Talasoterapia – mersul prin apă îţi îmbunătăţeşte circulaţia

Acționează prin factorul chimic exercitat de apa de mare, factorul termic și factorul mecanic, constituit de atingerea valurilor și de presiunea hidrostatică produsă de acestea. Practicată sub forma alergării prin apă, pe malul mării sau prin reprize de mers alert prin apă, ceva mai departe de mal, talasoterapia îţi influențează direct circulația periferică venoasă.

Ce afecțiuni îţi ­tratează?

Se recomandă în special dacă ai probleme de circulație sanguină, deficit de iod, eşti meteosensibil sau ai predispoziții la infecții ale aparatului respirator. De asemenea, valurile și nisipul sunt excelente „medicamente” în cazul în care te confrunţi cu dureri articulare.

Cura heliomarină – aerosolii îţi asigură un somn liniştit

„Plimbările de-a lungul plajei, dimineața ori seara, reprezintă, de asemenea, adevărate cure, asigurându-ţi tonifierea organismului, dar și un somn mai liniștit și mai plăcut. „De vină” sunt aerosolii marini care se formează prin spargerea valurilor în larg sau prin lovirea lor de țărm și de diguri. Aceștia sunt încărcați electric și se răspândesc până la distanțe de cinci până la 100 de metri de țărm”, explică dr. Mihaela Proicea, de la Clinica de Vertebrologie Bio Ortoclinic. Ionii negativi îţi echilibrează nivelul de serotonină din corp şi îţi induc starea de bine.

Ce afecțiuni îţi ­tratează?

E indicată în alergii, catar respirator, astm bronșic, rinofaringite, sinuzite sau laringotraheite. Pentru o și mai mare eficiență în tratarea acestor afecțiuni, poţi asocia plimbările pe malul mării cu o cură de inhalații sub supraveghere medicală.

Psamoterapia – îngroparea în nisip îţi tonifică tot organismul

Este o metodă de terapie uscată, care utilizează factorii mecanic, chimic și de temperatură exercitați de nisip asupra corpului. Îngroparea în nisip este una dintre cele mai vechi metode de termoterapie, care-ţi poate favoriza termogeneza și termoliza. Durata unei ședințe trebuie să crească progresiv de la 5 la 20-30 de minute și favorizează pierderea unei cantități de unu, până la 1,5 litri de apă.

Ce afecțiuni îţi ­tratează?

Este indicată în reumatismul cronic degenerativ, în obezitate și hipotiroidie. Asociată cu talasoterapia, psamoterapia poate fi practicată și de persoanele perfect sănătoase, în scop de tonifiere generală, prin contrast termic rece/cald.