Distracţia la piscină poate deveni cu uşurinţă coşmarul zilelor caniculare. Ca să vă bucuraţi din plin de răcoare şi relaxare în locurile de îmbăiere, respectaţi sfaturile specialiştilor. Nu intraţi în bazine cu apă murdară sau care par neîngrijite pentru că puteţi ieşi din apă cu probleme serioase ale văzului!

 

Mare atenţie la locurile în care alegeţi să vă răcoriţi în aceste zile toride! Bazinele neîngrijite constituie un mediu propice dezvoltării bacteriilor, paraziţilor, virusurilor şi ciupercilor, care odată ajunse-n organism declanşează infecţii severe. Cea mai gravă infecţie este cea a ochilor care, dacă nu este tratată corect încă de la primele simptome, duce la tulburări de vedere, ireversibile.

Conjunctivita este extrem de contagioasă. O singură persoană infectează toată piscina

Conjunctiva este mem­brana transparentă care acoperă interiorul pleoapelor şi partea albă a globului ocular. Inflamaţia ei poartă numele de conjunctivită. “Conjuncti­vi­ta de piscină este cea mai severă boală a ochilor care se poate lua din locurile de îmbăiere, netratate corespunzător. Se transmite cu mare uşurinţă şi afectează întotdeauna ambii ochi. Administratorii bazinelor publice trebuie să respecte foarte serios reţeta de îngrijire a apei.  Apa trebuie schimbată zilnic şi clorinată. Este suficient să intre în bazin o singură persoană cu această infecţie că se vor contamina toţi ceilalţi care vor intra după ea. Oricine vede o altă persoană cu ochii roşii şi pleoapele umflate, e mai bine să o evite, să nu se atingă de ea. Lăcrimarea ochilor, senzaţia de jenă, înroşirea şi umflarea pleoapelor sunt primele semne de conjunctivită care trebuie să trimită bolnavul, de urgenţă, la medicul oftalmolog. Reţineţi! Boala se tratează corect numai după sfatul şi sub supravegherea medicului oftalmolog, nicidecum a medicului de familie sau a farmacistului. Şi copiii sunt trataţi cel mai bine tot de oftalmolog. Terapia instituită la timp tratează cu succes infecţia ochiului”, explică prof. dr. Monica Pop, managerul Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice din Bucureşti, unul dintre cei mai renumiţi oftalmologi din România.

Reguli de igienă pentru protecţia ochilor!

- Spălați-vă mâinile şi ochii după fiecare intrare în apă, cu apă şi săpun,

- Nu vă ştergeţi la ochi cu prosoapele folosite de alte persoane,

- Nu împrumutaţi pro­­­­­du­sele cosmetice şi alte lucruri de uz personal,

- Purtaţi ochelari de apă când intraţi în bazin.

Şi totuşi… ce să faceţi dacă aţi contactat infecţia

- Evitaţi să vă spălaţi pe ochi cu apă de la robinet! Spălaţi-vă cu apă fiartă şi răcită, apă distilată sau ser fizilogic,

- Nu folosiţi săpunul obişnuit pentru curăţare! Căutaţi în farmacii produse speciale pentru igiena ochilor, care nu provoacă alergii,

- Purtaţi ochelari de soare când ieşiţi din casă,

- Feriţi-vă de aerul condiţionat,

- Nu puneţi compre­se cu ceaiuri din plante şi nu aplicaţi niciun tratament fără să consultaţi medicul oftalmolog!

 Cum să menţineţi o vedere sănătoasă, zi de zi

Se spune că “în casa în care intră soarele pe geam, nu intră doctorul pe ușă”, însă dincolo de beneficiile aduse organismului de expunerea la soare, lumina puternică și radiaţiile nocive pot afecta retina. Formată din fotoreceptori sensibili și celule nervoase, retina este responsabilă de vederea centrală și periferică, vederea în spaţii întunecate, observarea detaliilor, diferenţierea culorilor și nu numai. Cea mai sensibilă zonă a ochiului este zona centrală a retinei, cunoscută drept macula sau pata galbenă deoarece pigmentul principal este luteina. Odată cu înaintarea în vârstă, celulele cu pigment retinal se deteriorează din cauza radicalilor liberi din lumina solară și devin din ce în ce mai puţin eficiente, retina degenerează și vederea centrală se pierde treptat. Puteţi încetini acest proces printr-o alimentaţie adecvată. Luteina de exemplu, este o substanţă înrudită cu betacarotenul, provitamina A, ce acţionează ca un filtru optic ce oprește componenta albastră a luminii solare sau artificiale pe care ochiul până la retină nu poate s-o oprească. Luteina este și un bun antioxidant care absoarbe radicalii liberi. Pentru a menţine o vedere sănătoasă și a reduce riscul unor probleme oculare precum cataracta sau orbirea, mai ales că organismul uman nu sintetizează luteina, ci o asimilează pe cale nutritivă, este indicat să consumaţi gălbenuș de ou, fasole, porumb, alge și vegetale precum spanac, varză, napi, broccoli, salată verde, varză de Bruxelles, avocado (cu cât leguma este mai verde, cu atât conţine mai multă luteină) sau să administraţi suplimente alimentare.