Reumatismul
Durerile reumatismale se resimt mai acut pe timp de toamnă. Iar una dintre cele mai frecvente forme de reumatism întâlnită atât la bătrâni cât și la tineri, în acest sezon, este artrita. Temperaturile scăzute cauzează creșterea sensibilității și durerilor articulare. De asemenea, artroza (durerile vertebrale, la nivelul articulațiilor degetelor, genunchilor sau șoldurilor) sunt nelipsite. Băile calde, ședințele de acupunctură și aplicarea unguentelor antiinflamatorii îți ameliorează simptomele chinuitoare.
Ulcerul
Durerile gastrice, care uneori sunt însoțite de greață și vărsături caracteristice ulcerului, sunt mai aprige în sezonul răcoros. În special, dimineața și seara. Schimbă-ți stilul de viață. Renunță la fumat, consumul de alcool, băuturi pe bază de cofeină, carbogazoase, prăjeli, mâncăruri grase și condimentate! La primele simptome, consultă medicul. Produsele naturale care conțin lucernă și extractele din fructele arborelui de cacao au efecte calmante. Le poți lua când constați disconfortul. Tratamentul însă, nu exclude vizita la specialist.
Astenia
Una din zece persoane suferă de astenie de toamnă. Tristețea sezonieră și lipsa de energie care-ți scade randamentul la serviciu sunt provocate de dificultatea de adaptare a corpului la diferențele de temperatură dintre zi și noapte. Vei trece mai ușor peste această perioadă din an stând cât mai mult afară, în aer liber. Ieși prin curte, plimbă-te prin parc, deschide geamurile casei măcar o jumătate de oră pe zi. Păstrează legătura cu prietenii și ieși cu ei cât de mult poți. Nu renunţa la activităţile pe care le făceai în mod normal, în zilele însorite de vară și adoptă o alimentație corespunzătoare. Consumă multe legume, fructe, zarzavaturi, lactate, pește, alimente bogate în vitamine și minerale.
Astmul bronşic
Crizele de astm bronșic sunt și ele mai frecvente și mai greu de suportat toamna. Pe fondul schimbării climatice, tusea devine tot mai puternică, îngreunând respirația și provocând sufocarea. Ferește-te de praf, mucegaiuri și evită să stai mult timp în spații închise și umede. Acesti factori pot declanșa crize puternice de astm. Din cauza vremii mai reci, e important să te ferești de răceală, gripă sau bronșită. Petrece cât mai puțin timp în aer liber, atunci când temperaturile sunt foarte mici. Și nu ezita să consulți medicul care îți monitorizează frecvent starea de sănătate ca să urmezi tratamentul adecvat.
Insuficienţa cardiacă
Inima este și ea afectată drastic de schimbările bruște de temperatură. Presiunea atmosferică scăzută duce la creșterea tensiunii arteriale și accelerează ritmul cardiac. Când ți-e frig, organismul încearcă singur să conserve căldura ca să mențină constantă temperatura corpului. Însă, vasele sanguine se îngustează iar presiunea sângelului crește. Astfel apare riscul infarctului miocardic sau al accidentului vascular cerebral. Pentru a evita agravarea insuficienței cardiace respectă tratamentul indicat de medicul cardiolog și nu te expune la frig fără să fii îmbrăcat cu haine groase și călduroase.