Sănătatea intimă

Infecția cu Virusul Papiloma Uman (HPV) este  una dintre cele mai comune infecții transmise pe cale sexuală. Până la 80% dintre  persoanele active sexual contactează o astfel de infecție, la un moment dat în viață. Există mai mult de 100 de tipuri de HPV, acestea cauzând diverse afecțiuni, de la negi la cancer de col uterin. 

 

1. Ce este infecția HPV?

Virusurile Papiloma Uma­ne sunt virusuri mici, care infectează  învelișul mucoasei și cauzează negi. Există două tipuri de HPV: virusurile non-oncogenice, cu risc scăzut și virusuri cu risc ridicat, asociate cu dezvoltarea leziunilor canceroase.

 

2. Cum o contactezi? 

Virusul se transmite prin contactul sexual cu o persoană infectată, chiar dacă aceasta prezintă sau nu simptome. Manifestările infecției pot apărea și peste ani de la momentul infectării. Există o serie de factori care au legătură cu persistența infecțiilor cu HPV cancerigene în cazul femeilor, precum numărul mare de sarcini, fumatul, alimentația deficitară, utilizarea pe termen lung a contraceptivelor orale, dar și existența altor infecții cu transmitere sexuală. Infecția simultană cu mai multe tipuri de HPV oncogenice sau încărcătura virală mare pot cauza cancer.

 

3. Cum îți dai seama că ai putea fi infectată?

“Infecția persistentă cu tipurile 16 și 18 ale Virusului Papiloma Uman poate cauza leziuni precanceroase care, netratate, pot evolua către  cancer de col uterin (pasajul dintre vagin și uter). Printre primele simptome care anunță cancerul de col uterin se regăsesc modificări semnificative ale secreției vaginale, prezența în cantitate mare sau cu  urme de sânge, sângerarea vaginală, apariția durerii în timpul contactului sexual, sângerarea la contactul sexual, cât și dureri nespecifice”, explică dr. Silviu Istoc, medic specialist obstetrică-ginecologie la Medicover.

 

4. Cum te tratezi?

Tratarea cancerului de col uterin se poate face printr-o serie de metode, în funcție de nivelul de avansare al bolii și de tipul de  infecție.

Histerectomia

Histerectomia totală presupune scoaterea întregului uter, inclusiv a părții inferioare a vezicii, în timp ce histerectomia radicală presupune îndepărtarea uterului, a părții inferioare a vezicii și a unei porțiuni din vagin, împreună cu alte țesuturi din jur.

Radioterapia

Este un alt tratament al cancerului, acesta utilizând raze X cu energie mare, pentru a distruge celulele tumorale.

Chimioterapia

Este o altă variantă de  tratament care constă în utilizarea substanțelor  farmaceutice pentru oprirea creșterii celulelor canceroase, prin distrugerea lor sau oprirea diviziunii. Totuși, pentru a crește șansele de vindecare com­pletă și definitivă, este important ca tratamentul să înceapă în stadiile incipiente. De aceea, se impune controlul periodic la  medicul ginecolog și efec­tuarea regulată a testului Papanicolau. 

 

5. Și totuși… preven­ția e cea mai bună. Cum eviți îmbolnăvirea?

Utilizarea prezervativelor în timpul contactului sexual poate preveni răspândirea infecției. Însă, protecția nu este completă, deoarece virusul se poate transmite și prin contact cutanat la nivelul zonelor  genitale. Cea mai sigură metodă de limitare a infecției HPV este relația   cu un singur partener, neinfectat. Majoritatea femeilor infectate cu HPV se vindecă de la sine în 6 până la 24 de luni, fără a ști vreodată că au avut acest virus. Multe dintre cazurile de cancer de col uterin pot fi prevenite prin detectarea modificărilor precanceroase, cu ajutorul   testului Papanicolaou. Este recomandat să faci testul Papanicolau la maximum trei ani de la începutul vieții sexuale.