Fără doar și poate, să locuiești într-o așezare care poartă numele marii noastre sărbători naționale este deopotrivă o mândrie și o onoare. Mândrie și onoare care s-au citit și pe chipurile celor aproape 1.000 de locuitori care s-au adunat vineri, 1 Decembrie, să-i cinstească pe cei care și-au vărsat sângele pe câmpurile de bătălie, pentru ca națiunea română să se întregească și să capete măreția care i se cuvenea. A fost un prilej de adâncă emoție, dar și de bucurie că România își are locul ei în lume, iar aici au trăit și trăiesc oameni care duc faima acestei țări și pe alte meleaguri.

Articol apărut în nr. 380 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

Dovada că locuitorii acestei așezări ilfovene poartă această mândrie în suflet a fost tocmai faptul că vremea câinească nu i-a împiedicat să vină, în număr mare, să-și sărbătorească „ziua onomastică”, dacă putem spune așa. Pe o ploaie „mocănească” și un frig pătrunzător, ei nu au pregetat să-și aducă prinosul de recunoștință față de înaintașii lor, eroi și martiri, totodată, ai celor două cumplite încleștări mondiale din secolul trecut.

Oaspeți de seamă la marea sărbătoare

Au venit oaspeți de seamă la sărbătoarea din comuna 1 Decembrie. Pe lângă edilii comunei, primarul Gheorghe Petre, viceprimarul Adrian Oană, membrii Consiliului local, evenimentul a fost onorat și de senatorul Emanuel Botnariu și deputatul Cătălin Zamfira.

Ceremonia a debutat cu o slujbă religioasă oficiată de sfinții părinți Didel Stroe și Daniel Mârșolea. Ei i-au pomenit pe eroii comunei și s-au rugat pentru ca ei să-și găsească odihna veșnică în Ceruri. A urmat depunerea unor coroane de flori la monumentul eroilor, din partea Primăriei, a Consiliului local 1 Decembrie și a Școlii gimnaziale nr. 1, din localitate.

Corul de copii „Andantino”, al Școlii nr. 1 din comuna 1 Decembrie, a intonat Imnul României, iar apoi a cântat „Hora Unirii”. Recitalul copiilor a continuat cu „Treceți batalioane române Carpații”. Apoi, programul de cântece patriotice a fost continuat de fanfara Angely’s, o prezență deja nelipsită de la sărbătoarea comunei care poartă numele zilei în care a luat naștere România Mare.

„Ploaia ne va curăța pe fiecare dintre noi”

După ceremonia de depunere a coroanelor omagiale, a luat cuvântul primarul Gheorghe Petre. „Bine ați venit să sărbătorim împreună astăzi Ziua României. Mă bucur că, pe o asemenea vreme, suntem atât de mulți. Cred că Dumnezeu, astăzi, în timpul momentului religios pe care părintele ni l-a oferit, a vrut să ne plouă puțin, pentru a ne curăța puțin de păcate, să ne dăm seama că trebuie să facem mai mult pentru țara noastră, pentru localitatea noastră și că trebuie să fim mai uniți, pentru că altfel nu vom izbândi. Vă mulțumesc încă o dată și vă urez să dea Dumnezeu să fiți apărați și să realizați tot ceea ce vă propuneți, în anul ce urmează. Pentru că este un an foarte important, cel al Centenarului Marii Uniri. Localitatea noastră, 1 Decembrie, trebuie să sărbătorească acest an centenar mai bine, mai amplu și să marcheze mai mult decât a marcat până acum, pentru că trebuie să ne gândim la istoria noastră, la ceea ce ne-au lăsat moștenire înaintașii noștri, pentru că avem obligația să ducem mai departe această moștenire. Vă doresc o sărbătoare frumoasă!”, le-a urat edilul concetățenilor săi.

Bucurie exprimată prin cântec și dans

După aceste momente solemne și emoționante, a fost dat startul la petrecere. Bineînțeles nu a lipsit nici tradiționala fasole la ceaun, asezonată cu salată de varză. Pe scena amenajată în piața din vecinătatea Primăriei a urcat cunoscutul interpret de muzică populară Vasilică Bordianu, acompaniat de fiul său Vasi Bordianu. Solistul nu a avut răbdare să cânte prea mult pe scenă, pentru că spectatorii au încins imediat o horă, așa că el a coborât pentru a veni în mijlocul lor. Aici el și-a susținut întreg programul, dansatorii s-au dovedit la înălțime, iar distracția a continuat la fel de aprig, cu toate că ploaia se întețea din minut în minut.

Lui Vasilică Bordianu i-a urmat pe scenă o altă îndrăgită solistă, Steliana Sima, care an de an, cu ocazia sărbătorii comunei, este prezentă negreșit pentru a cânta și a-i încânta pe locuitorii din 1 Decembrie. La vederea Stelianei Sima, spectatorii au uitat de tot de vremea nefavorabilă și au continuat să danseze cu foc. Ea le-a pregătit și o surpriză: a invitat-o pe scenă pe Mariana Ionescu Căpitănescu, „Doicuța mea”, cum a numit-o Steliana Sima. Cele două minunate interprete i-au „înfierbântat” și mai mult pe dansatori, care au continuat hora, chiar dacă cerul revărsa asupra lor valuri de ploaie. Apoi, pe scenă a rămas doar „Doicuța”, care i-a „ținut în priză” pe spectatori, până la final.