Săptămâna trecută, la sediu Grupului de Intervenție nr. 4, din Otopeni, a avut loc ședința de evaluare a activității acestei unități, în anul 2017. Concluziile raportului au fost pozitive, comandantul Grupului, col. Irinel Precup, apreciind că activitatea desfășurată de subalternii săi a fost foarte bună, în ciuda unor neajunsuri de ordin logistic cu care se confruntă aceștia.

Articol apărut în nr. 387 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

La acest eveniment au fost invitați să participe și Cristian-Marius Lixandru, director de cabinet al prefectului de București, Marian Oancea, primarul comunei Snagov, Andrei Filip, primarul comunei Moara Vlăsiei și Octavian Damian, șeful Serviciului Salvare-Stingere Incendii, din cadrul Aeroportului Otopeni.

Comandantul Grupului de Intervenție nr. 4, col. Irinel Precup, a fost cel care a prezentat raportul de evaluare a activității unității pe care o conduce. El a vorbit despre structura acestei unități, în atribuțiile căreia intră prevenirea, monitorizarea și gestionarea situațiilor de urgență din zona de responsabilitate. Am aflat astfel că Grupul de Intervenție nr. 4 acoperă cea mai mare suprafață de intervenție, de 822 kmp (45% din zona de competență a Inspectoratului), care cuprinde atât județul Ilfov, cât și municipiul București.

Structura unității și dotările

„Grupul de Intervenție nr. 4 a fost constituit în anul 2015, în urma unirii Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență „Codrii Vlăsiei” Ilfov cu ISU „Dealul Spirii” București. Cu această ocazie GI nr.4, a preluat în mare parte atribuțiile fostului Inspectorat Județean. Grupul are detașamente în orașul Otopeni, în Băneasa, în Fundeni și, totodată, o secție la Snagov. De asemenea, Detașamentul Otopeni are un punct de lucru la Voluntari și o Gardă de intervenție la Afumați, iar secția Snagov – un punct de lucru la Moara Vlăsiei”, a precizat col. Irinel Precup.

În cadrul acestor unități și subunități își desfășoară activitatea 457 de cadre specializate (ofițeri, subofițeri, personal civil). Tehnica de intervenție cuprinde 21 de autospeciale cu apă și spumă. Dintre acestea, 11 autospeciale au o vechime mai mică de 5 ani, una are o vechime de 9 ani, iar celelalte 9 autospeciale au depășit 20 de ani de exploatare.

Grupul deține și un număr de 7 ambulanțe de intervenție SMURD și două de rezerve operative. Dintre acestea, 4 au o vechime mai mare de 8 ani și un număr foarte mare de kilometri parcurși. Media anuală de intervenție, în 2017, a fost de 5 ambulanțe/zi. Col. Precup a mai subliniat și faptul că tehnica de intervenție SMURD se află într-o stare precară, din cauza uzurii și a remedierii în perioade lungi de timp a defecțiunilor tehnice și a aparaturii medicale. Totodată, el a mai precizat că, anul trecut autospecialele grupului au fost împlicate în 16 accidente de circulație, în 8 dintre acestea fiind implicate ambulanțele SMURD.

Peste 13.000 de intervenții, în 2017

În anul 2017, structurile Grupului nr. 4 au intervenit în 13.074 situații de urgență, cu un timp mediu de răspuns de 11 minute. Astfel, media zilnică de intervenții a fost 35,8 intervenții/zi, dintre care 27 de intervenții/zi au fost realizate de departamentul SMURD. Cele mai multe acțiuni au fost înregistrate la Detașamentul Fundeni – 4.239, fapt determinat de raionul de intervenție care cuprinde un teritoriu în continuă dezvoltare economico-socială. În cazul celor 2 subunități din București (Detașamentele Băneasa și Fundeni), timpul mediu de răspuns a fost mult mai redus față de cel al subunităților din Ilfov (10,2 min., respectiv 8,3 min.; 9,5 min. și 9 min., în 2016). Această situație se explică prin faptul că cele două subunități au o suprafață mult mai redusă pentru intervenție. Comparativ, în 2017, Detașamentul Otopeni a înregistrat un timp de intervenție de 11,3 min. (12,5, în 2016), Garda Afumați – 12,1 min (11,5, în 2016), Punctul de lucru Voluntari – 9,5 min. (9, în 2016), Secția Snagov – 15 min. (14,5, în 2016), iar Punctul de lucru Moara Vlăsiei – 12,1 min. (10, în 2016). Creșterea timpului de răspuns, a explicat col. Precup, a fost cauzat de creșterea numărului de autovehicule care circulă pe drumurile din Ilfov, ca urmare a dezvoltării economico-sociale accentuate care determină aglomerarea sau chiar blocarea căilor de acces din județ.

În ceea ce privește departamentul SMURD, echipajele acestuia au intervenit în 9.879 de situații de urgență (75,5% din totalul celor 13.074 situații de urgență), cu o medie de 27 de intervenții/zi. S-au înregistrat, astfel, 9.760 de persoane asistate și salvate, dintre care 8.928 de adulți, 762 de copii, alături de 56 de adulți și 14 copii salvați în timpul acțiunilor de salvare.

Problemele și neajunsurile întâmpinate anul trecut

Comandantul GI nr. 4 a prezentat și numeroa­sele probleme cu care se confruntă militarii ISU, probleme care îngreunează intervențiile și care au efecte negative asupra eficacității acestora. Col. Precup a vorbit de gradul ridicat de uzură a ambulanțelor SMURD, fapt care pune în pericol viața paramedicilor și a pacienților, dar și despre dotarea insuficientă cu echipament de protecție a personalului SMURD. În același context, el a ridicat problema accesului autospecialelor la locul de intervenție, care este îngreunat de mașinile parcate pe ambele sensuri, sau de blocajele din trafic pe unele străzi din Capitală, precum și de faptul că, deseori, hidranții subterani sunt blocați de autovehiculele staționate pe capacele acestora.

Tuturor acestor situații li se adaugă reticența unor reprezentanți ai admi­nis­trației publice locale în aplicarea prevederilor legale cu privire la ope­ra­țio­nalizarea serviciilor voluntare locale, care să vină în sprijinul serviciilor profesioniste, insuficiența rețelelor de alimentare cu apă a autospecialelor, atât în mediul urban cât și în cel rural, și starea precară a infrastructurii de acces.

Oaspeții au apreciat activitatea Grupului

Invitații la acest bilanț au avut doar cuvinte de apreciere cu privire la activitatea Grupului nr. 4. Iată, câteva dintre ele.

Cristian-Marius Lixandru (foto): „Am fost prezent, anul trecut, la unele intervenții, ceea ce mi-au dat ocazia să capăt încredere în dvs. și cred că și locuitorii județului Ilfov au simțit același lucru. (…) Dvs. sunteți oamenii de succes care înving focul și stihiile naturii! Vă mulțumesc pentru ceea ce faceți!”.

Andrei Filip (foto): „Țin să vă mulțumesc în numele comunității pe care o reprezint, pentru activitatea susținută pe care o desfășurați în interesul acestei comunități. Fără dvs., viața noastră ar fi mult mai grea. Dacă n-ați fi dvs., ar trebui să investim noi în tehnică, în personal calificat. Avem prevăzute în bugetul de anul acesta cheltuielile necesare construirii unei noi clădiri pentru subunitatea din comuna noastră. Vom fi mereu alături de dvs.!”.

Marian Oancea (foto): ­„M‑am simțit obligat să vin la bilanțul dvs., deoarece anul trecut ne-am întâlnit, de mai multe ori, în situații limită, situații critice. (…) Aveți o meserie foarte grea, deosebit de periculoasă. Vă felicit pentru activitatea dvs. și aduc cuvinte de laudă și apreciere pentru ceea ce faceți. Sunteți niște oameni deosebit de curajoși! (…) Comunitatea snagoveană vă este alături, prin Consiliul local, prin mine. Vă mulțumesc pentru tot!”.

La finalul evenimentului, atât oaspeții, dar și 15 ofițeri și subofițeri au primit Diplome de Merit pentru activitatea depusă.

Patru intervenții de o amploare deosebită

Anul trecut, Grupul de Intervenție nr. 4 s-a confruntat cu câteva evenimente deosebite, de rezolvarea cărora s-a achitat cu succes. Primul dintre aceste evenimente a avut loc pe 12 ianuarie 2017. Atunci, dispeceratul ISU București-Ilfov a fost alarmat cu privire la un incendiu produs la un adăpost de animale exotice situat pe strada Petricani, din București. Alerta a fost direcționată către Detașamentul Fundeni, pentru a se deplasa la locul incendiului cu trei autospeciale cu apă și spumă și una de descarcerare. Ulterior aceste forțe au fost suplimentate cu alte 5 autospeciale și o autoscară. În ciuda intervenției pompierilor, care a durat în jur de 8 ore, în condițiile unor temperaturi foarte scăzute, clădirea adăpostului a fost distrusă în totalitate pe o suprafață de 300 mp și și-au pierdut viața doi tigri siberieni, 4 pisici, 2 purceluși vietnamezi și 12 câini.

Opt zile mai târziu, pe 20 ianuarie, s-a produs unul dintre cele mai mediatizate incendii ale anului, cel de la clubul Bamboo. Și aici au intervenit pompierii de la Grupul 4 de intervenții. „A fost o intervenție foarte dificilă, care a durat o perioadă mare de timp, din cauza stratului mare de zăpadă și a autovehiculelor din zonă parcate neregulamentar și haotic. Inițial, am fost anunțați că există persoane surprinse în interior. Ne-a fost teamă să nu avem de-a face cu un al doilea «Colectiv». Până la urmă, am găsit soluții pentru dispunerea tehnicii pe străzi adiacente, iar după circa 7-8 ore, incendiul a fost stins, dar autospecialele au mai rămas acolo în supraveghere, pentru că mai existau mici focare de incendiu care nu au putut fi eliminate în totalitate, de la început”, a povestit col. Precup.

În 2 aprilie 2017, un nou eveniment de proporții a avut loc la Afumați. Era vorba de un incendiu izbucnit la un depozit de legume-fructe și mase plastice situat pe Șos. București-Urziceni. Primii care au intervenit, cu două autospeciale, au fost pompierii de la Garda de intervenție Afumați. Ulterior, au fost trimise în sprijin alte 6 autospeciale cu apă și spumă, una de descarcerare, o autoscară și două PA.

Ultimul eveniment major, de asemenea intens mediatizat, s-a produs în Balotești. Un alt incendiu de amploare, la o hală de producție și depozitare a unui producător de mobilă, a fost stins în urma intervenției pompierilor de la Detașamentul Otopeni, care au intervenit inițial cu 3 autospeciale cu apă și spumă, cărora li ­s-au alăturat, ulte­rior, încă 11. Cu toată intervenția promptă a pompierilor, depozitul a fost distrus, în totalitate, pe o suprafață de 10.000 mp.

Campioni la descarcerări

Cadrele Grupului nr. 4 au performat nu numai la intervenții, ci și în competițiile de specialitate, a arătat col. Precup. Astfel, echipa Grupului a reușit să câștige, la Tulcea, faza zonală a competiției de descarcerare și prim ajutor. O altă realizare a acestei echipe a fost plasarea pe locul al doilea la faza națională a aceleiași competiții, unde ilfovenii au avut de înfruntat echipe cu o experiență mult mai mare, deoarece departamentul SMURD al Inspectoratului este unul dintre cele mai „tinere” din țară, așa cum a explicat col. Precup.