A devenit deja o tradiție în orașul Otopeni, ca Biserica și Școala să întindă o mână elevilor cu rezultate meritorii la învățătură obţinute în condiţii grele din cauza suferinţelor de multe feluri prin care trec: boală,  probleme familiale, dificultăţi mari provenite din însuşi procesul de învăţare şi exigenţe deosebite ale probelor la care sunt  supuşi în derularea concursurilor. Impresionţi de alegerile făcute de unii elevi  în condiţii pe care dascălii, uneori, abia le intuiesc,  de tenacitatea şi dârzenia lor, de performanţele obţinute,  profesorii din Liceul Teoretic ,,Ioan Petruş” i-au propus pentru premiul   „Învingător pe traseele devenirii”.

Articol apărut în nr. 388 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

Programul acesta, ini­țiat şi apoi coordonat de prof. Florica Negoiță, îşi propune să-i încurjeze   pe elevii merituoşi care au făcut cele mai bune alegeri în construirea caracterelor şi a destinelor lor înfruntând vicisitudini de tot felul. Derulat în parteneriat cu Protoieria Ilfov Nord, cu bisericile din Corbeanca și Otopeni, proiectul beneficiază mai nou şi de un sprijin substanţial (nu numai afectiv!) din partea unei echipe de inimoşi elevi voluntari care şi-au luat numele de ”Mesagerii prieteniei”.  Scopul proiectului este  de a-i încuraja pe cei premiaţi să învețe cu pasiune, să continue să înfrunte toate greutățile și să lupte pentru un destin mai frumos, să rămână modele de comportare pentru colegii de vârsta lor şi pentru societate, indiferent cât de mari sunt probele prin care trec. Ca un al doilea obiectiv, nici acela de neglijat, este să cultivăm voluntariatul, în multiple modalităţi, în rândul elevilor, care astfel se implică în rezolvarea unor probleme de ordin social, devenind oameni de încredere.

Noi pași pe drumul devenirii 

Miercuri, pe 31 ianuarie, 5 dintre elevii Liceului Ioan Petruș care au absolvit primul semestru al anului de învățământ 2017-2018 cu rezultate excepționale au fost premiați. Într-un  cadru festiv, în fața unei asis­tențe numeroase formate din elevi, părinți și cadre didactice. Copiii ­și-au primit felicitările meritate din plin, diplomele de învingători și  premiile care constau în bani proveniți din donații. „Am premiat cinci copii cu merite deosebite care au depăşit vicisitudini  diferite şi au devenit învingători. Oferim premiile după fiecare semestru. Copiii care primesc acest premiu s-au distins pe parcursul semestrului ­printr-o comportare exemplară, prin strădanii cu totul deosebite, prin performanțe obținute în clădirea caracterelor lor, în condiții numai de ei știute. Noi, dascălii, abia dacă le bănuim… Dârzenia și tenacitatea lor, alegerile pe care le fac, îi recomandă ca modele nu doar în raport cu colegii lor, ci devin uneori pilduitoare și pentru adulți. Premiile vin ca o recunoaștere a faptului că ei muncesc și la școală și acasă, cu dârzenie. Primii care ne-au ajutat în acest proiect au fost preoții de la Biserica Sf. Gheorghe, din Otopeni. Au urmat Biserica Sf. ­Nicolae, din Otopeni, Biserica Sf. Constantin și Elena, din Odăi, Otopeni, Protoieria Ilfov Nord, Biserica Sf. ­Mihail și ­Gavriil, din Petrești, Corbeanca și Biserica Sf. ­Nicolae, Teodor și Stelian, din Balotești.În acest semestru, elevii de la cls. a XI-a Uman, din liceul nostru au depus eforturi deosebite, au convins prin seriozitate și implicare și au obținut bani de la donatori care nu au neapărat legătură cu liceul nostru. Unii dintre elevii de liceu au adus chiar bani de acasă. Proiectul se desfășoară de cel puțin cinci ani, timp în care au fost ajutați aproximativ 50 de copii. Ar fi bine dacă în fiecare localitate ar funcționa asemenea proiecte. Este adevărat că presupune un consum de timp și energie, dar merită efortul, pentru că, întotdeauna, la efortul de energie și la efortul financiar depus de oameni Dumnezeu adaugă pe deasupra încă 99%. Se întâmplă miracole în aceste proiecte. Bucuria, satisfacția că ai participat, implicându-te, și vezi cât pune Dumnezeu pe deasupra, răsplătește de mii de ori efortul”, ­ne-a spus prof. Florica Negoiță, inițiatorul proiectului „Învingători pe traseele devenirii”. Alături de multe alte acţiuni de voluntariat, proiectul „Șterge Lacrima” prin intemediul ­căruia prof. Negoiță, preoții și susținătorii lor doresc să ajute elevii sărmani… şi nu numai pe aceştia… ­să-și realizeze visurile, să fie educați și să aibă o viață independentă.

 „Este o încurajare”

Poveștile elevilor premianți de la Liceul Ioan Petruș din Otopeni sunt surprinzătoare. Ele ne învață să ne privim mai mult în interior și să acceptăm că dăruirea este forța binelui, iar răbdarea, bunătatea, recunoștința și bucuria nu mor niciodată, ba chiar sunt molipsitoare. „Este a doua oară când iau acest premiu. În cls. a VIII-a am avut prima competiție națională, la Fizică. În cls. a ­IX-a am fost la competiția Națională de Lingvistică și Matematică, în cls. a X-a, la fel și a fost prima oară când am primit premiul special la Lingvistică. Anul acesta, cu ajutorul lui Dumnezeu m-am calificat la etapa națională de Lingvistică. În cls. a IX-a și a X-a am fost la Olimpiada de Dezbateri și în cls. a X-a am luat locul II pe județ. Premiul de astăzi este o motivație, pentru că de multe ori cei care învață nu sunt apreciați așa cum trebuie. Se muncește mult pentru un premiu național și faptul că cineva se gândește la noi este minunat. Este o încurajare, o motivare, te face să vrei să continui. Acum îmi doresc să iau iar premiul special la Olimpiada Națională de Lingvistică pentru că vreau ca prin acest premiu să le mulțumesc profesorilor care m-au pregătit, în special d-nei prof. Cristina Hlevca”, ne-a spus Beatrice Hurchi, elevă în cls. a XI-a la Liceul Ioan Petruș, din Otopeni.

Ajută și tu un elev să-și realizeze visurile!

Oricine se poate alătura campaniei. Și tu poți ajuta un elev să-și împlinească visurile! Contactând responsabilii de programe și proiecte educative din cadrul școlii vei primi:

  • scrisoare de necesitate și afișe,
  • donatorii vor primi o copie a procesului verbal din care reiese modalitatea în care au fost gestionate sumele de bani și o scrisoare de mulțumire.