Agricultorii vor beneficia și în 2018 de sprijin financiar pentru reducerea accizei la motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în sectoarele vegetal, zootehnic și îmbunătățiri funciare, permițând astfel o diminuare a costurilor de producție în sectorul agricol prin rambursarea diferențelor de accize.
Suma alocată de Guvern în ședința din 8 februarie, pentru anul în curs, este de 320,581 milioane de lei și va fi asigurată de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate MADR pentru 2018.
Cantitățile de motorină care vor beneficia de ajutor de stat sub formă de rambursare urmează să fie aprobate prin ordine ale ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. De menționat, de asemenea, că schema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură nu poate fi cumulată cu alte forme de sprijin pentru aceleași costuri eligibile.
Schema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură a fost aprobată în 2014 (prin Hotărârea Guvernului 1174/ 2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură). Valoarea maximă a schemei de ajutor de stat prevăzută pentru perioada de aplicare 2014-2020 este de 3,334 miliarde de lei.
Fermierii mai au, însă, de așteptat în privința celei de-a doua tranșe din subvenția la motorină din trimestrul al III-lea al anului 2017. Agricultorii și crescătorii de animale au încasat numai 50% din banii ce li se cuveneau, la finele anului trecut și acum așteaptă diferența. Se pare că banii rămași de achitat se vor achita separat, fie acum, din noul buget aprobat, fie împreună cu subvenția aferentă trimestrului al IV-lea din 2017.
Peste 720.000 de fermieri au primit subvențiile
În aceeași ședință de guvern, premierul a anunțat că, până în prezent, au ajuns la fermieri 1,3 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 70% din plafon. „Este vorba de 723.000 de fermieri care au primit subvenții, din cei 885.000 care au depus cereri. Viorica Dăncilă a mai anunțat că și anul acesta fermierii își vor primi în avans subvențiile pentru agricultură. „De menționat că anul trecut subvențiile au fost plătite la timp, spre deosebire de anul 2016. Pe 3 februarie, au intrat în conturile României peste 400 de milioane de euro, sumă ce reprezintă rambursarea plăților aferente din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) și aferente lunii decembrie 2017. Această sumă se adaugă la cea primită pe 5 ianuarie, în valoare de peste 660 de milioane de euro. Sunt deja peste 1 miliard de euro pentru fermierii români, ceea ce reprezintă 60% din plafonul aprobat, de 1,8 miliarde de euro”, a precizat Dăncilă.
Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.389