Ședința ATOP Ilfov, la Primăria Cornetu

Situație de urgență în județ! S-au dispus măsuri imediate, dar și pe termen mediu!

Se caută o explicație: de ce pânza freatică este atât de sus? Se decolmatează canalele de scurgere și se analizează posibilitatea reducerii nivelului apei în lacul de acumulare Mihailești

Un studiu de fezabilitate, comandat de CJ Ilfov, va identifica cele mai bune soluții pentru rezolvarea situației

În interval de doar o săptămână de zile s-au reunit, din nou, membrii Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Ilfov, tema principală a discuției fiind situația disperată a localităților Clinceni, Bragadiru și Cornetu, unde, din cauza pânzei freatice aflată la un nivel foarte aproape de sol, suprafețe întregi de teren sunt inundate, subsoluri de case și imobile, de instituții sau chiar zona Aerodromului Clinceni.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, nr. 393, ediția print

De altfel, comandantul Aeroclubului Teritorial ”Aurel Vlaicu” a fost cel care a făcut prima sesizare din acest an către Prefectura județului Ilfov, însă problema este una veche și tot la Prefectură a fost semnalată, de la începutul anului trecut, de către locuitorii satului Ordoreanu, din Clinceni. Așadar, în urma celei mai recente dintre sesizări, la nivelul Instituției Prefectului județului Ilfov s-a întrunit Comitetul pentru Situații de Urgență și, pentru confirmarea gravității situației, o comisie din care au făcut parte subprefectul județului Ilfov, Laurenția Georgeta Tortora, reprezentanți ai Consiliului Județean Ilfov (CJI), ISU București – Ilfov, Sistemului deGospodărire a Apelor (SGA) Ilfov-București, filiala ilfoveană a Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), Comisariatul Gărzii de Mediu Ilfov și primarii celor trei localități afectate de inundații, împreună cu cei din conducerea Aeroclubului s-a deplasat în teritoriu pe 26 februarie 2018. Evident, s-a constatat ceea ce oamenii reclamă cu disperare: băltirea apei pe zone întinse, inundarea subsolurilor și lipsa unui drenaj care să rezolve problemele. Imediat s-au dispus o serie de măsuri urgente – identificarea proprietarilor canalelor de desecare și decolmatarea urgentă a celor care aparțin UAT-urilor, în primă fază. Apoi, realizarea unui studiu de fezabilitate pentru întreaga zonă și identificarea de soluții.

Subprefectul județului a adus la cunoștința ATOP (în ședința care a avut loc pe 28 februarie, la Primăria Buftea) cele mai proaspete informații legate de vizita în teren și a cerut ANIF Ilfov un raport cu detalii privind canalele de desecare. De asemenea, și la nivelul Consiliului Județean Ilfov a fost analizată problema, iar Marian Petrache, președintele CJI, a cerut acordul de principiu al consilierilor pentru realizarea studiului de fezabilitate. A urmat rapid, așa cum arătam anterior, a doua reuniune ATOP (pe 7 martie, la Primăria Cornetu) unde au fost invitați,alături de gazde – primarul Adrian Stoica și viceprimarul Nicolae Păun – edilii din Bragadiru, primarul Vasile Cimpoeru și din Domnești, viceprimarul Costel Ștefan, subprefectul județului, Laurenția Georgeta Tortora și vicepreședintele CJI, Rizia Tudorache (acesta având și calitatea de președinte ATOP Ilfov), directorul adjunct al Filialei Teritoriale de Îmbunătățiri Funciare Prahova, Unitatea de Administrare Ilfov, Paul Dobre, reprezentanți ai Serviciului de Gospodărire a Apelor Ilfov și ai SGA Giurgiu, reprezentanți ai Primăriilor Măgurele și Clinceni, ai poliției ilfovene județene și locale, consilieri județeni.

O problemă veche de peste 10 ani

”Ne confruntăm cu o problemă veche, care din păcate nu se rezolvă nici măcar pe timpul verii. Este o problemă cu implicații majore. Trebuie să aflăm cauza și să găsim soluții”, a spus Rizia Tudorache, întrebând reprezentanții SGA de  ce nivelul apei în lacul de acumulare Mihăilești-Cornetu este ținut foarte ridicat și de ce acesta nu poate fi scăzut câțiva metri? În replică, Alexandru Mihai, reprezentantul SGA Giurgiu și șef al amenajării hidrotehnice Mihăilești, a afirmat că ”nivelul apei nu a excedat niciodată”, eliberări de apă fiind făcute doar la atenționări privind posibile debite mari de apă venită din amonte. Acesta a susținut că la acest moment este o diferență de nivel de 7 metri între cel normal și nivelul maxim, ”însă doar din când în când se atinge nivelul normal”. S-a vorbit, în continuare, despre exploatările din zona amenajării hidrotehnice, despre prelingerea apei din cuveta lacului sau despre menținerea nivelului ridicat al apei pentrua favoriza afacerile piscicole. ”Un lucru e cert, însă, de la începutul lunii februarie ne confruntăm cu o problemă deosebită. Nivelul pânzei freatice crește permanent, spre exemplu, de ieri până azi (de pe 6 până pe 7 martie a.c.), avem în plus 25 cm. Sunt inundații, băltiri, în toate subsolurile locuințelor din zona Primăriei până la ieșirea din Cornetu spre București – 60 de blocuri și vile și 400 degospodării au apă în subsoluri. Se întâmplă cu regularitate, din 2004-2005, de când nivelul apei în lacul de acumulare nu a mai fost ținut la baza taluzului. Nu s-a întâmplat niciodată asta de la construirea barajului și nu suntem afectați doar noi. Satele Țegheș (Domnești) și Ordoreanu (Clinceni) sunt, de asemenea, inundate. Nu căutăm vinovați, dar vrem să găsim soluții. Noi nu mai putem evacua apa, pentru că pânza freatică este foarte sus, la nivelul canalelor. UM Clinceni are subsolul inundat din 2005, în permanență. Râul Argeș nu a mai fost regularizat în amonte din 1977 și este dovedit cu documente.Apoi, râul Sabar, nici el nu a mai fost regularizat de 50 de ani. Cornetu este afectat în zonele vechi, vatra satului. Fântânile au devenit arteziene. Dau pe afară. Bătrânii satului spun că nu au văzut asta niciodată până acum. Și culmea este că, an de an, cantitățile de precipitații au scăzut”, a spus primarul comunei Cornetu, Adrian Stoica.

Canalele de desecare, de urgență decolmatate și curățate!

După ce a stat ore bune în câmp la -16 grade Celsius, în ziua de 26 februarie, când a fost emis cod portocaliu de vreme severă, în mijlocul echipei care s-a deplasat la Clinceni, pentru a verifica sesizarea celor de la aerodrom, subprefectul județului și-a exprimat la ședintele ATOP nemulțumirea și îngrijorarea în legătură cu inundațiile din perimetrul localităților Cornetu – Clinceni – Bragadiru. Oficialul a precizat de la început că este vorba despre o problemă extrem de serioasă, încadrată ca situație de urgență, și a susținut că nu trebuie ignorată problema canalelor de desecare, care sunt colmatate sau au fost astupate de vegetație sau de localnici. Iar aici răspunderea revine autorităților locale, ANIF-ului sau Apelor Române. De aceea, trebuie inventariate rapid aceste canale, verificată starea lor și, acolo unde se mai poate face ceva, trecut urgent la decolmatare. Prins oarecum în corzi, încă de la ședința ATOP din 28 februarie, Paul Dobre, directorul ANIF Ilfov, a încercat o serie de răspunsuri, explicând că natura terenului despre care se vorbește este una argiloasă, unde întodeauna apa din precipitații va bălti. Mai mult, a explicat domnia sa, primul strat de apă din subteran saturează solul și aici apare fenomenul fântânilor arteziene. Iar această problemă se rezolvă, potrivit directorului, doar prin drenaj pe râul Sabar sau râul Ciorogârla. ”Canalele de desecare trebuie să aibă finalitate”, a explicat Dobre, completând cu faptul că ”interfluviu de la râul Sabar până la râul Ciorogârla a fost mereu cu probleme”. ”Cornetu este un lighean între trei interfluvii – Sabar, Ciorgârla și Argeș, iar noi trebuie să ducem apa la deal”, a replicat primarul Stoica.

Măsuri urgente și pe termen mediu

Prin urmare, primăriile din zonă au trecut la decolmatarea canalelor care le aparțin, iar ANIF Ilfov, de asemenea, a întocmit, pentru 2018, un program de lucrări de exploatare, întreținere și reparații a amenajărilor de irigații și a celor de desecare – în acest caz, prin pomparea apei, dar și prin desecare gravitațională. Consilierul județean Daniel Zamfir a propus ATOP Ilfov, dar și Prefecturii și CJI, redactarea unei solicitări scrise cătrea dministratorii amenajării hidrotehnice Mihăilești, cu cererea expresă de a reduce nivelul apei în lac, apoi urmărirea efectelor măsurii, de către UAT-urile afectate acum de inundații. La Consiliul Județean Ilfov, probabil în următoarea ședință, va fi introdus pe ordinea de zi proiectul de hotărâre privind realizarea studiului de fezabilitate cu propunerea de soluții pentru rezolvarea situației.