România trebuie să decidă de urgenţă dacă dorește să utilizeze gazele din Marea Neagră în industria autohtonă sau doar vrea să obţină venituri din tranzitul acestor gaze pe teritoriul ţării noastre, a declarat Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), într-o conferinţă pe tema strategiei energetice a României.
„Este crucial să știm cum va arăta economia României în 2030 sau 2050 și o eventuală strategie energetică să se bazeze pe această viziune economică. Pentru că este un lucru să ai câteva milioane de consumatori – de energie electrică, gaze, energie termică, nu contează despre ce vorbim – și să modelezi un sistem energetic pe un consum majoritar casnic și este alt lucru să ai o economie bazată pe servicii și iarăși este un alt lucru dacă te gândești că ai vrea să ai o industrie care consumă cantităţi importante din energie”, a arătat oficialul ANRE.
Utilizarea gazelor în România, mai profitabilă decât tranzitarea acestora
El a precizat că România va avea foarte multe de câștigat dacă va fi luată decizia de extracţie a gazelor din Marea Neagră.
„Este evident că aceste proiecte vin cu un plus, fie că vorbim de extracţia de gaze din Marea Neagră, fie că vorbim de conducta BRUA. Cu un plus de producţie de gaze, cu un plus de resursă de gaze, dacă vorbim despre BRUA. Și ar trebui să ne decidem ce ar trebui să facem cu acest surplus de gaze. Vrem doar să treacă prin România înspre vest sau sud, nu contează, sau am dori să se consume acele gaze în România. Evident că și un tranzit de gaze aduce plusvaloare României, dar dacă acele gaze se consumă în industrie și se produce ceva, acea plusvaloare este incomparabil mai mare decât niște servicii simple de tranzit”, a susţinut Nagy-Bege.
Potrivit acestuia, o decizie în acest sens trebuie luată urgent, întrucât producţia de gaze din Marea Neagră este așteptată să înceapă în 2020-2021.
Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.399